Anul 1757: Are loc la Paris audierea lui Robert-François Damiens, acuzat de regicid, după ce a încercat asasinarea regelui Ludovic al XV-lea. Pentru vina sa, Damiens a fost condamnat la tortură și moarte.
Tortura și execuția au durat trei ore și au avut loc în piața publică. După moartea sa, locația natală a fost distrusă, cu interdicția de reconstrucție în respectivul spațiu. Soția, fiica și tatăl său au fost alungați din regat, sub pedeapsa cu moartea imediată în cazul întoarcerii lor, iar ceilalți membri ai familiei sale au fost obligați să-și schimbe numele.
După revoluția franceză din 1789, mai multi revoluționari și-au schimbat numele, preluându-l pe cel de Damien, ca semnal antimonarhic.
Anul 1766: Spania - sfârșitul Revoltei împotriva Esquilache. Revolta a avut loc în Madrid și alte orașe din Spania, în timpul domniei lui Carol al III-lea. Numărul participanților la revolte este estimat la aproximativ 40.000 de persoane iar protestele îl vizau direct pe regele Spaniei.
Declanșatorul crizei a fost publicarea unui regulament municipal privind îmbrăcămintea madrilenilor, cărora li se interzicea să mai poarte pelerine lungi sau alte veșminte capabile să ascundă purtarea de arme.
Adevăratele cauze însă trebuie căutate mai curând în apariția penuriei de alimente, a creșterii prețurilor la produsele de primă necesitate și a neagreării de căte populație a miniștrilor de externe numiți de regele Carol al III-lea.
Revolta s-a încheiat după înlăturarea de către rege a ministrului de Finanțe, autorul legii privind îmbrăcămintea. Pentru mulțime, a fost satisfăcătoare demiterea unui ministru, considerat „al regelui”, dar problemele economice ale țării, foametea, scumpetea, lipsurile au continuat. În curând, mulțimea, care credea că a primit satisfacție, a început să observe că nu s-a ales cu nimic.
Anul 1812: Un cutremur a distrus Caracas, Venezuela. Aproximativ 12.000 de oameni și-au pierdut viața în catastrofă.
Anul 1827: Moare Ludwig van Beethoven, compozitor german, geniul muzicii simfonice de factură romantică.
Anul 1828: Compozitorul austriac Franz Schubert susține primul și singurul său concert public în incinta Gesellschaft der Musikfreunde din Viena. Va muri opt luni mai târziu, la vârsta de 31 de ani, cauza atribuită oficial fiind febra tifoidă, dar considerată de unii istorici a fi un sifilis de care suferea.
Anul 1832: Se înregistrează la Paris primul caz de holeră, marcând afectarea Franței de pandemia care amenința planeta.
Flagelul s-a declanșat în India anului 1826. Curând a ajuns în Rusia, afectând și Moscova, unde a provocat revolte împotriva autorităților care țineau populația în mizerie. În 1830, cuprinsese Polonia și Finlanda. A ajuns la Berlin în 1831, în Insulele Britanice în februarie 1832 (determinând și revolte) și în Franța în martie a aceluiași an. Imigranții irlandezi au răspândit holera în Quebec, tot în 1832. De acolo, boala s-a extins în Ontario și Nova Scoția. În Statele Unite a ajuns prin Detroit și New York. În 1833. toată America de Sud era cuprinsă de pandemie.
Anul 1845: S-a brevetat în SUA plasturele, un dispozitiv foarte simplu, util pentru fixarea pe piele a compreselor, a mijloacelor dezinfectante sau curative și a unor dispozitive medicale. Înainte de 1990, era cunoscut la noi și cu termenul uzual „leucoplast”. Inițial folosit doar în SUA, cunoaște astăzi o largă răspândire pe tot globul.
Anul 1881: Domnitorul Carol I al Principatelor Române a fost proclamat primul rege al României.
Anul 1894: Se naște Viorica Ursuleac, soprană română, fiica unui arhideacon ortodox din Cernăuți, aflat în acea vreme în imperiul Austro-Ungar. A fost, succesiv, angajata permanentă a operelor din Viena, Frankfurt, Berlin, München.
Viorica Ursuleac a fost soprana favorită a compozitorului Richard Strauss, care i-a dedicat rolurile principale din patru opere ale sale, pe care ea le-a interpretat la respectivele premiere: Arabella (1933), Friedenstag (1938), Capriccio (1942) și Die Liebe der Danae (1944).
A cântat și la celebrul Teatro della Scala din Milano, în rolurile principale din două opere tot ale lui Richard Strauss: Die Frau ohne Schatten și Elektra, dar și operaCosì fan tutte de Mozart sau Die Walküre de Richard Wagner.
A fost căsătorită cu celebrul dirijor Clemens Krauss, cel care a condus primele concerte de Anul Nou al Orchestri Filarmonice din Viena – faimoasele Neujarskonzert – în anii 1939-1945.
Viorica Ursuleac a murit la vârsta de 91 ani, într-o localitate modestă din Tirolul austriac, unde s-a retras după moartea soțului ei, în 1954.
Anul 1895: A apărut, la București, revista umoristică „Moș Teacă”, editată de Anton Bacalbașa. Și-a încetat apariția la 18 martie 1901, din motive financiare, dar personajul Moș Teacă a rămas peste veacuri un reper al autoritarului cu mintea obtuză, care totuși reușește să se impună asupra altora, mai slabi decât el.
Anul 1923: Moare celebra actriță franceză Sarah Bernhardt (1844-1923).
Anul 1926: Polonia și România au format o alianță. Alianța nu a putut funcționa atunci când, în 1939, Germania lui Hitler a atacat Polonia, dar genera o anumită empatie, în baza căreia România a ajutat în acele vremuri nu numai cetățenii care se retrăgeau din țara cotropită, ci și autoritățile care au evacuat prin România valorile naționale. Tot România l-a găzduit atunci (pentru o vreme și fără știrea germanilor) pe prim ministrul polon, plecat și el din țară.
Anul 1939: Lansarea ofensivei finale în Războiul Civil Spaniol. A urmat căderea în mâinile naționaliștilor a celei de-a doua republici spaniole.
Practic, puterea a fost preluată de către naționaliștii lui Francisco Franco instaurându-se în țară dictatura absolută a ceea ce s-a numit „Spania francistă” și care a durat 36 ani, până la moartea lui Franco, în 1975.
Anul 1942: Al doilea război mondial: În Polonia, la Auschwitz au ajuns primele prizoniere femei. Multe din ele au constituit „material uman” pentru așa zisele experimente medicale, pe care le practica cunoscutul doctor Mengele.
Anul 1949: Se naște prima fiică a regelui Mihai al României, aflat atunci în exil: principesa Margareta, actualul custode al Coroanei.
Este de rememorat faptul că în 1947, regele Mihai și-a cunoscut viitoarea soție, Ana de Bouron-Parma, participând la nunta principesei Elisabeta, viitoarea regină Elisabeta II a Marii Britanii. Ar fi trebuit să urmeze o nuntă regală, care însă nu a avut loc, premierul Petru Groza refuzând să-i dea regelui acordul guvernului, necesar conform Constituției.
Anul 1953: Primul vaccin contra poliomielitei a fost pus la punct în Statele Unite de Dr. Jonas Salk.
Anul 1971: Pakistanul de Est și-a proclamat independența, adoptând totodată numele de Bangladesh.
Anul 1987: A fost semnată, la Beijing, declarația comună chino-portugheză, prin care se stipula ca teritoriul Macao să fie retrocedat Chinei cu începere de la 20 decembrie 1999. Astăzi insula este Regiunea Administrativă Specială Macao.
Anul 1995: Intră în vigoare Acordul Schengen pentru primele șapte țări UE. Conform acordului, țările semnatare se abțin de la controlul circulației mărfurilor și persoanelor la frontierele lor comune.
Anul 2000: La alegerile prezidențiale din Rusia, președintele în exercițiu Vladimir Putin este ales președinte din primul tur de scrutin cu 52,9% din voturile exprimate. După patru ani, va fi ales din nou, tot din primul tur, cu o majoritate covârșitoare, de 87,28 %. Cu privire la corectitudinea votului, există îndoieli serioase.
Anul 2007: La București, la Palatul Bragadiru, are loc prima ediție a Premiilor Gopo. Gala urmează să se desfășoare anual după un model inspirat de cel al țărilor recunoscute pentru cinematografii puternice, precum Franța (Premiile Cesar), Marea Britanie (Premiile BAFTA), Spania (Premiile Goya) sau Suedia (Premiile Guldgage).
Anul 2011: Se hotărăște instituirea Săptămânii de solidaritate cu popoarele în lupta contra rasismului și discriminării rasiale ( va avea loc între 21-27 martie). Această săptămână comemorează o represiune polițistă sângeroasă la Sharpeville, Africa de Sud, în 1960.
Anul 2015: Zborul 9525 al Germanwings: Procurorii francezi declară că dovezile susțin concluzia că Andreas Lubitz, copilotul german, a prăbușit în mod deliberat avionul.[2]
Zile memorabile:
Bangladesh: Ziua Independenței (1971)
Ziua Mondiala a Combaterii Epilepsiei