Mica istorie: ziua de 22 martie în lume

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)

Anul 47 î.Hr. Este reinstalată în drepturile sale regale regina Cleopatra a VII-a a Egiptului antic, cu ajutorul generalului roman Iulius Caesar, dar, ulterior și al lui Marc Antonius, cu care a avut mai mulți copii.

Dar regina a fost învinsă la Actium, când încerca să-l ajute pe Marc Antonius în războiul civil declanșat de acesta împotriva lui Octavian. Această înfrângere le-a permis romanilor să finalizeze cucerirea Egiptului, eveniment care a marcat sfârșitul erei elenistice.

Înfrântă, Cleopatra s-a sinucis. Moartea ei tragică a adăugat un anumit parfum romantic la faptele din zbuciumata sa viață, care au făcut-o să ajungă una dintre cele mai celebre femei din Antichitate.

Anul 1312: La cererea regelui Franței, Filip al IV-lea cel FrumosPapa Clement al V-lea a desființat Ordinul Templierilor, ale căror bunuri au trecut în stăpânirea regelui.

Anul 1599: Se naște pictorul Antony Van Dick, reprezentant de seamă al barocului flamand, autor a sute de portrete reprezentând personalități de vază ale aristocrației europene, soțiile lor, familiile lor.

Anul 1687: Moare Jean-Baptiste Lully (Giovanni Battista Lulli), compozitor și violonist francez, din perioada preclasică, impresionant prin eleganța evoluției melodice a compozițiilor, dar și prin delicatețea exprimării armonice, unică în felul ei.

ADVERTISING

Anul 1794: A fost înființată Marina, ca armă a Statelor Unite al Americii, prin Actul Naval, adoptat de Congresul SUA, la 22 aprilie 1794. Această necesitate a rezultat ca urmare a faptului că nave comerciale americane, aflate în Marea Mediterană, erau abordate sistematic și jefuite de pirați, cuibăriți în zona Algerului.

Pe acest fond, ambasadorul american în Franța a cerut crearea unei forțe americane de protecție, pentru apărarea navelor comerciale. Propunerea a fost aplicată în 1794, după ce, în anul anterior, pirații confiscaseră unsprezece nave încărcate cu marfă și reținuseră echipajul, pentru a obține prețul răscumpărării.         

Anul 1799: În această zi memorabilă, militarii lui Napoleon aflați în campania de cucerire a Egiptului au descoperit în zidurile unui fort, un fragment dintr-o stelă, cu inscripții dăltuite în două limbi diferite (egipteana antică și greacă veche) exprimate cu trei scrieri diferite (hieroglife egiptene, scriere demotică și alfabet grecesc).

Inscripția conține un decret promulgat de faraonul Ptolemeu  al V-lea la Memphis, în anul 196 î.Hr, iar relicva descoperită este numai un fragment din piatra originală, care poate zace printre zidurile vechiului fort. Respectivul fragment este destul de consistent: 112,3 × 75,7 × 28,4  cm. 

ADVERTISING

Inscripția conține un decret promulgat de faraonul Ptolemeu  al V-lea la Memphis, în anul 196 î.Hr. iar fragmentul a fost suficient pentru ca egiptologul Jean-François Champollion să reconstituie, să descifreze și să traducă hieroglifele, acea scriere care până atunci îi sfidase pe cercetători prin bizareria sa.

Faptul că același text este redactat în două limbi diferite și folosind trei alfabete diferite a făcut posibilă reconstituirea, prin comparație, atât a scrierii hieroglifice, cât și a limbii vorbite în Egiptul antic. De aici, a devenit posibilă studierea multor evenimente ale trecutului, înțelegerea tradițiilor locale  străvechi, studierea comportării în societate a unor generații demult apuse.

Piatra Rosetta a trezit rapid interesul publicului, datorită misterului ce plutise multă vreme în jurul scrierii egiptene antice, dar și prin priceperea lui Champollion în a studia și traduce scrieri străvechi, îndeosebi cele legate de Egiptul antic.

Anul 1832: Moare Johann Wolfgang von Goethe, poet, dramaturg, prozator, titanul literaturii romantice germane.

Anul 1884: Premiera, la Teatrul Național, a piesei lui Vasile Alecsandri, „Fântâna Blanduziei”, având pe afiș nume mari ale scenei românești: Constantin NottaraAristizza Romanescu.

ADVERTISING

Anul 1895Auguste și Louis Lumière au făcut, la Paris, prima demonstrație a cinematografului, utilizând un film din celuloid. Deși proiecția a fost un succes, frații Lumière declarau atunci că „cinematograful este o invenție fără viitor”, convinși că plăcerea de a privi umbre în mișcare doar câteva minute nu poate fi nimic mai mult decât un amuzament.

Așa se face că, atunci când un alt inventator, Georges Méliès, s-a oferit să le cumpere patentul, frații i l-au oferit gratis, pentru ca ei să nu-l poată acuza cândva că i-a tras pe sfoară.

Anul 1933Japonia și Germania anunță retragerea lor din Liga Națiunilor de la Geneva socotind că, astfel, n-ar mai trebui să respecte prevederile Tratatului de la Versailles, îndeosebi cele privind despăgubirile de război.

Anul 1943: Are loc premiera filmului „O noapte furtunoasă”, ecranizare a celebrei comedii a lui I. L. Caragiale. Din distribuție făceau parte: Radu BeliganAlexandru Giugaru, Florica Demion, Maria Maximilian, iar regia era semnată de Jean Georgescu. Numai nume mari ale scenei românești de altădată.

Anul 1951: S-a născut actrița română de teatru și film Tora (Teodora) Vasilescu. Cinefilii o știu prea bine din cele 45 (patruzeci și cinci) de pelicule în care a fost prezentă.

Dar spectatorii au admirat-o, în aceeași măsură, la teatru sau la două piese de televiziune: Visul unei nopți de iarnă, o comedie de Tudor Mușatescu, în superbul rol „Doruleț” și „O noapte furtunoasă”, ecranizare după Caragiale, în rolul Ziței.

Anul 1958: Prim secretarul Partidului Comunist din URSS, Nikita Hrușciov, îl înlătură pe Nicolai Bulganin din funcția de șef al guvernului sovietic și se nominalizează pe el însuși pentru acest post, pe care îl va ocupa până în 1964.

Hrușciov a fost cel dintâi care a îndrăznit să critice cultul personalității lui Stalin (după moartea acestuia, bineînțeles!) și a condamnat oficial stilul autocrat de a conduce al acestuia. În continuare, a jucat un rol important în procesul de destalinizare a țării, în dezvoltarea programului spațial sovietic și în adoptarea unor reforme relativ „liberale” în politica internă. 

Din nefericire, trecând de vârsta de 72 ani, au început să-i apară probleme de sănătate care i-au slăbit capacitatea de muncă. Profitând de această situație, alți lideri ai partidului au reușit să-l înlăture în 1964, instalându-l în fruntea partidului pe Leonid Brejnev – devenit mâna de oțel a URSS – iar în fruntea guvernului pe obscurul domn A. Kosâghin.

Hrusciov a fost trecut pe linia moartă, primind de la stat mulțumiri, o pensie, ca spun așa, „specială”, un apartament gratuit la Moscova, o locuință de vacanță „dacha” la țară și o mașină cu șofer, inclusiv benzina, la dispoziție.

Hruşciov a murit în 1971 în urma unui atac de cord. Reformele sale le-au influențat mai târziu pe cele ale lui Mihail Gorbaciov și este astăzi mai bine văzut în lume, decât majoritatea altor lideri din epoca sovietică.

Anul 1963The Beatles lansează primul lor album Please, Please Me, în Marea Britanie. A fost un triumf.

Anul 1965: Plenara C.C. al P.C.R. alege în funcția de prim-secretar al C.C. al P.M.R (PCR) pe Nicolae Ceaușescu, la propunerea lui Ion Gh. Maurer.

Anul 1992: Zborul US Air 405 se prăbușește la scurt timp după decolarea de pe aeroportul LaGuardia din New York City. Trenul de rulare a decolat de pe pistă, dar avionul nu a câștigat înălțime, nereușind să se ridice decât la câțiva metri deasupra solului. 

Aeronava a virat brusc de pe pistă și a lovit mai multe obstacole înainte de a se opri puțin dincolo de capătul pistei. Dintre cele 51 de persoane aflate la bord, 27 au murit, inclusiv căpitanul și un membru al echipajului.

Investigația ulterioară a arătat că, din cauza procedurilor inadecvate de degivrare și a întârzierii decolării, s-a acumulat o cantitate mare de gheață pe aripi și pe corpul aeronavei. Această gheață a întrerupt fluxul de aer deasupra aripii, adăugând aeronavei și o greutate în plus, neluată în calcul, ceea ce a împiedicat ascensiunea avionului pe traiectoria lui.

În urma accidentului, s-au elaborat multe studii asupra efectului pe care gheața îl are la decolare și în zborul aeronavelor și s-au elaborat norme suplimentare privind tehnicile de prevenire a accidentelor în viitor.

Anul 1992: Căderea comunismului în Albania: Partidul Democrat din Albania câștigă o majoritate decisivă la alegerile parlamentare.

Anul 1995: Cosmonautul rus Valeri Poliakov revine pe Pământ, după ce a stabilit un record de 438 de zile în spațiu.

SĂRBĂTOARE:

Decizia instituirii acestei sărbători a fost luată în cadrul Conferinței Națiunilor Unite pentru Mediu și Dezvoltare de la Rio de Janeiro, la 22 decembrie 1992. În România, această zi se sărbătorește din 1993.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇