Mica istorie: ziua de 23 martie în lume

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)

Anul 789  : Carol cel Mare stabilește primele linii directoare majore ale reformei carolingiene. Scopul este o anumită reglementare a compartimentelor vieții regatului, în special prin crearea de „școli” în fiecare episcopie și botezul copiilor înainte de vârstă de un an. Este și un prim început de lege a învățământului în Franța.

Anul 1357  : Armistițiul de la Bordeaux, al patrulea armistițiu, de la începutul Războiului de o sută de ani. După bătălia de la Poitiers, unde a fost luat prizonier, regele Franței Ioan al II-lea cel Bun a semnat un armistițiu de doi ani cu Prințul Negru, prinț de Aquitania, înainte de a fi trimis în Anglia, unde va rămâne  în captivitate timp de trei ani.

Anul 1801: Țarul Pavel I al Rusiei este asasinat de câțiva ofițeri, chiar în dormitorul său din din Sankt Petersburg. Îi urmează la tron fiul său, Alexandru I al Rusiei, cel care l-a învins pe Napoleon, nu atât luptând cu arma în mână, cât aplicând tactica pământului pârjolit și ajutat din plin de către veșnicul aliat al Rusiei, generalul Iarnă.

Țarul nu s-a sfiit să incendieze chiar și Moscova – construită atunci, în mare parte, din lemn - și să aștepte furia Crivățului, din Siberia.

ADVERTISING

Anul 1821Revoluția de la 1821: Acord între boierii rămași în București și Tudor Vladimirescu. Acesta din urmă recunoaște vremelnica stăpânire a țării, alcătuită din boieri, căpătând astfel o anumită legitimare a acțiunilor sale. Recunoaște, după ce și boierii au lăsat-o mai moale, acceptând termenul „vremelnică”, la care ținea Tudor așa tare.

Anul 1821Războiul de Independență al Greciei - bătălia și căderea orașului Kalamata, când forțele revoluționare neregulate grecești au preluat controlul asupra orașului după ce garnizoana orașului a cedat fără lupte.

A fost unul dintre primele evenimente ale Războiului de Independență a Greciei, iar faptul că orașul s-a predat fără lupte a fost un semnal pentru alți luptători din alte orașe grecești că există această variantă.

Anul 1839: Utilizarea lui OK ca abreviere pentru oll korrect este documentată pentru prima dată în ziarul american Boston Morning Post, iar astăzi a devenit un fel de simbol internațional.

Anul 1847: Un incendiu uriaș, izbucnit la 23 martie, distruge aproape un sfert din orașul București. A pornit dintr-o joacă: un copil s-a distrat cu arma tatălui și a descărcat-o în paiele din podul casei a „dumneaei clucerească Drăguneasa de lângă biserica Sfântu Dimitirie” – cum se exprima un document al vremii. Paiele au aprins podul, de la pod a luat foc casa, de la casă alte case, apoi alte prăvălii și - Doamne, iartă-mă! – chiar și biserici.

ADVERTISING

Una peste alta, presa vremii rezuma dezastrul cam așa: „au ars 130 case, 354 prăvălii cu etaj, 713 prăvălii fără etaj, 10 hanuri, 7 biserici, Bărăția cu toate încăperile ei, și 166 încăperi închiriate în Hanul Roșu, Hanul lui Mustacov, Hanul lui Vasilie, Hanul Elenchii Mustacov, Hanul lui Mărgărit și Hanul Sfântului Gheorghe Nou.

Memorialistul George Potra amintește că vestea despre distrugerea de care suferise capitala Țării Românești s-a răspândit ca fulgerul în Europa. Atunci s-a văzut că avem și prieteni, nu numai de altfel. A trimis atunci ajutoare Țarul Rusiei Nicolai Pavlovici I, a trimis Sultanul de la Stanbul, au trimis boierii, au trimis bisericile și chiar mănăstirile mai avute.

Mitropolia a contribuit atunci cu un sfert din venitul ei anual, Banca Naţională a donat toate veniturile sale pe trei luni, mănăstirile la fel, Trezoreria a disponibilizat din fondul său de rezervă suma de 300.000 lei, au donat boierii de toate rangurile. Grefierii, ofițerii și chiar soldații din toată țara au donat salariul lor pe o lună, iar asociația primăriilor o sumă fixă de 180.000 lei.

Mă întreb, strict retoric, bineînțeles, care demnitar din zilele noastre de azi ar dona salariul măcar pe o zi, în fața unei eventuale nenorociri, așa cum s-a întâmplat, de exemplu la #Colectiv, sau în altă parte?

ADVERTISING

Anul 1847: S-a născut Alexandru D. Xenopol, apreciat istoric, filosof, critic literar român. Xenopol a fost un susținător înfocat în ce privește continuitatea formării poporului român nu numai pe teritoriul Daciei, dar și în alte părți ale peninsulei balcanice, unde trăiesc și astăzi vorbitorii unui dialect al limbii române - aromânii.

Anul 1880: Moare Gheorghe Magheru, comandant militar român.

Anul 1898: Se adoptă Legea învățământului secundar și superior, elaborată de Spiru Haret și Constantin Dimitrescu-Iași, care instituie învățământul secundar de opt clase, în două cicluri (inferior și superior) și în secții (modernă, reală și clasică), gimnazii și școli normale și organizează mai temeinic învățământul superior.

De atunci, Legea învățământului s-a tot refăcut și nu știu dacă greșesc gândind că încă se mai reface.

Anul 1919Benito Mussolini – Il duce – fondează, la Milano, „Fasci di Combattimento" (Partidul Fascist Italian). De tristă amintire.

Anul 1933 :  Reichstag-ul (tot de tristă aminire) îi dă puteri depline lui Adolf Hitler, ca să poată angaja în numele țării sale orice tratate, convenții sau înțelegeri peste tot în lume. De acum încolo, semnătura lui Hitler (dar și cea a împuternicitului său) va fi opozabilă instituției Reichstag.

Pe această bază, a avut obraz Ribbentrop să semneze cu Molotov un pact, prin care redesenau harta Europei, fără Polonia, fără Țările Baltice și fără o bucată din România. 

Anul 1945: Legiferarea reformei agrare în viziune comunistă. Au fost expropriate toate proprietățile mai mari de 50 ha, fiind împroprietărite peste 900.000 de familii de țărani. După un timp, vor fi expropiate și cele mai mici de 50 ha.

Dar „împroprietăriții” nu aveau nici unelte să lucreze pământul, nici boi să tragă la jug, nici cai să tragă la căruță, nici vaci să le pască iarba, nici măcar găini în bătătură. Ca s-o dreagă, tot comuniștii au confiscat înapoi pământurile împroprietăriților, i-au „colectivizat” și i-au ridicat la rangul de tovarăși.

Anul 1956: S-a născut José Manuel Barroso, politician portughez, fost prim-ministru al Portugaliei, fost președinte al Comisiei Europene.

Anul 1969 : S-a finalizat construcția celui mai lung pod din lume (38.422  km ) pe lacul Pontchartrain din LouisianaStatele Unite. Astăzi, recordul a fost doborât de alte poduri, mai ales de prin Asia.

Anul 1983: Presa și autoritățile iau cunoștință de propunerea președintelui american Ronald Reagan privind un sistem de apărare antirachetă cu bază în spațiu, ca Initiațivă de Apărare Strategică a statelor și blocurilor, supranumită și războiul stelelor.

Anul 1998: Pelicula „Titanic" a adunat nu mai puțin de 11 trofee Oscar, egalând filmul „Ben-Hur", care stabilise recordul pentru cele mai multe premii câștigate. Pelicula a fost finanțată de Paramount Pictures și 20th Century Fox și a fost cel mai costisitor film realizat până în acel moment, cu un buget estimat la 200 de milioane de dolari. 

Cu încasări inițiale de 1,84 miliarde dolari, Titanic a fost primul film care a depășit pragul de 1 miliard dolari. A rămas filmul cu cele mai mari încasări din toate timpurile până când Avatar, regizat tot de Cameron, l-a întrecut în 2010.

Anul 1999Javier Solana, secretar general al NATO, dă ordinul de lansare a operațiunilor aeriene în Republica Federală a Iugoslaviei. Președintele american Bill Clinton a declarat: superputerea mondială trebuie să se îndrepte împotriva purificărilor etnice.

Poate că nu este aici cadrul unde să vorbim despre purificările etnice, dar trebuie să recunoaștem că încă și astăzi, tot se mai purifică pe ici, pe colo, prin lume.

Anul 2001: Stația orbitală MIR, cântărind 140 de tone, s-a dezintegrat în atmosferă, deasupra Pacificului de sud, încheind cei 15 ani de orbitare în jurul Pământului.

Anul 2011: Moare Elizabeth Taylor, actriță americană.  A fost una dintre cele mai populare vedete ale cinematografiei clasice de la Hollywood în anii 1950. În anii 1960, a devenit cea mai bine plătită vedetă de cinema din lume, rămânând o figură publică binecunoscută pentru tot restul vieții. 

În 1999, Institutul American de Film a clasat-o pe locul al șaptelea pe lista cu cele mai mari legende feminine ale ecranului. Elizabeth Taylor a jucat în 56 pelicule, din care aș aminti:

  • Lassie, vino acasă
  • Jane Eyre
  • Quo vadis?
  • Ivanhoe
  • Butterfield 8 (premiul Oscar pentru cea mai bună actriță)
  • Pisica pe acoperișul de tablă fierbinte
  • Miroase a mister
  • Cezar și Cleopatra
  • Cui îi e frică de Virginia Wolf? (film distins cu opt premii la diferite festivaluri de film)
  • Îmblânzirea scorpiei
  • Doctor Faustus
  • Pasărea Albastră (unde a jucat în trei roluri)
  • Tânărul Toscanini

Elisabeth Taylor a murit la 23 martie 2011, în vârstă de 79 ani, în locuința ei din 700 Nimes Road, o vilă de mare lux, din cartierul Bel Air din Los Angeles.

Așa cum notează enciclopediile, a fost căsătorită de 8 ori, cu 7 bărbați: s-a  recăsătorit în 1975 cu unul din soții anteriori, de care divorțase în 1974, cunoscutul actor Richard Burton.

Anul 2021Ever Given, o navă taiwaneză de 400 de metri lungime și 59 lățime a eșuat de-a latul Canalului de Suez din cauza vântului puternic blocând total traficul maritim în zonă. Nava a fost eliberată, în cele din urmă, la 29 martie.

SĂRBĂTORI, ÎN ZIUA DE 23 MARTIE:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇