Anul 1201: A fost fondat orașul Riga. Faptul s-a produs atunci când episcopul Albert a debarcat într-un golf atrăgător al Mării Baltice, cu 23 de corăbii ale sale și cu peste 1500 cruciați înarmați, stabilindu-și aici eparhia.
Cu acest prilej, a înființat Ordinul livonian (mai târziu o ramură a Cavalerilor Teutoni) și a acordat drepturi de oraș noii localități, fondate de el. Episcopul a reușit totodată să-l convertească la cultul creștin pe regele livonienilor.
Anul 1227: Moare Genghis Han, lider mongol. A fost unul din marii cuceritori ai antichității, creatorul unui imperiu care se întindea de la malurile Oceanului Pacific până într-o bună parte a Europei, pe care a apucat s–o cucerească.
Spun pe care a apucat s-o cucerească, întrucât, ce n-a apucat să cucerească dânsul n-a mai apucat nimeni. După dispariția marelui Genghis Han, soarta imperiului a fost cam aceeași ca și soarta altor mari cuceriri din istorie: urmașii au sfâșiat imperiul înaintașului.
În fața istoriei, Genghis Han apare drept o figură foarte controversată. Cu siguranță era generos cu cei care îi erau prieteni, loial cu cei care îi erau aliați și neînduplecat cu oricine îi era dușman. Ca și cei mai mulți dintre liderii antichității, indusese în mintea contemporanilor săi că însăși zeitatea supremă șamanică Tengri l-a destinat să conducă societatea umană.
Așa se face că, Genghis Han a fost divinizat postum, în arealurile rusești și în cele arabe, iar mongolii moderni îl consideră părintele fondator al națiunii..
Anul 1572: La Paris, are loc căsătoria dintre viitorul rege Henric al IV al Franței și Margareta de Valois, fiica lui Henric al II-lea. Sunt create astfel condițiile unei reconcilieri, chiar și vremelnice, ce va avea loc între catolici și protestanți.
Anul 1642: Moare pictorul italian renascentist Guido Reni, reprezentant de seamă al curentului baroc. Tehnica lui Reni a însemnat multă vreme stilizată un model în școala bologneză și a constituit un standard artistic pentru maeștrii penelului italian.
Anul 1657: Moare Varlaam Moțoc, mitropolit al Moldovei, personalitate marcantă în cultura moldovenească din secolul al XVII-lea.
Ca nou mitropolit, Varlaam reușește să-și atragă și sprijinul Domnitorului Vasile Lupu, ceea ce îl va ajuta mult în misiunea sa culturală desfășurată în Moldova medievală.
Sprijinit și de mitropolitul Petru Movilă al Kievului, originar tot din Moldova, mitropolitul Varlaam reușește să pună bazele primei tipografii din principat. A instalat-o la Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași.
Demonstrându-și vocația de lider duhovnicesc al tuturor românilor, a determinat convocarea în anul 1642 a unui sinod al ierarhilor din Moldova și Țara Românească, cunoscut ca Sinodul de la Iași.
Scopul principal al sinodului a fost adoptarea unei Declarații de credință care stabilea atitudinea lumii ortodoxe față de curentele Reformei, care bântuia Europa acelor vremuri.
Anul 1750: Moare Antonio Salieri, compozitor italian maestru al Capelei Imperiale din Viena, rival al lui Mozart și îndrumător al lui Beethoven, Schubert și Liszt, unul dintre cei mai importanți muzicieni ai timpului său.
Există bănuieli că Salieri ar fi fost implicat în moartea lui Mozart, deși marea majoritate a muzicologilor specializați în epoca respectivă pretind că suspiciunea este total nefondată.
Anul 1812: Trupele franceze ale lui Bonaparte s-au confruntat la Smolensk cu armata țarului Alexandru I. Cu mari pierderi pentru ei, francezii au învins armata rusă comandată de generalul Kutuzov. Cel puțin, așa consemnează istoriografia franceză. Istoriografia rusă susține că a învins Kutuzov.
Nu-mi permit să arbitrez între ei, dar observă oricine că, după bătălie, Napoleon și-a continuat nestingherit drumul spre Moscova, la periferiile căreia a și ajuns în scurt timp.
Anul 1844: La București, se constituie „Roata de Pompieri”, prima instituție de combatere a incendiilor din Țara Românească. În acest sens, principele Gherghe Bibescu a semnat un Ofis (adică decret), la propunerea Departamentului Treburilor din Lăuntru. Serviciul nou-înființat avea structură militară și era împărțit în șase grupe, cu un efectiv de 7 ofițeri, 23 subofițeri și 256 soldați.
Ca dotare tehnică, noua unitate militară din Garnizoana Bucureștilor dispunea de 14 pompe de incendiu, un car cu instrumente specifice, 30 sacale, 48 cai, 40 căngi și 50 lopeți de lemn. Azi se împlinesc 180 ani de la pitorescul moment de atunci.
Anul 1850: Moare Honoré de Balzac, scriitor francez, considerat a fi părintele romanului modern în literatură. Este considerat unul dintre cei mai străluciți scriitori francezi în domeniul romanului realist și al celui psihologic.
A fost unul dintre cei mai prolifici romancieri ai literaturii franceze, exercitând o puternică influență asupra întregii literaturi europene. Câteva dintre cele mai notorii titluri merită amintite – cu siguranță le-ați citit în tinerețe.
- Eugénie Grandet;
- În căutarea absolutului
- Moș Goriot
- Iluziile pierdute
- César Birotteau;
- Femeia de treizeci de ani
- Gobseck;
- Istoria măririi și decăderii lui César Birotteau
- Strălucirea și suferințele curtezanelor
Anul 1858: Moare Barbu Lăutarul (Vasile Barbu), interpret vocal popular, cobzar și violonist
Anul 1860: Se naște Dimitrie Popovici-Bayreuth, bariton român, interpret remarcabil al operelor lui Richard Wagner, profesor și director al Conservatorului de Muzică și Declamațiune din București (1905–1919), precum și director al Operei Române din Cluj (1920–1927).
Anul 1868: Astronomul francez Pierre Jules César Janssen descoperă heliul, analizând cromosfera Soarelui în timpul unei eclipse solare totale pe care a cercetat-o din localitatea Guntur, India.
Anul 1877: A apărut "Albina Carpaților". Era varianta bucureșteană a vechii publicații ieșene „Albina Românească” (1829) și a ziarului „Albina”, care apărea sub lozinca „Daco-România morală, culturală, una și indivizibilă”.
Anul 1916: Se naște Neagu Djuvara, remarcabil istoric român. Personalitatea lui Neagu Djuvara, un aromân de origine, s-a impus încă din anii imediat postbelici, care l-au găsit într-un exil, de unde nu s-a mai întors în România, decât după 1989.
Acolo, în Franța fiind, a atras atenția cu unele scenarii ale sale pe fond istoric, printre care interesanta observație că, după destrămarea Imperiului Roman, refacerea statelor naționale, construite pe ruinele fumegânde ale provinciilor, n-a fost preluată de conducători locali ai populației romanice, ci de lideri din rândul cuceritorilor.
Acestora, spune tot Djuvara, le-a venit ușor să se impună asupra unei populații dezorientate în fața evenimentelor și decapitată de liderii proprii. Neagu Djuvara observă că noii conducători de origine „barbară” (termen acordat de latini adesea oricăror străini) au extins și toponimic propriile valori lexicale. Astfel apare regiunea Lombardă din Italia (longobarzii) sau Andaluzia (V-andaluzia) din Spania. Tot astfel apare și Franța, teritoriu ocupat de migratorii franci.
Mutatis mutandis, Neagu Djuvara consideră că primii lideri din Țara Românească (pe teritoriul Daciei) erau cumani și că ei au preluat conducerea populației românești, statuând primele formațiuni voievodale.
În acest context, susține că primul mare voievod al valahilor (românilor), Basarab, era cuman. Și că însuși numele, care nici nu sună românește, nici nu are afinități latine, ține de terminologia cumană. Astfel, în limba cumană particula „be” era indicatoarea genitivului pentru substantivul care va urma, termenul „sara” ar însemna „țară” iar termenul „ban” semnifică „stăpân” (asemănător cu han, țar). Citit legat, termenul „Be-sara-ban” ar reconstitui numele Basarab, apărut în unele documente și ca Basarabă.
Aș zice superb, dacă, interesanta teorie ar fi susținută și de o atestare documentară pe măsură, de vreo scrisoare cât de mică, o pisanie, o cazanie, ceva care s-o ateste documentar. Dar nu e.
Și, în lipsa unui document probatoriu, istoricii „clasici” nu-i acordă lui Neagu Djuvara destul credit pentru ca scenariul domniei sale să se bucure de alt statut decât numai acela de legendă – una frumoasă, superbă, dar totuși numai legendă și nimic mai mult!
Anul 1916: Bulgaria a atacat Dobrogea. Declarația de război a fost făcută abia a doua zi după ce se săvârșise atacul. Bulgaria a reușit să obțină victorii importante în etapa inițială a Primului Război Mondial, dar sfârșitul conflagrației a situat Bulgaria în tabăra țărilor învinse, cu consecințe pe măsură.
Anul 1920: A fost ratificat al 19-lea amendament al Constituției SUA, privind dreptul la vot al femeilor. Faptul a dat un semnal la nivel global, fiind urmat și de alte alte state care s-au grăbit să adopte decizii asemănătoare în anii ce au urmat.
Anul 1929: Se naște Joan Taylor, diva cinematografiei americane a secolului trecut.
Anul 1932: Fizicianul elvețian Auguste Piccard și fizicianul belgian Max Cosyns se înalță până la recordul mondial de altitudine de 16.940 de metri într-un balon stratosferic.
Anul 1933: Se naște Roman Polanski, regizor francez de origine poloneză.
Anul 1934: Periculosul gangster american Al Capone este transferat la închisoarea federală de mare siguranță din Alcatraz, pentru a preveni orice contact cu lumea exterioară.
Anul 1939: În Germania, moașele și medicii obstetricieni sunt încurajați să raporteze nou-născuții cu handicap. Începe Programul de eutanasiere nazist.
Anul 1940: Are loc cea mai grea zi din Bătălia Angliei. Se încheie cu grele pierderi atât pentru partea britanică, cât și pentru cea germană.
Anul 1941: Ca urmare a protestelor din Germania, Adolf Hitler ordonă încetarea uciderii sistematice a bolnavilor mintal și a handicapaților.
Anul 1949: În România, s-a adoptat Hotărârea Consiliului de Miniștri nr. 903 privind declararea zilei de 23 august ca sărbătoare națională. Hotărârea abroga sărbătoarea anterioară de 10 mai, dar va fi, la rândul ei, abrogată în 1990, când se va proclama ziua de 1 decembrie drept sărbătoare națională a României.
Anul 1959: Este lansată „Mini”, mașina compactă de oraș cu două uși, produsă de British Motor Corporation din 1959 până în anul 2000.
Anul 1969: S-a încheiat festivalul de la Woodstock, un festival de muzică de patru zile la care au participat artiști de referință în muzica rock a anilor ‘60.
Anul 1988: Într-un discurs de campanie, candidatul american la președinție, George H. W. Bush, face celebra promisiune, "Read my lips: no new taxes" (Citește-mi pe buze: fără taxe noi). A fost cu succes.
Anul 1998: Moare Iosif Sava, personaliate de mae anvergură a culturii muzicale din România secolului trecut, pedagog de valoare, muzicolog, realizator a numeroase și apreciate emisiuni radio și de televiziune.
Îmi permit să observ că în România interbelică, precum și în cea de la sfârșitul veacului trecut, două personalități de mare prestigiu s-au făcut remarcate prin eforturile susținute depuse pentru aplecarea spre muzică a tinerei generații: Emanoil Ciolac și Iosif Sava.
Cel dintâi a fost selectat și promovat cu insistență de George Enescu. Maestrul se ocupa personal de concertele simfonice săptămânale de la Ateneul Român, pe care adesea le și dirija. Concertele aveau loc duminica, iar, pentru tineret, se organiza sâmbătă o repetiție generală la care puteau asista toți elevii și studenții, care prezentau legitimația la intrare.
Înaintea repetiției, se înfățișa conferențiaru Emanoil Ciolac, care prezenta o expunere, privind conținutul concertului, care cuprindea de obicei:
- O simfonie clasică sau un poem simfonic
- Un concert pentru un instrument acompaniat de orchestră
- Un al doilea concert, pentru alt instrument acompaniat de orcestră
- O piesă simfonică scurtă
Emanoil Ciolac avea un șarm deosebit de a prezenta piesa muzicală, prelegerea lui ajunsese să fie la fel de gustată precum concertul însuși.
Peste decenii, o altă personalitate și-a asumat misiunea de a veghea la cultura muzicală a noilor generații: eruditul și pedantul Iosif Sava. A contribuit nu numai la formarea viitorilor muzicieni, ci și la promovarea valorilor muzicale clasice și contemporane în marea masă de teleascultători din România.
Era încă în plină maturitate la 65 de ani, când organismul său a cedat în lupta cu viața, la numai câteva zile după ce fusese concediat de o nouă conducere a TVR.
Anul 2008: Tenismenul spaniol Rafael Nadal a devenit Numărul 1 ATP după ce a câștigat turneul de tenis de la Jocurile Olimpice Beijing 2008. În finala turneului olimpic Nadal l-a învins pe chilianul Fernando Gonzalez, cu scorul 6-2, 7-6(4), 6-1.
Anul 2008: Președintele Pakistanului, Pervez Musharraf, demisionează ca urmare a amenințării cu punerea sub acuzare.
Anul 2015: Reprezentanții Apelor Române afirmă că Dunărea are cel mai mic debit din ultimii 32 de ani. Debitul Dunării este de doar 2.300 m3/s la intrarea în țară, față de 4.300 m3/s, cât este media lunii august.
Anul 2018: Moare Kofi Annan, politician ghanez, secretar general al ONU, laureat Nobel, personalitate marcantă în viața politică și socială a Planetei.
MEMENTO:
- Thailanda : Ziua Nationala a Stiintei.