Mica istorie: 15 august - Ziua Marinei Române

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Secolul I d.Hr.: Are loc trecerea din această lume a Maicii Domnului, fecioara Maria. Ziua de 15 august este declarată sărbătoare religioasă atât la ortodocși, cât și la catolici. În România, este declarată zi nelucrătoare.

Potrivit scrierilor apocrife despre Adormirea Maicii DomnuluiFecioara Maria și-a trăit ultimii ani pe pământ la Efes, alături de Ioan Evanghelistul. Ea nu a gustat niciodată moartea, ci pur și simplu a adormit, ca toți oamenii, curând după aceea fiind ridicată cu trup și suflet la ceruri.

De aceea, scripturile nu vorbesc de vreun mormânt al Fecioarei Maria, cunoscându-se doar „rămășițile pământești”, adică obiecte ce i-au aparținut și care există:

Scrierile apocrife spun că ucenicii lui Iisus și prieteni ai Sfintei Maria au fost martori la miracolul ridicării ei la ceruri. Totuși, istoricii nu dispun astăzi de o atestare documentară a miracolului, așa că se cuvine să cinstim cu toată încrederea tot ce ne spune legenda.

Anul  423: Moare împăratul roman Flavius Honorius. Domnia sa a fost zguduită de invaziile masive ale popoarelor migratoare în Imperiu, îndeosebi goții (care au ocupat Roma în anul 409), dar și de dezordinile din unele provincii romane, care își pretindeau independența.

Legenda pretinde că Flavius Honorius nici n-a condus efectiv țara, adevăratul conducător fiind un apropiat al său, consilierul Stiliconus, un fel de ministru.  

Anul 465: Moare Libius Severus, împărat roman. Severus a fost primul dintr-o serie de împărați care s-au dovedit dependenți de generalii armatei și chiar există indicii că nu lua nicio hotărâre majoră, fără avizul generalului Ricimer.

Așa se face că Libius Severius a rămas în istorie ca o figură pală, de care nu se leagă niciun eveniment major petrecut sub augustul său sceptru.

Anul  1038: Moare regele Ștefan I al Ungariei, cel care i-a creștinat pe maghiari, ocupând totodată un loc marcant în istoria veche a Ungariei.

Anul 1057: Moare Macbeth, legendarul rege al Scoției.

Anul 1530: Este terminată construcția Mănăstirii Humor, construită de de către marele logofăt Toader Bubuiog. Ansamblul mănăstiresc este format astăzi din patru obiective:

  • Biserica „Adormirea Maicii Domnului” și „Sf. Gheorghe” cea construită în 1530.
  • Ruinele caselor mănăstirești - datând din sec. XVI – XVIII.
  • Turnul clopotniță - datând din sec. XIX.
  • Turnul lui Vasile Lupu - construit în anul 1641.

Anul 1534: Ignațiu de Loyola întemeiază Ordinul iezuit, ordin călugăresc al Bisericii Catolice,  aflat în serviciul direct al papei.

Pe lângă cele trei obligații călugărești obișnuite (ascultare, castitate, sărăcie), iezuiții au introdus o a patra obligație, anume cea de supunere necondiționată față de papă. Iezuiții au întemeiat renumite instituții de învățământ, pe care le-au deschis tuturor categoriilor sociale.

Iezuiții au fost dintotdeauna un ordin religios temut de unii, admirat de alții, însă în secolul al XVIII-lea guvernele țărilor catolice au considerat ordinul iezuiților drept un important impediment în creșterea influenței statelor naționale asupra bisericilor locale. Guvernele Austriei, Franței, Spaniei, Portugaliei și altor state au suprimat ordinul iezuiților, ajungând în final prin a cere în 1778 papei Clement al XIV-lea să desființeze ordinul. Papa s-a conformat.

Pe continent, doar guvernul Prusiei lui Frederic și al Rusiei țarinei Ecaterina au refuzat să interzică activitatea iezuiților pe teritoriile lor. 

Anul 1714: Moare, decapitat la Istanbul, Constantin Brâncoveanu, domn al Țării Românești. Vina pentru care a fost executat atât de barbar nu este limpede însă nici astăzi. Istoriografii sunt, în general, de acord cu ideea că domnitorul nu avea o vină, ci doar a fost supus la cazne de otomani pentru a mărturisi locurile unde își ascundea imensa avere pe care otomanii bănuiau că o deține.

În istoriografia poporului român, Constantin Brâncoveanu apare ca o figură luminoasă, care a promovat artele, a adoptat un stil propriu în arhitectură – stilul brâncovenesc, cu arcade domoale amintind vag de elemente ale barocului francez.

Anul 1769: Se naște Napoleon Bonaparte, general, om de stat și, rând pe rând, consul, prim consul și împărat al Franței. Titlul pe care îl purta în primul an de domnie suna cam bizar:  „Împăratul Republicii Franceze”.

Anul 1771: Se naște Walter Scott, poet și romancier britanic din Scoția. Multe dintre lucrările sale sunt considerate clasice nu numai ale literaturii scoțiene, ci și europene.  Sunt de notorietate larg răspândită  romanele Ivanhoe (1819), Rob Roy (1817), Waverley (1814), Old Mortality (1816). A avut un impact major asupra literaturii europene și americane.

Anul 1795: În Franța, livrele sunt înlocuite în mod oficial cu noua monedă, francul.

Anul 1806: Este pusă piatra de temelie a Arcului de Triumf din Paris, cu ocazia zilei de naștere a împăratului Napoleon I.

Anul 1843: Are loc deschiderea Parcului Tivoli din Copenhaga. Chiar de la deschiderea sa, la 15 august 1843, parcul a avut un succes deosebit, cu un număr de 175.000 de vizitatori în sezonul de deschidere. Unul din renumiții vizitatori de atunci a fost scriitorul Hans Christian Andersen, autorul unor notorii scrieri pentru copii, care a fost plăcut impresionat de amenajările parcului și de funcțiile lor.

Anul 1870: În „Convorbiri Literare” a fost publicat poemul eminescian „Epigonii”.

Anul 1888: A apărut la București cotidianul „Adevărul”. Primul director al ziarului a fost Alexandru V. Beldiman. ”Adevărul” a fost totdeauna rivalul ziarului „Universul”, patronat de italianul Luigi Cazavillan, fără să-l poată clinti de la vârful topului, unde se situa acesta.

Este greu să apreciezi subtilitatea datorită căreia Universul s-a menținut în opțiunile cititorilor de ziare din România, dar cu siguranță imparțialitatea și neutralitatea adoptate de redacție în raport cu viața politică ocupau un loc important.

Anul 1896: Se naște Sică Alexandrescu, cunoscut și talentat regizor român, decedat în anul 1973.

Anul 1912: Se naște Grigore Gheba, general de armată și matematician român. Este autorul unor cunoscute culegeri de probleme de matematică, de care mulți dintre noi ne mai amintim desigur, când ne duce gândul la anii petrecuți pe băncile liceului. Așa-i matematica: problemele și dezlegările de acum 7-8 decenii sunt valabile și astăzi.

Anul 1914: Este inaugurat Canalul Panama (79,6 km lungime, 30-300 m lățime și 14 m adâncime). Nu a avut loc o ceremonie oficială de inaugurare a canalului din cauza izbucnirii Primului Război Mondial în Europa.

Anul 1923: În Weimar are loc inaugurarea primei expoziții a Școlii de artă Bauhaus.

Anul 1926: S-a născut Konstantinos Stefanopoulos, fost președinte al Greciei, timp de două mandate.  

Stephanopoulos a fost distins cu numeroase premii de onoare și cele mai înalte decorații ale multor străine, printre care Ordinul Steaua României, conferit de președintele României de atunci, Emil Constantinescu.

Anul 1931: A apărut primul număr al ziarului „Scânteia”, organ al Partidului Comunist. Ziarul era finanțat de peste hotare, se difuza gratuit la membrii partidului comunist și rareori se găsea la vreun chioșc de ziare.

Anul 1944: Începe Operațiunea Dragoon, un nou front al Aliaților, de rândul acesta în sudul Franței. 

Anul 1945: Împăratul Hirohito anunță la radio (Gyokuon-hōsōcapitularea necondiționată a Japoniei.  Capitularea intervine după ce întreaga societate a țării află cu groază lansarea de către  SUA a primelor două bombe cu încărcătură nucleară din istorie.

Anul 1947: Proclamarea independenței Indiei. Sărbătoare națională.

Anul 1947: În România se adoptă o nouă reformă monetară. În sume limitate, în funcție de profesia deținătorilor, schimbarea banilor s-a făcut la raportul de 20.000 lei vechi pentru 1 leu nou. Familiile de țărani puteau schimba cel mai mult: 5 milioane de lei, iar dacă aveau dovada că au livrat statului cota de produse mai aveau voie să schimbe în plus 2,5 milioane. Urmau apoi salariații, pensionarii și cei cu profesii liberale recunoscute oficial, cu 3 milioane de lei. Restul a avut dreptul să schimbe 1,5 milioane de lei vechi. Sumele neschimbate s-au blocat în conturi.

Anul 1948: În partea de sud a Peninsulei Coreene, este fondată Republica Coreea.

Anul 1960: Are loc proclamarea independenței Republicii Congo. Ca prim președinte al noii republici, a fost instalat un preot romano-catolic congolez inițiator și însuflețitor al mișcării de independență din țară, Fulbert Youlou, slujitor atât al altarului, cât și al politicii țării. Trei ani mai târziu, demisionează și se retrage, părăsit de toți liderii puterii, pe care îi ajutase să urce sus, pe piramida ierarhiei sociale.

Anul 1969: Se deschide festivalul de la Woodstock. A fost un festival de muzică intitulat „Trei zile de pace și de muzică”, ținut pe terenul de 2,4 kmp al fermierului Max Yasgur, în apropierea cătunului White Lake, în orașul Bethel, statul New York, în perioada 15-18 august 1969.

Idee a aparținut la doi prieteni, care au început prin a publica următorul anunț într-un ziar de mare tiraj: „Tineri cu capital nelimitat în căutare de oportunități de investiții interesante, legitime și propuneri de afaceri”. Din sumedenia de oferte venite urmare anunțului, au selectat unul singur, aparținând la doi prieteni care aveau idei, dar nu aveau capital.

Așa s-a născut ideea unui studio de înregistrare, dar a evoluat în forma unui festival de muzică și artă în aer liber, prevăzut inițial la o scară mai mică, dar amplificat pe parcurs.  Cei 1,4 kmp de teren erau suficienți pentru a organiza un spectacol di granda.

Au anunțat intenţia și numaidecât a apărut prima ofertă de participare: Creedence Clearwater Revival , un grup de patru superstaruri, s-a arătat dispuși să participe la aventură, rezervându-și 10.000 dolari din vânzarea biletelor.

Au mai venit și alții și au mai tot venit, atrași de fiecare dată de numele sonore ale celor care mai veniseră, dar și de locația originală, de care nu auzise nimeni și care tocmai de aceea atrăgea ca un magnet.

Uneori, când rostești o denumire necunoscută, stârnești mai multă curiozitate și atractivitate decât când rostește Saint Tropez, Acapulco sau Monte Carlo. Organizatorii s-au pomenit deodată că Woodstock atrăgea sute de mii de oameni, incomparabil mai mulți decât numărul pentru care se pregătiseră organizatorii.

A trebuit limitată vânzarea biletelor, ceea ce a stârnit și mai mult curiozitatea amatorilor, dar și dorința unor staruri de rang mondial să se producă „măcar cu o piesă”.

Pe scurt, a fost un succes fără egal, cu încasări pe măsură, dar cu aplicarea principiului „est modus in rebus”. Adică, lucrurile bune se fac cu măsură. Organizatorii au intuit că numai o dată ești curios să vezi „ce-i aia”. A doua oară, „aia” e ceva deja fumé.

Așa că n-au mai repetat spectacolul niciodată. În amintirea spectaculosului concert din 1969, autoritățile întrețin o rasă pajiște pe întregul teren, iar în mijloc au așezat un monument cu sculpturi de lemn, reprezentându-i pe cei patru organizatori ai concertului lângă un contrabas, probabil uitat acolo de unul din artiști.

Anul 1971: Statul Bahrain își câștigă independența față de Marea Britanie. Este o țară asiatică insulară localizată în zona Golfului Persic. Țara cuprinde un mic arhipelag format din 50 insule naturale și alte 33 insule artificiale, totul centrat pe Insula Bahrain, care reprezintă aproximativ 83% din suprafața totală a țării. 

Bahrain se întinde pe o suprafață de cca 760 de kmp și este a treia cea mai mică țară din Asia, după Maldive și Singapore. Capitala regatului Bahrain și cel mai mare oraș al țării este Manama.

În ciuda dimensiunilor sale reduse, Bahrain este o țară prosperă, care a dezvoltat prima economie post-petrol din Golful Persic. Aceasta a inclus decenii de investiții în sectorul bancar și al turismului.

Multe dintre cele mai mari instituții financiare din lume au o prezență în capitala regatului Bahrain. Țara recunoscută de Banca Mondială ca o economie cu venituri mari. Bahrain este membru al Națiunilor Unite ,al Mișcării Nealiniateal Ligii Arabeal Organizației pentru Cooperare Islamică și al Consiliului de Cooperare al Golfului. Bahrain este un partener de dialog al Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai.

Anul 1975: În timpul loviturii militare de stat din Bangladesh, prim-ministru Mujibur Rahman și familia lui sunt uciși.

Anul 1992: Moare Anda Călugăreanu, cunoscută actriță și interpretă de muzică ușoară și folk.

Anul 1993: În Paraguay, dictatura militară a generalului Andrés Rodríguez se termină. Juan Carlos Wasmosy devine primul președinte al țării ales democratic.

Anul 1993: Se naște, la Onești, Diana Chelaru, fostă gimnastă română, de talie mondială. A ocupat locul 14 la Campionatele europene de gimnastică individuală, atât feminină, cât și masculină, care s-a desfășurat la Milano, Italia, între 2 și 5 aprilie 2009.

Anul 2004: Prințul Hans-Adam al II-lea transferă în mod oficial puterea de a lua decizii guvernamentale de zi cu zi fiului său cel mare, prințul Moștenitor Alois. Din punct de vedere legal, Hans-Adam rămâne însă șef de stat.

Anul 2007: Un cutremur puternic de magnitudine 8 a lovit coasta Pacificului devastând Ica și diferite regiuni ale Peru, omorând 514 oameni și rănind 1090.

Anul 2013: Institutul Smithsonian anunță descoperirea bassaricyon neblina, un mamifer din familia ratonilor, prima specie nouă de carnivore găsită în America în 35 de ani.

Anul 2017: Moare Viorel Cosma, muzicolog, lexicograf și critic muzical român (n. 1923)

Anul 2021: Talibanii afgani capturează capitala Kabul; guvernul afgan se predă talibanilor.  Președintele Ashraf Ghani și vicepreședintele Amrullah Saleh au părăsit țara și se află în Tadjikistan.  Cinci mii de combatanți ilegali sunt eliberați din închisoarea militară a bazei aeriene Bagram, fostă cea mai mare bază aeriană americană din țară.

MEMENTO: 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇