Anul 986: Bulgarii au învins o uriașă armată bizantină, care număra 60.000 soldați, în bătălia de la Porțile lui Traian, în Munții Balcani. Împăratul bizantin Vasile al II-lea „Bulgaroctomul” și-a scăpat viața cu dificultate, dar își va lua revanșa mai târziu, când va decima armata bulgară într-o nouă încleștare. De acolo i se va trage numele de „Bulgaroctomul”, adică ucigătorul de bulgari.
Anul 1629: Se naște Ioan al III-lea Sobieski, rege polonez, devenit regele Federației Polono-Lituaniene, începând cu anul 1674.
Ioan a devenit o personalitate notorie în spațiul Europei Centrale, îndeosebi după 11 noiembrie 1673, în timpul războiului polono-otoman, când a repurtat o strălucită victorie, prin înfrângerea turcilor în Bătălia de la Hotin, pe Nistru, soldată cu cucerirea cetății.
Se întâmpla chiar în ziua următoare morții regelui polon Mihail I. În acest context, Ioan este ales rege, fără ca statul să aibă statut de regat. El se intitula în acele zile monarhul Republicii.
Personalitatea sa nu putea fi pusă însă la îndoială. Era susținut de nobili, de curte și mai ales, de soția sa, o personalitate cu multă influență în politica țării și care îi născuse nu mai puțin de10 copii. Niciunul nu i-a urmat însă la tron.
Anul 1786: După moartea lui Frederic cel Mare, nepotul acestuia, Frederic Wilhelm al II-lea, devine rege al Prusiei.
Anul 1786: Se naște Victoria de Saxa-Coburg-Saalfeld, mama reginei Victoria a Regatului Unit. (d. 1861)
Anul 1807: Primul vapor comercial al lui Robert Fulton a efectuat în premieră o cursă demonstrativă pe râul Hudson, pentru a atrage interesul public și eventuali clienți, după ce Napoleon Bonaparte a refuzat ferm să colaboreze cu inventatorul primului motor din lume, cu explicația că așa ceva nu poate folosi decât, cel mult, la învârtit jucăriile copiilor.
Anul 1872: S-a născut Traian Vuia, constructor de avioane român, pionier al aviației mondiale. La data de 18 martie 1906, a realizat unul din primele zboruri autopropulsate (fără catapulte sau alte mijloace exterioare) cu un aparat mai greu decât aerul.
Faptul s-a petrecut la Montesson, lângă Paris, când aparatul „Vuia I” s-a înălțat pentru prima dată. După o mișcare accelerată pe o distanță de 50 de metri, aparatul s-a ridicat la o înălțime de aproape un metru, pe o distanță de 12 m, după care paletele elicei s-au oprit, iar avionul a aterizat lin.
Posteritatea nu l-a uitat. Astăzi, numele lui Traian Vuia figurează pe frontispiciul aeroportului internațional din Timișoara, autoritățile franceze din Montesson au dezvelit o placă comemorativă pe locul primei decolări, un liceu din Craiova îi portă numele, iar comuna Bujoru din județul Timiș a fost redenumită în comuna Traian Vuia.
Anul 1893: Se naște Mae West, actriță și scenaristă americană, vedetă a filmului mut iar mai târziu a filmului sonor, într-o carieră care a durat peste șapte decenii.
A fost una dintre cele mai controversate vedete de cinema din zilele ei, permițându-și libertăți care au pus-o în dificultate în raport cu cenzura. Dar și acest fapt l-a luat în derâdere, când a declarat în fața publicului: „Cred în cenzură și o respect. Am făcut o avere din asta”.
Atunci când vârsta și-a spus cuvântul, iar cariera în cinematografie s-a încheiat, Mae West a început să scrie cărți și piese de teatru, a continuat să cânte în Las Vegas și Londra și să înregistreze albume rock and roll.
În 1999, la aproape două decenii de la trecerea vedetei în neființă, Institutul American de Film a votat-o postum ca a 15-a cea mai mare legendă feminină a cinematografiei americane clasice.
Anul 1896: Premieră sinistră: are loc, pentru prima oară în lume, un accident de circulație mortal, produs de un automobil. Faptul s-a petrecut la Londra, iar victima se numește Bridget Driscoll. Șoferul nu a fost nici judecat, nici condamnat, întrucât nu exista încă legea circulației. În plus, logica de atunci spunea că pietonul trebuie să se ferească de automobil, nu automobilul să-l ferească pe pieton.
Anul 1898: Moare Carl Zeller, jurist și compozitor austriac Este cunoscut ca autor de operete, compoziția sa „Vânzătorul de Păsări” figurând printre operetele de top, iubite de marele public. Este demnă să stea alături de operetele de cea mai mare notorietate a repertoriului universal, compozițiile lui Johann Strauss sau ale lui Franz Lehar.
Anul 1909: Pionierul aviației germane Hans Grade efectuează primul zbor cu Libelle, un avion cu un singur loc, construit chiar de Grade. În octombrie, va câștiga Premiul Lanz al Aerului primul premiu pentru o performanță în aeronautică.
Anul 1914: Generalul german Hermann von François a condus un contraatac reușit împotriva armatei rusești în bătălia de la Stallupönen.
Anul 1916: Moare Umberto Boccioni, pictor italian și sculptor, teoretician și exponent principal al curentului futurist în Italia. A fost unui din promotorii divizionismului în arta europeană.
În ziua de 17 august 1916, în timpul unor manevre, desfășurate la Chievo, în apropierea orașului Verona, Umberto Boccioni se accidentează căzând de pe cal și moare. Avea doar treizeci și patru de ani.
Anul 1925: Moare Ioan Slavici, scriitor român. Printre cele mai cunoscute scrieri literare ale sale se numără romanul Mara, nuvelele Moara cu noroc și Pădureanca și de asemenea impresionantele sale Memorii publicate în anul 1924. Multe din scrierile lui Ion Slavici au fost reluate ca scenarii cinematografice, constituind filme de succes.
Anul 1942: Forțele aeriene ale Statelor Unite ale Americii, USAAF, efectuează primul raid aerian în formațiune compactă în timpul celui de-al doilea Război Mondial în Europa.
Anul 1943: Forțele aeriene americane pierd 60 de bombardiere în misiunea Schweinfurt–Regensburg. Atacul bombardierelor țintise orașele Regensburg și Schweinfurt, dar apărarea germană a reacționat prompt și violent, doborând cea mai mare parte a bombardierelor. Pentru Forțele Aeriene ale Armatei Statelor Unite (USAAF) a fost una dintre cele mai grele pierderi suferite vreodată într-o operațiune de atac aerian.
Anul 1943: Se naște Robert De Niro, actor american, un alt monstru sacru al ecranului, dublu câștigător al Premiului Oscar. Este considerat drept unul dintre cei mai mari și mai influenți actori din toate timpurile având la activ roluri în peste 90 de filme.
Anul 1945: Indonezia își proclamă independența față de Olanda. Ziua este declarată sărbătoare națională. Astăzi, Republica Indonezia este o țară insulară amplasată în Asia de Sud-Est, care cuprinde nu mai puțin de 17.508 insule și treizeci și trei de provincii.
Cele mai cunoscute dintre aceste provincii sunt Borneo (Kalimantan), Sumatra Celebes (Sulawesi), Jawa. Având peste 238 de milioane de locuitori, este a patra cea mai populată țară a lumii, fiind și țara cu cel mai mare număr de musulmani.
Anul 1953: Se naște Herta Müller, scriitoare și traducătoare germană originară din România, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 2009.
Născută în Banat, unde a copilărit, a studiat și și-a petrecut tinerețea, Herta Müller a optat pentru Occident, stabilindu-se în Germania și explicând în presă că a părăsit România din motive pur politice.
Anul 1956: Curtea Constituțională a Germaniei Federale interzice Partidul Comunist pe motiv de neconstituționalitate.
Anul 1960: Statul Gabon (vestul Africii Centrale) își proclamă independența față de Franța. Sărbătoare națională a Republicii Gabon.
Anul 1962: Polițiștii de frontieră est-germani ucid un băiat de 18 ani, Peter Fechter, în timp ce acesta încerca să treacă Zidul Berlinului spre Berlinul de Vest, devenind astfel prima victimă a faimosului zid.
Anul 1964: Moare Mihai Ralea, psiholog, sociolog, eseist, estetician, filosof român. Cariera esteticianului MIhail Ralea a fost umbrită prin implicarea sa activă în politica partidului comunist, care, după război, a preluat puterea în țară.
A profitat din plin de conjunctură. A obținut funcția de Ministru al Artelor în primul Guvern Petru Groza. După abdicarea Regelui Mihai I și proclamarea Republicii Populare Române, Mihai Ralea a fost numit ministru plenipotențiar la Legația Română din Washington, Statele Unite ale Americii.
Mihai Ralea a fost deputat în Marea Adunare Națională (1948 - 1952). A devenit propagandist nedisimulat, susținând tezele anti-americane ale comuniștilor. Sub conducerea lui Ralea, Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” a publicat în 1954 un așa zis „studiu” despre caracterul „antiștiințific și antiuman” al psihologiei americane. Ulterior, a fost reprezentant al României la UNESCO, susținut de aceleași autorități comuniste din țară, pe care le-a servit.
Monica Lovinescu l-a definit pe Mihai Ralea ca fiind un „moralist fără morală.
Anul 1970: Programul sovietic Venera: se lansează Venera 7. La data de 15 decembrie, aceasta va fi prima sondă care va transmite cu succes pe Pământ date de pe suprafața altei planete (Venus).
Anul 1977: Pentru prima oară în istorie, o navă de suprafață plutește peste Polul Nord: spărgătorul de gheață sovietic "Arktica" atinge, în plină vară, coordonatele geografice ale Polului Nord, în mijlocul inospitalierului Ocean Înghețat de Nord.
Anul 1987: Moare Rudolf Hess, politician german nazist, judecat de Tribunalul Internațional de la Nurnberg pentru crime de război și condamnat la închisoare pe viață. Hess și-a petrecut o bună parte a vieții în încisoarea de înaltă siguranță de la Spandau (Germania).
Pe măsură ce decedau alți condamnați, Rudolf Hess rămânea tot mai singur în temnița sa, ajungând în ultimii săi ani să fie singurul deținut, rămas în uriașa închisoare, unde o echipă numeroasă de paznici, personal de întreținere, de administrare, dar și de servicii (alimentare, spălătorie, etc) funcționa numai pentru paza și întreținerea unui singur deținut.
Anul 1988: Președintele Pakistanului, Muhammad Zia-ul-Haq, și ambasadorul SUA Arnold Raphel mor într-un accident de avion.
Anul 1998: Scandalul Lewinsky. Acuzat că ar fi întreținut relații sexuale cu o stagiară internă, chiar în Biroul Oval de la Casa Albă, președintele SUA, Bill Clinton, admite într-o mărturie înregistrată că a avut o "relație fizică necorespunzătoare" cu stagiara, Monica Lewinsky. În aceeași zi, el admite în fața națiunii că a "indus în eroare oamenii", despre relația lor.
Cu asemenea recunoașteri, Bil Clinton a reușit să se strecoare ca prin urechile acului printre acuzațiile grave ale scandalului sexual, scăpând de un proces în justiție, cu consecințe inimaginabile.
Anul 2008: Înotătorul american Michael Phelps devine prima persoană care a câștigat opt medalii de aur la Jocurile Olimpice de vară de la Beijing din 2008.
Anul 2014: Moare Dan Hăulică, eseist literar, critic de artă român, membru corespondent (din 1993) al Academiei Române, fost redactor-șef pentru o lungă perioadă de timp al revistei de literatură universală „Secolul 20”.
Anul 2017: Atac terorist: o furgonetă condusă de un marocan a intrat în mulțimea de oameni de pe strada principală din centrul Barcelonei, La Rambla, ucigând 16 persoane și lăsând în urmă peste 130 de răniți. Statul Islamic și-a asumat responsabilitatea.
MEMENTO:
- Gabon: Independența față de Franța (1960)
- Indonezia: Proclamarea independenței față de Olanda (1945)
Victor Pițigoi