Mica istorie: 16 august - Ziua când Adolf Hitler deschidea J.O. de la Berlin, ca mesaj pentru pace

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)

Anul  963Nicefor al II-lea Phocas, din dinastia macedoneană, este încoronat împărat al Imperiului Bizantin.

Înainte de a fi proclamat împărat, Nicefor Phokas s-a remarcat ca un strălucit general, obținând victorii care i-au adus gloria. Astfel, în primăvara 961, după un asediu dur și prelungit, ocupă insula Creta. Creta trecea din nou sub stăpânirea bizantină, după ce aproape un secol și jumătate aparținuse arabilor și constituise cel mai important punct de sprijin al puterii lor maritime în bazinul oriental al Mediteranei.

După o primire triumfătoare la Constantinopol, Phokas se va remarca în lupta cu Saif ad Daulah în Asia. Vor cădea, rând pe rând, Azarba în Cilicia, Garmaniceea, Raban și Duluk. În final, ocupă ultima fortăreață a lui Saif ad Daulah, cetatea Alep.

Ajuns la tron după asemenea precedente, nu i-a fost greu să-și impună multă vreme propriile măsuri de organizare și politică internă. Dar, după nici cinci ani de domnie, situația s-a schimbat. Poporul murmura apăsat de impozitele grele impuse de împărat, clerul era nemulțumit pentru că i se tăiaseră privilegiile, și însăși împărăteasa Theophano se distanța treptat de iubitul ei soț.

Nu întâmplător. Tânăra împărăteasă avea un iubit, pe frumosul Tzimiskes. Acestuia nu i-a fost greu să intre în legătură cu niște complotiști și ajutați cu toții de împărăteasa Theophano, l-au asasinat pe împărat, i-au tăiat capul și l-au arătat curtenilor și gărzilor, ca să știe că nu mai au nicio obligație față de șeful lor de până acum.

N-am cum încheia aceste rânduri decât amintind numele noului împărat bizantin, instalat pe tron imediat după moartea celui asasinat. Da, s-a numit împăratul Ioan I Tzimiskes. C’est la vie!

ADVERTISING

Anul 1284: Viitorul rege al Franței Filip al IV-lea cel Frumos (Phlippe IV le Bel) s-a căsătorit cu Ioana I de Navara. În ziua nunții, mirele avea 16 ani, iar mireasa 11. Sub un anumit aspect, a fost o căsătorie reușită:  toți cei trei fii ai lor, născuți după ce au atins vârsta adultă, au devenit regi ai Franței, și singura lor fiică, Isabela, a devenit regină consort a Angliei.

În 1294, din respect și încredere în soția sa, Filip a numit-o regentă a Franței pentru cazul în care el ar muri, iar fiul lor mai mare ar fi fost încă minor. Dar Ioana a murit în 1305, la nașterea celui care urma să fie următorul lor copil, al cincilea, dar care nu s-a mai născut.

Anul  1570: Prin Tratatul de la Speyer principele Ioan Sigismund Zapolya îl recunoaște pe împăratul Maximilian al II-lea drept rege al Ungariei, iar acesta din urmă îl recunoaște pe Ioan Sigismund drept principe al Transilvaniei și al ținutului Partium.

Anul 1645:  Se naște Jean de La Bruyère, scriitor francez. El a ajuns de mare notorietate nu numai în Franța, datorită unei singure lucrări, cu care și-a impus propria viziune asupra moravurilor, dar și a literaturii secolului al XVII-lea: „Les Caractères ou les Mœurs de ce siècle (Caracterele sau moravurile acestui secol - 1688).

La Bruyère a fost unul dintre primii scriitori care au evidențiat un nou stil literar, bazat pe fraze ritmate, anume pentru a obține efecte oratorice la textelor sale. Prin acest stil, a încurajat lecturarea cu glas tare  creațiilor literare, scoțând în evidență astfel valoarea de judecată morală a unor texte literare.

ADVERTISING

Mai târziu, mulți scriitori vor urma calea stilistică descoperită de La Bruyère: însuși Balzac se lasă sedus de „stilul cu efect sonor” al lui Bruyère, iar mai târziu Marivaux,  Proust,  André Gide și nu numai. 

Anul 1705: Moare Jakob Bernoulli, matematician și fizician elvețian.

Anul 1809: La inițiativa lui Wilhelm von Humboldt, este fondată Universitatea Humboldt din Berlin, universitate care ființează și astăzi, fiind una de top șa nivel internațional.

Anul 1856Congresul SUA aprobă Legea Guano, act ce dădea dreptul oricărui cetățean american să cucerească în numele Statelor Unite orice insulă pe care se găsea guano, cu condiția ca aceasta să nu facă parte din teritoriul altei națiuni și să nu fie locuită.

Pentru cine nu recunoaște, reproduc dintr-o enciclopedie semnificația cuvântului guano, prevăzut și în DEX: „Guano reprezintă acumulări de excremente (fecale și urină) produse de păsări și lilieci. Cuvântul "guano" provine din limba Quichua a civilizației Inca”.

Comercianții americani au cucerit astfel peste 100 de insule și atoli, dintre care 9 sunt și astăzi sub controlul SUA.

Anul 1858Regina Victoria transmite primul mesaj istoric telegrafiat: o comunicare oficială peste Oceanul Atlantic, din Londra către Statele Unite.

Anul 1876: S-a născut Ion Nistor, istoric român și militant unionist din Bucovina. În diferite perioade, a fost profesor universitar (la Cernăuți, Viena și București) director al Bibliotecii Academiei Române, fruntaș al Partidului Național Liberal, fost ministru de stat reprezentând Bucovina în Guvernul României, apoi, succesiv, ministru al lucrărilor publice, al muncii și, în final, al cultelor și artelor. A decedat în 1962, după ce a îndurat ororile temnițelor comuniste.

ADVERTISING

Anul 1886: A murit, la vârsta de 50 ani, Ramakrishna, personaj mistic din lumea hindusă. Personajul s-a declarat un reincarnat al zeilor, propagând un fel de ideologie religioasă, care reunea toate religiile într-un singur concept de bază, acela că Atotputernicul este unul singur, totdeauna același indiferent de scripturile sau credințele celor care îl venerează.

Ca urmare, urmându-și propriul concept, Ramakrishna nu respinge nicio confesiune, întrucât fiecare este călăuzită de aceeași Putere supremă.

Faptul i-a atras simpatia sacerdoțior de orice fel din lumea hindusă, care i-au găsit loc în fruntea lor, acceptându-l ca un guru al credințelor din continentul galben.

În ciuda pretinsei sale apartenențe divine, guru a murit cam prematur, la 50 de ani, diagnosticat cu un canacer la gât, care a evoluat rapid.

Anul 1888: Moare John Pemberton, un farmacist american, ofițer, al cărui nume nu ne-ar spune nimic, dacă n-am ști că el este omul care a inventat Coca-Cola. Așa cum notează Wikipedia, aventura noii băuturi începe la 8 mai 1886, când el a dezvoltat o variantă timpurie a ceea ce va deveni mai târziu băutura secolului: Coca-Cola.

John Pemberton suferea de complicațiile rezultate într-o rană primită în aprilie 1865, în timpul bătăliei de la Columb, în SUA. Eforturile sale de a-și controla durerea cronică au dus la dependența de morfină. În încercarea de a-și reduce dependența, a început să experimenteze cu diferite calmante și toxine. Dezvoltarea unei băuturi care amesteca alcool și cocaină l-a condus la o rețetă, care, mai târziu, evoluând,  a dus, în final la la ceea ce a ajuns astăzi Coca Cola.

Anul 1896: Lângă Dawson CityYukonCanada s-a descoperit aur, fapt ce a declanșat Goana după Aur din Klondike.

Goana după aur a însemnat migrația a circa 100.000 de prospectori în regiunea Klondike din Yukon, nord-vestul Canadei, între 1896 și 1899. Se descoperise acolo aur  de către minerii locali, iar când a ajuns vestea în Seattle și San Francisco în anul următor, prospectorii au dat năvală.

Unii au devenit bogați, dar majoritatea s-au dus în zadar. Fenomenul a fost imortalizat în fotografii, cărți, filme și artifacte. Pentru a preveni foametea, autoritățile canadiene au obligat fiecare călător de acest fel, să aducă cu sine o cantitate de hrană, suficientă pentru un an de zile.

În total, echipamentul unuia din ei cântărea aproape o tonă, și, în majoritatea cazurilor, fiecare trebuia să-l transporte singur, bucată cu bucată. Ținând seama de terenul montan și de clima rece, este de înțeles că aceia care au persistat au ajuns la locul râvnit abia în vara anului 1898. Dar, odată ajunși acolo, cei mai mulți, ca să nu zic cei teribil de mulți, n-au găsit oportunitățile și au rămas dezamăgiți.

Dar au fost și norocoși care au știut să se adapteze tuturor condițiilor, să învingă toate greutățile, să depășească toate piedicile și să triumfe înșfăcând mai mult sau mai puțin din metalul prețios aflat în rocile din zăcământ.

Anul 1906Cutremur catastrofal la ValparaísoChile. Magnitudinea fiind de 8,6 pe scara Richter, au căzut peste 20.000 de victime, iar activitatea economică a fost aproape stagnată pentru multă vreme.

Anul 1920: S-a născut Virgil Ierunca, critic literar și publicist român stabilit în Franța, unul din pilonii postului de radio Europa Liberă, din perioada războiului rece.

Anul 1921: Se naște Ovid S. Crohmălniceanu, prozator, critic și istoric literar român, decedat în annul 2000.

Anul 1921: După moartea regelui Petru I al Serbiei, fiul său Alexandru I devine noul conducător al Regatului Sârbilor, Croaților și Slovenilor, ulterior rege al regatului Iugoslavia. Era căsătorit cu principesa Maria a României, fiica regelui Ferdinand și a reginei Maria.

Regele Alexandru I a fost asasinat la 9 octombrie 1934 de către un atentator care a fost, la rândul său, ucis de poliție pe loc. I-a urmat regele Petru al II-lea Karađorđević.

Anul 1925: Are loc în SUA premiera mondială filmului "Goana după aur", al 72-lea film al lui Charlie Chaplin și unul din cele mai răsunătoare succese ale filmului mut.

Anul 1931: Moare Sabba Ștefănescu, eminent geolog și paleontolog român.

Anul 1936: S-au încheiat Jocurile Olimpice de la Berlin, transformate de guvernul german în propagandă politică profascistă. Ceremonia Jocurilor Olimpice a fost deschisă de cancelarul Adolf Hitler.

Au participat 49 de țări și 3.963 de sportivi care s-au întrecut în 129 de probe din 19 sporturi. Pentru buna desfășurare a competițiilor, Germania a construit un stadion special, Olympiastadion, de 120.000 de locuri.

În clasamentul pe medalii, prima clasată a fost țara gazdă, Germania, urmată de Statele Unite, Ungaria, Italia, Finlanda, Franța, Suedia, Japonia, Olanda, Marea Britanie. România s-a clasat pe poziția a 29-a în acest clasament. Presa vorbește despre o singură medalie adjudecată de România în acea ediția, medalie de argint, pentru „călărie și dresaj individual”.

Anul 1940: Începerea tratativelor româno-maghiare de la Turnu Severin, cu privire a pretențiile ungare asupra Transilvaniei. Eșecul tratativelor, previzibil, a dus la Dictatul de la Viena din 30 august 1940, prin care partea de Nord și Nord-Est a Transilvaniei erau cedate Ungariei.

Anul 1945Pu Yi, ultimul împărat al Chinei și conducător al Manchukuo, este capturat de trupele sovietice.

Anul 1949: Moare Margaret Mitchell, jurnalistă americană și scriitoare. Caz rar, sau poate chiar unic, celebritatea scriitoarei i-a revenit de la un singur roman, publicat în timpul vieții sale, un roman din perioada Războiului Civil american, Gone with the Wind, pentru care a câștigat Premiul Național de Ficțiune și Premiul Pulitzer pentru Ficțiune în anii 1936 și 1937. 

Anul 1953: Șahul Mohammad Reza Pahlavi părăsește Iranul. A plecat în exil, în Egipt, unde, grav bolnav, a murit la 27 iulie 1980, la vârsta de 60 de ani. Președintele EgiptuluiAnwar Sadat i-a organizat funeralii de stat.

Anul 1953: Se naște Alexandru Agache, bariton român. Demarează într-o carieră strălucită în anul 1983 când a reușit să câștige concursul internațional de interpretare de la LuccaItalia.

Succesul l-a ajutat să primească mai multe oferte pe scenele din străinătate, ajungând să interpreteze cele mai importante roluri de bariton la Royal Opera House Covent Garden din Londra, Scala din Milano, Teatro Comunale din Florența, Opera Națională din Paris, Opera din MünchenOpera de Stat din Viena, dar și la BerlinHoustonChicagoMetropolitan Opera din New York, Teatrul Colon din Buenos Aires, Arenele din Verona sau Opera din Budapesta.

Are un bogat palmares discografic la activ, cuprinzând cele mai pretențioase roluri de bariton din repertoriul clasic: Lucia de Lamrmoor de Donizzetti, Aida de Verdi, Rigoletto de Verdi, Simone Boccanegra de Verdi, Faust de Gounod, Traviata de Verdi, Othello de Verdi, Don Pasquale de Donizzetti, Boema de Puccini, L'elisir d'amore de Donizetti și nu numai.

Anul 1954: A văzut lumina tiparului primul număr al revistei americane Sports Illustrated. Publicația a fost prima revistă cu un tiraj de peste un milion exemplare, care a câștigat de două ori Premiul Național pentru Excelență Generală.

Revista s-a făcut, de asemenea, cunoscute prin colecția de costume de baie prezentată anual și care a inspirat numeroși producători în concepția lor în ce privește moda acestui produs.

Anul 1956: Moare Theodor Pallady, pictor român de mare prestigiu, a fost creator al unui stil propriu, inconfundabil și unic în felul lui, cu aceeași viziune sintetică, aceleași tușe energice, aceleași culori strălucitoare, aceleași figuri mai degrabă statice decât mișcătoare, oricare ar fi cadrul sau reprezentarea.

Casa din București în care a trăit și a creat pictorul este constituită astăzi în muzeu, se află în strada Spătarului nr. 22 este accesibilă publicului. Se găsește acolo o bună parte din lucrările sale în ulei, pastel sau acuarelă.

Anul 1958: Se naște celebra Madonna, interpretă americană de muzică pop. Este câștigătoare a șapte premii Grammy, laureată a două premii Globul de Aur, dar și deținătoare a altor premii. Mai multe știri false au tot informat multă vreme publicul român despre un posibil concert al divei în România. Dar abia la 19 februarie 2009, site-ul oficial al cântăreței a confirmat că are România în program.

Locul concertului a fost stabilit în parcul Izvor, pe data de 26 august 2009. Biletele s-au vândut ca pâinea caldă. Potrivit Vodafone, citat de Wikipedia, pentru acest concert s-a înregistrat cea mai mare cerere de bilete și, totodată, cea mai rapidă vânzare, în comparație cu orice alt spectacol organizat până acum în România.

Conform unor surse, Madonna a cerut 2 milioane de euro pentru concertul din România.

Solista a sosit în România pe 25 august, concertul s-a desfășurat conform planului cu toate că o întâmplare a atras atenția presei internaționale: înainte de piesa „You Must Love Me”, Madonna a atras atenția asupra discriminării rromilor în Europa de Est, ceea ce i-a făcut pe mulți să o huiduie. 

Pe de altă parte, în semn de mulțumire pentru mesajul adresat rromilor, solista a primit în acel an de la Florin Cioabă, „regele” rromilor din România, o diplomă de aur, lucrată manual de un bijutier din Italia.

Anul 1960: Republica Cipru a obținut independența față de Regatul Unit. În prezent, Cipru este stat în cadrul Uniunii Europene.

Anul 1977: Moare Elvis Presley, celebritate din domeniul muzicii ușoare, solist, chitarist, actor american, dispărut prematur la 41 de ani.

Anul 1987: Moare Emil Condurachi, istoric și arheolog român.

Anul  2004Sonda Cassini-Huygens a descoperit doi sateliți ai lui Saturn.

Anul 2008: Este finalizat Trump International Hotel and Tower din Chicago. Construcția are 415 metri înălțime și 98 de etaje, ceea ce o face cea mai înaltă clădire rezidențială din lume.

Anul 2019: Moare Peter Fonda, actor, scenarist, producător și regizor american de film.

MEMENTO:

  • Ziua Restaurației, Republica Dominicană

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇