Curățenia înainte de Crăciun: 5 sfaturi utile

Curățenia înainte de Crăciun: 5 sfaturi utile

Perioada sărbătorilor de iarnă este una care presupune diverse pregătiri, cum ar fi stabilirea și cumpărarea celor necesare meniului festiv și alegerea cadourilor. În ceea ce privește locuința, vei începe prin a face curățenie și a decide decorațiunile și ornamentele. Poate că este o activitate mai puțin plăcută, dar începe din timp, pentru a-ți păstra energia pentru clipele frumoase petrecute alături de cei dragi. Iată mai departe 5 sfaturi pe care le poți pune ușor în aplicare și care te vor ajuta să te organizezi mai bine.

Păstrează lucrurile ordonate 

Probabil că pare mai ușor de zis decât de făcut, dar încearcă, pe cât posibil, să pui obiectele la locul lor, după ce le folosești. În acest sens, dulapurile și spațiile de depozitare sunt de mare folos, deoarece ele te vor ajuta la ordonarea lucrurilor atunci când faci curățenie. De exemplu, pune produsele de pe chiuvetă, curățate și uscate în prealabil, într-un dulap baie suspendat, cu una sau două uși. În acest fel, le vei păstra organizate și le vei feri de praf și murdărie pentru mai mult timp. Astfel, îți poți îndrepta atenția spre obiectelele principale din baie, cum sunt cele sanitarele, mobilierul și podeaua.

ADVERTISING

Alcătuiește un plan

Treci prin fiecare cameră și observă ceea ce este murdar și ceea ce deranjează din punct de vedere estetic, cum ar fi coșul plin cu hainele spălate sau vesela pusă la uscat. În plus, încearcă să împarți camera în mai multe zone, pentru a avea o imagine completă cu ceea ce ai de făcut. Estimează un interval de timp pe care îl vei aloca fiecărei activități în parte și ține cont că unele dintre ele pot să dureze mai mult față de cum ai anticipat. Totodată, verifică dacă ai la dispoziție toate produsele necesare pentru a face curățenie, de la mopuri, lavete și alte echipamente, la diverse soluții pentru gresie, sticlă și lemn. 

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Pregătește decorațiunile din timp

Scoate toate ornamentele și gândește-te unde le vei amplasa, pentru a ordona și a pregăti din timp zona respectivă. De exemplu, dacă ai un brad artificial, îl poți monta în camera principală, după ce ai curățat podeaua. Iar dacă vrei să pui o decorațiune pe ușa de la intrare, șterge mai întâi locul de praf. În plus, acesta este și un moment potrivit de a verifica dacă ai nevoie de o instalație nouă sau, din contră, dacă poți renunța la anumite obiecte.

Roagă pe cineva să te ajute

Roagă-i pe cei din familie să te ajute atunci când faci curățenie și încearcă să delegi anumite responsabilități. Găsește o modalitate de a destinde atmosfera și a o face plăcută: poți să povestești, să faci glume și chiar să fredonezi colinde. Așa vei simți că timpul trece mai repede și vei progresa cu mai puțin efort. La final, recompensează eforturile tuturor: o muzică relaxantă, o plimbare în parc sau un ceai savuros.

ADVERTISING

Acceptă că nu poți face tot

Setează un nivel de așteptare realist și concentrează-te pe ordonarea obiectelor și curățarea suprafețelor murdare. Ia în considerare că poți face anumite lucruri și mai târziu, fără un termen limită fix, pentru a evita să-ți consumi toată energia. Dacă nu ești acasă de sărbători, fă un plan de întreținere: dă cu aspiratorul, șterge praful și curăță podeaua. În plus, spală hainele și vasele murdare, verifică dacă ai alimente care expiră în curând și golește coșurile de gunoi.

De obicei, în această perioadă, ești prins atât cu activitățile curente, cât și cu pregătirile pentru sărbători. Și probabil că te întrebi dacă îți va mai rămâne energie pentru a te relaxa la final. Dar cu ceva organizare și o planificare realistă, te vei putea bucura din plin de aceste momente. Tu ce sfaturi ai pentru curățenia de iarnă?