Cozi de până la 10 km la intrarea în Grecia, după ce MAE a anunțat că turiștii pot trece doar pe la vama Kulata. Mulți români spun însă că se poate și pe la Makaza - care e explicația ministerului

Cozi de până la 10 km la intrarea în Grecia, după ce MAE a anunțat că turiștii pot trece doar pe la vama Kulata. Mulți români spun însă că se poate și pe la Makaza - care e explicația ministerului

Sute de români care merg în Grecia s-au plans joi că așteaptă ore întregi, la cozi kilometrice, la vama bulgaro-elenă Kulata-Promachonas.

Asta după ce Ministerul de Externe a anunțat că acesta este singurul punct de frontieră prin care se poate intra în Grecia.

”Ministerul Afacerilor Externe informează românii care intenționează să călătorească în Republica Elenă că accesul rutier pe teritoriul acestei țări este permis în perioada 1-15 iulie numai prin punctul de trecere al frontierei bulgaro-elene de la Kulata-Promachonas”, se arată într-un comunicat.

Totuși, mai mulți români au scris pe un grup de Facebook că au intrat atât miercuri, cât și joi, fără probleme prin vama Makaza. Ministerul de Externe spune însă ca nu are informații despre posibilitatea accesării acestui punct de frontieră și precizează că la Kulata problemele încep să se rezolve.

Cei care intră pe la vama Kulata stau la cozi de până la 10 kilometri

”Coada de 10 km pana la vama Grecilor”, se plânge un turist pe un forum pe Facebook. El a postat și câteva fotografii care arată coada imensă de mașini.

Kulata-cozi
Foto: Facebook/Godeanu Marius/‎Forum Grecia
Kulata2
Foto: Facebook/Godeanu Marius/‎Forum Grecia
Kulata3
Foto: Facebook/Godeanu Marius/‎Forum Grecia

Un barbat care se întorcea din Grecia a filmat cozile de la vama bulgaro-elenă Kulata-Promachonas, precizând ca se întind pe cel puțin 5 km.

ADVERTISING

Noi abia am intrat din Grecia în Bulgaria, ne întoarcem din concediu, de aceea, am putut filma coada care se îndreaptă spre Grecia. Sunt foarte multe mașini și de Bulgaria, și de România, sunt copii, mame care-și plimbă copiii pe marginea autostrăzii. Filmarea nu este completă, coada e mai lungă decât este în filmare. Cred că cel puțin 5 kilometri”, a spus bărbatul, la Digi24.

La rândul său, o româncă a scris pe Facebook că la vama Kulata, joi dimineață, cozile erau de 4 kilometri.

Buna dimineata! La vama Kulata la 07:58 cozi intinse pe mai bine de 4 km. Fiind singurul punct terestru de trecere a frontierei era de asteptat sa fie asa aglomerat dar chiar nu mă aşteptam sa fie atit de aglomerat. Vom reveni cu detalii”, a scris ea pe un grup de Facebook dedicat celor care vor să îşi facă vacanţele în Grecia, potrivit News.ro.

Un alt bărbat a scris pe Facebook că spre Bulgaria a trecut în doar 15 minute, dar la Kulata a avut de aşteptat mult mai mult timp.

La Calafat am trecut de dimineaţă la ora 4:30 în 15 min spre Bulgaria. S-au cerut declaraţiile, dar dacă nu aveai îţi dădeau ei de completat. Traseu pe E79 Dimovo - Montana - Vratsa - Botevgrad - Sofia - Kulata. Plin de politie după Sofia, mai ales la ieşiri din tuneluri şi foarte aglomerat. Am ajuns la Kulata la 9.30, dar e coadă pe autostrada de 6 km. De vis!”, a comentat el.

ADVERTISING

Românii spun că trec fără probleme și prin vama Makaza

Cu toate că Ministerul de Externe a anunțat că grecii lasă turiștii să treacă doar prin vama Kulata, mulți români au scris pe Facebook că au trecut fără probleme, atât miercuri, cât și joi prin Makaza.

Am trecut prin #makaza acum. Au verificat codurile si vama trecută. F amabil vameșul, la întrebarea mea daca Makaza rămâne deschisă, mi-a răspuns că orice ar zice ar fi o minciună. Nu stiu nici ei nimic….”, a scris noaptea trecută un bărbat pe un grup de pe Facebook.

Tocmai am trecut pe la Makaza. Au verificat formularul. Aveam trecut punctul de frontiera Nymphaea-Makaza. Totul în regulă. Să înceapă concediul!”, este mesajul transmis joi dimineață de o româncă pe același grup.

Un alt turist român a scris joi dimineață: ”Acum am intrat în Grecia pe la Makaza. Am stat maxim 30 de secunde, niciun cod, niciun test. Iar la întrebarea legata de închiderea vamilor, au ridicat din umeri”.

Și noi am trecut acum pe la Makaza, foarte repede, fără să ne ceară QR Code, trei mașini în față. Super!”, a transmis un alt turist.

Cum explică MAE situația

Am încercat să aflăm de la Ministerul de Externe dacă, într-adevăr, românii pot intra în Grecia și prin vama Makaza. Purtătorul de cuvânt al MAE, Oana Darie, a declarat pentru SpotMedia.ro că autoritățile elene au transmis că acum Kulata este singurul punct de frontieră ce poate fi accesat de turiștii care vor să intre în țară.

ADVERTISING

”Din canalele pe care le avem noi, prin canalele oficiale de la autoritățile elene, pentru intrarea pe rută terestră în Grecia, acel punct de frontieră este singurul (Kulata - n.red). Autoritățile elene au comunicat public că acel punct de frontieră Kulata este singurul deschis pentru intrarea în Grecia.

La punctul de frontieră despre care spuneți (Makaza - n.red.), cred că este vorba despre transporturi speciale, convoaie umanitare, alte situații extraordinare, nicidecum de acces pentru turiști. Dar nu e un punct de frontieră deschis pentru turiști”, a declarat Oana Darie.

La informația potrivit căreia postările de pe acel grup de Facebook au fost făcute de turiști, purtătorul de cuvânt al MAE a subliniat: ”vă spun doar care sunt informațiile pe care le avem și pe care autoritățile elene le-au comunicat”.

Ministerul de Externe spune că problemele de la Kulata se remediază

Totodată, în ceea ce privește problemele din vama Kulata, Ministerul de Externe a transmis că ministrul Bogdan Aurescu a discutat cu omologul său elen pentru a găsi soluții pentru fluidizarea traficului.

Iar o primă măsură luată de autoritățile elene este crearea unui flux separat pentru autoturismele înmatriculate în statele membre UE.

”Totodată, Ministerul Afacerilor Externe precizează că, din dispoziția ministrului Afacerilor Externe, un reprezentant al Consulatului General al României la Salonic se află la punctul de trecere a frontierei Kulata – Promachonas pentru a acorda asistență cetățenilor români.

Ministerul Afacerilor Externe va continua să urmărească îndeaproape evoluțiile cu privire la tranzitul cetățenilor români prin punctul de trecere al frontierei menționat și va rămâne în dialog constant cu autoritățile elene pentru a identificarea soluțiilor necesare reducerii timpului de așteptare și prevenirea unor astfel de situații în perioada următoare”, se arată într-un comunicat al MAE.

Problema e că aceste cozi uriașe sunt formate din români și bulgari, așadar cetățeni UE.

Numerele de telefon la care puteți suna

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +302106774035 și Consulatului General al României de la Salonic +302310340088, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgență al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă +306978996222 și al Consulatului General al României de la Salonic +306946049076.

Citește și:

Din 1 iulie, intri în Grecia doar dacă ai cod unic de bare

Atenţionare MAE de călătorie în Grecia: Pregătiți-vă pentru cozi la granița cu Bulgaria

200 de români care s-au dus în vacanță în Creta au fost ținuți ore întregi în aeroport: Au testat pentru COVID-19 și bebelușii


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇