200 de români care s-au dus în vacanță în Creta au fost ținuți ore întregi în aeroport: Au testat pentru COVID-19 și bebelușii

200 de români care s-au dus în vacanță în Creta au fost ținuți ore întregi în aeroport: Au testat pentru COVID-19 și bebelușii

Aproximativ 200 de români care au plecat miercuri în vacanță în Creta au fost întâmpinați pe Aeroportul Heraklion de pază, duși într-o încăpere și testați, rând pe rând, pentru COVID-19. Asta, deși autoritățile din Grecia nu au anunțat astfel de reguli și țara noastră se află pe lista zonelor verzi.

Românii spun că nimeni nu le-a explicat de ce și în baza cărui regulament sunt testați în masă și chiar că, atunci când au cerut informații, polițiștii au avut o atitudine ostilă.

”A fost o surpriză pentru toți pasagerii avionului. Toți eram convinși că testarea va fi una aleatorie, cum zicea și comunicatul MAE. Eram cca. 200 de pasageri, că avionul a fost plin.

ADVERTISING

Am fost înghesuiți într-un spațiu închis de nu mai mult de 50 de m2, nu ni s-au oferit explicații și am înțeles după câteva minute că urma să fim testați toți. Pe la 13:30 am ajuns și testarea a durat cam până la 17:00. Erau foarte mulți copii acolo, au fost testați inclusiv bebelușii”, a povestit Vlad, unul dintre pasageri, la Digi24.

Acesta a spus că au fost înghesuiți chiar în dreptul unui semn care cerea să fie păstrată distanța de 2 meri. Românul spune și că toți pasagerii aveau completat formularul pe care autoritățile grecești l-au cerut pentru turiști.

”Nu ni s-a oferit absolut nicio explicație în baza cărui ordin, cărei legi, cărui acord se face această testare. Erau cam peste 10 polițiști care ne flancau și deveneau destul de agresivi. Orice încercare de a obține explicații ne-a fost respinsă destul de brutal”, a mai povestit românul.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Avertizare de călătorie în Grecia: Se poate intra în țară cu mașina printr-un singur punct de trecere a frontierei cu Bulgaria

”Nu ne-au spus să stăm în izolare”

Explicații n-au primit nici după, ci au fost lăsați să plece spre hotelurile în care erau cazați.

”Știm noi, că ne-am documentat după, că în 24 de ore urmează să primim rezultatul. Dar asta că ne-am documentat noi, nu ne-a spus nimeni nimic, nu ne-au spus să stăm în izolare”, a mai povestit Vlad.

El a precizat ca din ce a observat niciun alt avion care a aterizat în orele cât au stat ei acolo nu a trecut prin astfel de filtre de testare.

”Absolut toți pasagerii erau duși la alt terminal, unde erau duși la controlul vamal și ieșeau din aeroport. Am aflat că ei veneau din zboruri interne sau cu escală la Atena si controlul le-ar fi fost făcut acolo.

ADVERTISING

Dar personalul hotelului la care suntem cazați a fost surprins și a spus că turiștilor care au venit din alte țări, Norvegia, Danemarca, nu li s-a făcut absolut niciun control”, a conchis românul.

Din 1 iulie, intri în Grecia doar dacă ai cod unic de bare

Regulile anunțate pentru turiștii care merg în Grecia

Guvernul grec a anunțat că, începând cu 1 iulie, toţi pasagerii care aterizează pe oricare aeroport din Grecia au obligaţia de a completa formularul The Passenger Locator Form (PLF) cu 48 de ore înainte de zborul de intrare în Grecia.

Formularul poate fi descărcat de pe https://travel.gov.gr/#/.

Un alt formular va fi oferit la bord, care va trebui completat şi predat, atunci când li se va solicita.

Totodată, de la 1 iulie, pasagerii sosiţi pe aeroporturile greceşti din călătorii internaţionale vor putea fi testaţi aleatoriu pentru Covid-19.

TAROM va opera de azi mai multe zboruri comerciale spre/dinspre Grecia

Amintim că prof. univ. dr. Alexandru Rafila atrage atenția zilele trecute că România a înregistrat o creștere mare a numărului de cazuri, ce ne plasează pe locul 3 în UE la numărul de cazuri înregistrat la 100.000 de locuitori în 14 zile.

Această poziție are efecte asupra românilor care călătoresc în afara granițelor, explica medicul. Deja Estonia a luat măsura de a le impune celor care vin din România carantina și el se aștepta ca și alte țări să facă același lucru.

A.Ș.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇