Cele mai liniștite insule grecești, unde nu prea dai de alți turiști. Perle de ”degustat” pe tăcute (Galerie foto)

Cele mai liniștite insule grecești, unde nu prea dai de alți turiști. Perle de ”degustat” pe tăcute (Galerie foto)

Grecia este fascinantă, dar e la fel de adevărat că turiștii vin la ea ca la pomul lăudat. Așa că te poți trezi într-o mare de oameni și abia să mai auzi zgomotul valurilor sau vântul prin frunziș. Liniștea solemnă a vechilor monumente va rămâne doar în cărți și închipuire.

Așadar, dacă vrei să te bucuri de Grecia în liniște, unde mergi?

Din fericire, sunt atâtea insule (doar peste 200 sunt locuite din totalul lor) care nu au fost cotropite de turiști, așa că ai de unde alege. Iar The Mediterranean Traveller vine cu câteva idei.

Folegandros

Folegandros este o insulă pe cât de stâncoasă și aridă și cu plaje greu accesibile, pe atât de frumoasă. Captivează prin frumustea sălbatică a plajelor sale, apele de un albastru ireal și stilul architectural care s-a păstrat intact de-a lungul timpului.

ADVERTISING

În regiune nu există lanțuri hoteliere, bănci sau ATM-uri, așa că vino pregătit. De asemenea, Folegandros nu este destinația căutătorilor de sporturi acvatice și viață de noapte vibrantă.

La 200 de metri deasupra nivelului marii, cei care vin aici vor descoperi însă un castel în stil venețian, Kastro.

Străduțele din Hora, capitala insulei, înguste și pietruite, au case albastre, cu uși și ferestre colorate și câte o tavernă din loc în loc, unde poți gusta "matsata" (tăiței de casă cu carne de cocoș sau de iepure), souroto (brânză de capra) și "rakomelo" (raki cu miere), o băutură tradițională.

Ikaria

Insula Ikaria se află în Mareea Egee și este cunoscută mai ales pentru longevitatea locuitorilor săi. O treime din populația insulei depășește vârsta de 90 de ani. Aici, dar și în Sardinia (Italia), Nicoya (Costa Rică), Okinawa (Japonia) și Loma Linda (California) oamenii trăiesc cel mai mult de pe Terra.

Rețeta longevității locuitorilor de pe această insula ar fi alimentația sănătoasă și stilul de viață activ. Și vei vedea asta mai cu seamă în timpul festivalului "Panagiria", când localnicii se adună în număr mare și dansează pe străzi. Puținii turiști sunt invitați să li se alăture.

Chios

Chios, a cincea cea mai mare insulă din Grecia, e doar pe jumătate descoperită de turiști. Mulți spun că nu au mâncat niciodată citrice așa de bune ca aici. Cât despre clădirile unice, decorate în stilul sgraffito, din orașul Pyrgi, trebuie să le vezi cu ochii tăi.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Toți știu însă, și pe bună dreptate, de plaja Mavra Volia (Pietricelele Negre), în zona sud-estică, al cărei nume este inspirat de pietrișul vulcanic care mărginește plaja.

Elafonisos

Insula Elafonisos nu este o destinație ușor accesibilă. Vizitatorii trebuie să parcurgă un drum de patru ore cu mașina din Atena până în Neapoli și să meargă 15 minute cu feribotul.

Elafonisos se află între Peloponez și Kythrie și impresionează prin nisipul fin și apa curată, de culoare turcoaz, care oferă condiții excelente pentru pasionații de snorkeling, dar nu numai. De asemenea, este una dintre puținele insule în care turiștii aleg să își petreacă vacanțele cu cortul.

ADVERTISING

Un punct de atracție al zonei este biserica Agios Spyridon, construită pe o fâșie separată de insulă și conectată de restul plajei printr-un pod.

Naxos

Insula Naxos este una dintre cele mai înverzite din arhipelagul Cicladelor. Este înconjurată de aproape 100 km de plaje albe și o apă limpede.

Pentru pasionații și căutătorii de istorie, o plimbare prin Kastro, cel mai vechi cartier din Naxos Town, cu clădirile sale din piatră, străzile pavate și arcade, care datează din perioada venețiană, este o destinație în sine. Plimbarea se poate termina cu degustarea unui pahar de vin de Naxos, o licoare cu reputație, sau cu un pic de lichior de lămâie din Vallindra, unde se află o distilerie lăudată.

Poarta de marmură este simbolul insulei și poate fi observată la intrarea în port, o rămășiță a templului lui Apollo, din secolul 6 î.Hr.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇