Ce a însemnat succesul expoziției Brâncuși de la Timișoara: Cozi uriașe, speculă, 1,4 milioane de euro și o monedă lansată de Isărescu (Video)

Ce a însemnat succesul expoziției Brâncuși de la Timișoara: Cozi uriașe, speculă, 1,4 milioane de euro și o monedă lansată de Isărescu (Video)

S-a încheiat expoziţia Brâncuşi de la Timişoara, care a stârnit un interes nemaivăzut în cele 4 luni cât a fost deschisă, aşa încât zile întregi s-au format cozi uriaşe la intrare chiar şi de la 6 dimineaţa, cu câteva ore înainte de deschidere.

La vânzare erau scoase doar 360 de bilete pe zi. Restul au fost cumpărate online și s-au epuizat în urmă cu două săptămâni. Aşa că nu e de mirare că speculanții au vândut chiar bilete false, iar alții au cerut preţ triplu.

Expoziția Brâncuşi: surse româneşti şi perspective universale a adunat la un loc peste 100 de lucrări, constând în sculpturi, fotografii şi desene.

Expoziția Brâncuși și-a închis porțile CITEȘTE https://www.timisoarastiri.ro/expozitia-brancusi-si-a-inchis-portile-dar-ramane-principalul-eveniment-din-programul-timisoara-capitala-europeana-a-culturii/

Publicată de Timisoara Capitala Culturala Europeana pe Duminică, 28 ianuarie 2024

„Nu cred că în generația noastră a mai existat o astfel de expoziție din punct de vedere al impactului, care a reușit să trezească curiozitatea românilor și nu numai a românilor”, spune Ovidiu Sandor, președintele Fundației Art Encounters, la ProTV.

ADVERTISING

În cifre, expoziţia a însemnat peste 130.000 de vizitatori din țară și străinătate – Germania, Austria, Franța, Italia, Polonia, Bulgaria, Canada, Cehia și Ungaria. Potrivit organizatorilor, punerea la punct a expoziției a costat 1,2 milioane de euro și a adus venituri de aproape 1,4 milioane de euro, scrie Expres de Banat.

Duminică, în ultima zi a expoziţiei-fenomen, a fost lansată o monedă aniversară de argint, cu chipul marelui sculptor şi în prezenţa guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

"Am înțeles demult că simbolurile culturale sunt esențiale pentru încrederea românilor. Iar Brâncuși, cu puterea transcendentă a artei și personalității sale, este o extraordinară sursă de inspirație. Ca urmare, nu puteam să nu marcăm momentul prin lansarea unei monede care să completeze numismatic acest eveniment", a spus Isărescu.

ADVERTISING

Chipul lui Brâncuși a fost și pe prima bancnotă lansată de BNR în 1991, dar și pe moneda de aur lansată în 2001, cu ocazia aniversării a 125 de ani de la nașterea celui mai mare sculptor român.

Moneda de argint dedicată lui Constantin Brâncuși e emisă într-un tiraj de 5.000 de exemplare. 

Are pe față portretul marelui artist, iar pe revers clădirea Muzeului Național de Artă din Timișoara.

Poate fi achiziționată prin sucursalele BNR din București, Timișoara, Iași, Cluj-Napoca, Craiova și Constanța, la prețul de 547,40 lei, începând de marți, 30 ianuarie.

424532574_845283954066122_7927896287463102324_n
Foto: Facebook/Alin Nica

"Arhitectura este sculptura locuită, spunea Brâncuși. Iar simplitatea, complexitatea rezolvată. Acest proiect reprezintă nu doar triumful luminii, bucuriei, ci însăși efectul revelator că mai există speranța pentru o renaștere prin cultură", spune Filip Petcu, directorul Muzeului Național de Artă din Timișoara, citat de TVR Info.

ADVERTISING

A fost cea mai amplă expoziție dedicată marelui sculptor în România, în ultima jumătate de secol. Următoarea expoziție Brâncuși va începe în martie, la Paris.

Iată coada uriaşă de duminică de la Timişoara:

Ultima zi la Brâncuși

ULTIMA ZI LA BRÂNCUȘI I Este ultima zi în care expoziția lui Constantin Brâncuși poate fi vizitată la Muzeul Național de Artă din Timișoara. Dis de dimineață oamenii s-au așezat la coadă pentru a nu pierde ocazia de a vedea operele marelui maestru. Au sfidat temperaturile scăzute și umezeala de afară pentru a nu rata cea mai complexă expoziție Constantin Brâncusi din ultimii 50 de ani.Jurnalist - Cosmin Jitariuc

Publicată de TVR Timisoara pe Duminică, 28 ianuarie 2024

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇