Cum au ajuns picturi suspecte, din colecția Adrian Năstase, într-o expoziție a muzeului național. Raluca Turcan spune că a fost indusă în eroare

O importantă instituție de cultură din România a introdus pe ușa din dos tablouri suspectate de a fi contrafăcute într-o manifestare artistică finanțată din bani publici și realizată în colaborare cu Franța.
Cum au ajuns picturi suspecte, din colecția Adrian Năstase, într-o expoziție a muzeului național. Raluca Turcan spune că a fost indusă în eroare

Cea mai valoroasă pictură a artistului suprarealist Victor Brauner (1903-1966) se intitulează „Cazul straniu al domnului K.” și a fost vândută la o licitație din Paris pentru suma de 700.000 de euro.

Conform monitorizărilor mai multor experți în artă, picturile artistului român de origine evreiască sunt cotate între 75.000 și 400.000 de euro, iar desenele și schițele sale se tranzacționează cu sume începând de la 10.000 de euro în sus.

StraniulCazVictorBrauner
TABLOU VALOARE. Cazul staniu al domnului K. – Pictură realizată de Victor Brauner, achiziționată la o licitație în Franța pentru 700.000 de euro

Critici de artă și experți au acuzat la începutul acestei săptămâni că în cadrul expoziției „Victor Brauner. Între oniric și ocult”, deschisă publicului la 1 decembrie 2023 la Muzeul Național de Artă din România, au fost plasate cel puțin două tablouri false, (n.a. e vorba de Cleopatra și Trei nuduri feminine, prezentate în imaginea de deschidere a articolului) ce-i aparțin lui Adrian Năstase, cu posibilul scop „de a fi validate” de cea mai importantă instituție națională de artă.

„Din păcate, iar aici nici nu știu dacă e vorba doar despre o incompetență impardonabilă sau, la fel de grav, despre o manevră  conștientă de spălare a unor lucrări și de manipulare, prin ricoșeu, a pieței de artă, adică pur și simplu de complicitate, un număr semnificativ de lucrări, peste numărul degetelor de la o mână, din expoziția Brauner, sunt falsuri la limita ridicolului.

O asemenea alterare a unui act cultural major, comisă de o instituție publică de vârf, așa cum este MNAR-ul, nu poate fi trecută cu vederea nici de Ministerul Culturii, dar nici de instituțiile care trebuie să investigheze asemenea tipuri de infracțiuni”, anunța luni, 22 ianuarie, Pavel Șușară, un important critic de artă, pe pagina sa de Facebook. 

PavelSusaraCriticArtaFB
ALERTĂ. Pavel Șușară, critic de artă, primul care a semnalat că Muzeul Național de Artă din România expune picturi suspecte de a fi false – Foto: Facebook/ Pavel Șușară

Am luptat împotriva obiectelor de artă false

Acuzațiile de mai sus sunt susținute și de Adrian Buga, expert în pictori români, secolele XIX-XX, acreditat de Ministerul Culturii.

ADVERTISING

„Situația cea mai gravă, fiind gata să protestez public, este legată de problemele… de autenticitate ale unor opere de artă care fac parte din expoziția Brauner. Sunt cunoscute ca lucrări cu mari probleme de autenticitate… și fac parte din colecțiile: Adrian Năstase, Andrei Năstase, Mihnea Năstase”, a declarat Adrian Buga, în data de 24 ianuarie, formulând un protest public.

„Recomand ca muzeul MNAR să facă urgent o contraexpertiză realizată de experți internaționali în opera lui Brauner, care să confirme sau să infirme acuzele legate de problemele de autenticitate ale operelor din colecțiile: Adrian Năstase, Andrei Năstase, Mihnea Năstase”, a cerut expertul Ministerului Culturii.

„Tot timpul am luptat împotriva vânzării obiectelor de artă false, mi-am dedicat timpul, activitatea profesională și experiență în a descoperi doar lucrări originale, iar o lucrare originală, contrar uneia false, are un efect de ridicare a spiritului privitorului și ajută nespus cultura națională, iar în cazul lui Brauner - internațională”, a mai spus Adrian Buga.

AdrianBugaExpertArta
REACȚIE. Adrian Buga, expert în artă, acreditat de Ministerul Culturii, a trimis un protest oficial în legătură cu două tablouri din colecția Adrian Năstase, semnate Victor Brauner, pentru care cere expertiză internațională - Foto: Facebook/ Adrian Buga

Pentru Guvern, nimic important, un conflict între două persoane

În loc să ia în serios acuzațiile de mai sus, printre care una făcută chiar de către un expert acreditat de Guvernul României, Raluca Turcan (PNL), din poziția de ministru al Culturii, face o declarație în care anunță, nici mai mult nici mai puțin, că la mijloc e vorba de o ceartă între Călin Stegerean, directorul Muzeului Național de Artă, și criticul Pavel Șușară.

„Din punctul meu de vedere, din nefericire pentru iubitorii de cultură și cei preocupați de aspectele de fond în privința calității exponatelor, acesta este, de fapt, un conflict între două persoane care au o istorie mai veche… Cineva aruncă piatra și sute de oameni se chinuie să demonstreze că nu a lovit pe nimeni. Așadar, sunt destul de reținută cu privire la temeinicia acestei acuzații…”, a declarat Raluca Turcan, ministrul Culturii, citată de TVR Info.

BUCURESTI - PALATUL VICTORIA - SEDINTA DE GUVERN -
REPOZIȚIONARE. Raluca Turcan, ministrul Culturii, a spus că nu a avut toate informațiile despre tablourile prezente în expoziție - Foto: Alexandru Dobre/ Mediafax/ Hepta.ro

Ulterior, într-o declarație în exclusivitate pentru spotmedia.ro, ministrul Culturii, Raluca Turcan, și-a nuanțat mult poziția inițială.

„Am solicitat de urgență documentele de proveniență pentru tablourile din expozițiile menționate. Aceasta este o etapă pe care eu, ca ministru, nu o pot evita. Pentru clarificarea speței, verificarea în detaliu este absolut obligatorie, chiar dacă ea presupune o întârziere a unui răspuns și a unei decizii tranșante.

Din informațiile pe care mi le-a furnizat managerul MNAR, exponatele provin atât din instituții muzeale de prestigiu, cum ar fi Centrul Pompidou, Muzeul de Artă Modernă Saint Etienne, Muzeul de Artă Modernă și Contemporană din Strasbourg, cât și din depozitele MNAR sau colecții private”, a declarat Raluca Turcan, ministrul Culturii, pentru spotmedia.ro.

"Consider că orice afirmație legată de fals trebuie să fie însoțită de probe. Expertizele se realizează de către specialiști și lucrul acesta nu se face peste noapte și nici de la distanță. Refuz să cred că acesta poate fi un alt episod al unei cunoscute răfuieli cu MNAR și, tocmai de aceea, sunt prudentă în concluzii și aștept rezultatele verificărilor", a mai spus oficialul.

În vizită la Adrian Năstase și o discuție despre Brauner

Călin Stegerean, directorul Muzeului Național de Artă, a dezvăluit faptul că, personal, a luat legătura cu Adrian Năstase, în perioada în care făcea pregătirile pentru expoziție, bazându-se pe expertiza doamnei Amelia Pavel, apariția lucrărilor într-un album și referințe date de o rudă a pictorului.

Deși picturile bănuite de fals nu dețin niciun certificat de autenticitate din partea unor experți internaționali acreditați, au fost acceptate în importanta expoziție organizată de Muzeul Național de Artă din România, în urma unor discuții dintre director și fostul premier, proprietarul tablourilor respective.

CalinStegereanMNARFotoGeorgeCalinInquam
VIZITA. Călin Stegerean a declarat că s-a întâlnit cu Adrian Năstase și au discutat despre tablourile lui Victor Brauner din colecția fostului premier - Foto: George Călin/ Inquam Photos

„În pregătirea expoziției, parcurgând o bibliografie consistentă, am ajuns la un articol al Ameliei Pavel, publicat în Observator Cultural în anul 2003, când s-a sărbătorit Centenarul Victor Brauner, în care făcea referire la aceste piese aflate în colecția familiei Năstase”, a declarat Călin Stegerean, directorul Muzeului Național de Artă din România, în emisiunea „Tema zilei”, TVR Info, realizată de Loara Ștefănescu. 

„De asemenea, există un album realizat de Emil Nicolae, Victor Brauner, La izvoarele operei, publicat în anul 2004, în care aceste lucrări apar și, atunci, deși nu-l cunoșteam pe domnul Adrian Năstase, am obținut numărul de telefon al dânsului, l-am contactat și i-am propus să ne întâlnim, să vedem despre ce lucrări e vorba”, a povestit directorul muzeului. 

„Dânsul mi-a prezentat aceste lucrări, care sunt expertizate și atestate de experți extrem de cunoscuți. E vorba de Amelia Pavel, dar și de un cunoscut critic de artă și unul dintre primii exegeți ai operei lui Victor Brauner, e vorba de Sarane Alexandrian, și, de asemenea, Elena Constante, cumnata lui Victor Brauner”, a susținut Călin Stegerean.

Experții care nu prea sunt experți

Problema e că niciunul dintre cei trei, prezentați de directorul Muzeului Național de Artă, nu e expert profesionist. 

Amelia Pavel e scriitoare, eseistă și critic de artă, Sarane Alexandrian e filosof și gânditor francez, preocupat de curentul literar și artistic suprarealist, iar Elena Constante e rudă a marelui pictor.

Operele în cauză, considerate false de cel puțin doi experți din România, sunt „Cleopatra” și „Trei nuduri feminine”.

Raluca Turcan a declarat pentru spotmedia.ro că nu a știut că directorul MNAR Călin Stegerean a discutat cu Adrian Năstase despre tablouri semnate de Victor Brauner și nici n-a fost informată despre acest episod după izbucnirea scandalului.

VIDEO. Declarația directorului Muzeului Național de Artă din România despre întâlnirea cu Adrian Năstase - Sursa: TVR Info

Pentru Franța, lupta împotriva operelor de artă false e o problemă de securitate națională 

„Menționez că autenticitatea și integritatea unor opere de artă au relevanță administrativă, atât  pentru statul român, cât și pentru instituțiile muzeale care au trimis lucrări de artă în expoziția Brauner, iar pentru națiunea franceză (prin Musée national d’art moderne – Centre Pompidou, Musée d'Art moderne et contemporain de Saint-Etienne Métropole) protejarea patrimoniului cultural național de asocierea lucrărilor din patrimoniu lor cu lucrările false este un obiectiv al intereselor de securitate națională și angajează responsabilitatea statului francez”, a anunțat expertul Adrian Buga.

VIDEO. Prima declarație a ministrului Culturii, Raluca Turcan - Sursa: TVR Info

Adrian Năstase, fostul prim-ministru al României, s-a prezentat, în numeroase ocazii, opiniei publice ca un colecționar de artă. Acesta a fost anchetat pentru corupție în mai multe dosare. În anul 2012 a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare, ca urmare a deciziei judecătorilor în ceea ce s-a numit afacerea „Trofeul calității”, o schemă prin care se deturnau bani publici.

De asemenea, cazul „Mătușa Tamara” a dus la prăbușirea popularității fostului candidat la președinție. O mare parte a opiniei publice a fost șocată să afle că o persoană cu venituri modeste, Tamara Cernasov, i-a lăsat soției deputatului o avere de peste un milion de euro. 

Adrian Năstase a fost anchetat și în acest caz, dar a fost achitat de judecători.

Corupția s-a întins ca o caracatiță și în domeniul artelor, piața fiind invadată de falsuri, susțin colecționari consultați pentru scrierea acestui articol. 

Din acest motiv e un adevărat pericol să achiziționezi opere valoroase din țară, iar mulți dintre cei care au experiență și resurse se orientează către licitațiile din străinătate. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇