Care sunt locurile în care oamenii sunt atacați cel mai des de rechini

Care sunt locurile în care oamenii sunt atacați cel mai des de rechini

Probabilitatea de a fi atacat de un rechin este destul de redusă, de aproximativ 1 la un milion, potrivit International Shark Attack File (ISAF), cea mai cuprinzătoare bază de date din lume cu atacurile de rechini cunoscute.

Anul trecut, de exemplu, au fost 57 de atacuri neprovocate confirmate, la o populație globală de 8 miliarde de oameni, dintre care cinci au fost fatale, relatează CNN.

Dar ”șansa” unei întâlniri fatidice cu temutul  prădător marin depinde foarte mult de locul în care te afli. Atacurile rechinilor sunt mult mai frecvente în anumite regiuni decât în altele, iar numărul crește de la un an la altul.

ADVERTISING

Sporturile nautice și pescuitul sunt activități cu un grad ridicat de risc în apele populate de rechini. Trebuie precizat că oamenii nu se află în meniul rechinilor și, de aceea, cele mai periculoase momente ale zile sunt zorii și amurgul, atunci când vizibilitatea rechinilor și capacitatea lor de a identifica ce se află în apă sunt mai reduse, precizează experții.

CNN a realizat o listă cu locurile în care au fost înregistrate cele mai multe astfel de atacuri în perioada 2012-2021.

Florida (259 de atacuri)

Riști cel mai mult să fii mușcat de un rechin dacă faci surf în comitatul Volusia între orele 14:00 și 15:00, într-o zi de septembrie, conform statisticilor ISAF. Aici se află ”capitala mondială a mușcăturilor de rechin”, iar epicentrul activității rechinilor este plaja Smyrna.   

ADVERTISING

Australia (143 de atacuri)

În 2022, au fost raportate nouă incidente neprovocate în Australia, patru în Noua Galie de Sud, patru în Australia de Ves și unul în Victoria.

Hawaii (76 de atacuri)

Maui, a doua insulă după mărime din Hawaii, este locul în care se petrec cele mai multe întâlniri între oameni și rechini, iar unul dintre principalele motive este terenul său subacvatic unic ce atrage cu precădere rechinul-tigru.

Africa de Sud (29 de atacuri)

Șase dintre cele 29 de atacuri au fost fatale. Cele mai recente atacuri au avut loc în Western Cape, care include coasta Gansbaai, un loc în care pot fi văzuți în mod tradițional rechini albi.

ADVERTISING

Carolina de Sud (45 de atacuri)

Niciunul dintre atacurile din ultimul deceniu nu a fost însă fatal. Cele mai multe incidente au fost raportate în Charleston, Horry și Beaufort. 

California (29 de atacuri)

Doar în San Diego au avut loc 20 dintre atacurile neprovocate confirmate începând cu 1926.

Carolina de Nord (31 de atacuri)

Recordul îl deține comitatul Brunswick, bogat în plaje, cu 17 atacuri începând cu 1935. De-a lungul coastelor statului american se află o importantă rută de migrație pentru specii marine, așa că cele mai multe specii de rechini care trăiesc în largul coastei estice a SUA vor trece pe aici la un moment dat.

Insula Réunion (19 atacuri)

Această insulă exotică din Oceanul Indian situată între Madagascar și Mauritius este unul dintre locurile cu cele mai multe atacuri mortale ale rechinilor: opt au avut aici între 2012 și 2021.

Brazilia (10 atacuri)

În statul Pernambuco din nord-estul Braziliei, unde se află plaja Boa Viagem și arhipeleagul Fernando de Noronha, au avut loc de aproape șase ori mai multe întâlniri cu rechinii decât oriunde altundeva în această țară. Autoritățile locale vor să finanțeze un studiu care să arate de ce s-au înmulțit aceste atacuri în ultimii ani.

Bahamas (5 atacuri)

O activitate turistică populară în Bahamas este aceea de a înota alături de rechini doici, o specie docilă, care de obicei nu este agresivă. Dar pentru că poate măsura și patru metri în lungime, au loc, foarte rar, și atacuri.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇