Care este vârsta potrivită la care un copil poate avea un smartphone: Principiul lui Bill Gates

Care este vârsta potrivită la care un copil poate avea un smartphone: Principiul lui Bill Gates

Nu există o vârstă magică la care copiii sau adolescenții sunt pregătiți să aibă un smartphone. Fiecare copil se dezvoltă într-un ritm diferit, cu propria personalitate, cu reușitele și dificultățile sale. În plus, părinții au și ei idei diferite despre ceea ce este potrivit pentru familiile lor. Un exemplu în acest sens este miliardarul american Bill Gates, care are o concepție foarte strictă despre modul în care copiii lui folosesc tehnologia.

Copiii ar putea fi pregătiți să aibă un smartphone sau un dispozitiv similar între 10 și 14 ani sau în timpul școlii gimnaziale. În general, vârsta de 10-11 ani este potrivită pentru ca un elev să înceapă să spună că are nevoie de un smartphone, spun experții consultați de Washington Post.

Există motive întemeiate pentru ca un copil mai mic să aibă un telefon, de exemplu, dacă acesta merge singur la școală. Sunt, de asemenea, o mulțime de motive pentru a aștepta mai mult - fie copilul încă nu e pregătit pentru această tehnologie, fie telefonul accentuează anumite probleme existente.

ADVERTISING

Potrivit specialiștilor, nu trebuie să începeți cu un smartphone oferit copilului cu drepturi depline. Un smartwatch sau un telefon mobil cu funcții elementare pot ajuta copilul să-și asume responsabilitățile de a avea propriul dispozitiv de comunicare. Dacă urmărirea locației este tot ce aveți nevoie, puteți lua în considerare o opțiune cu costuri mai mici, cum ar fi un AirTag.

Principiul lui Bill Gates

Pentru a se asigura că tehnologia nu le va afecta educația și dezvoltarea copiilor săi, Bill Gates nu le-a permis acestora să dețină un telefon mobil până la împlinirea vârstei de 14 ani. Chiar dacă acum au 20, 17 și 14 ani, cei trei copii ai fondatorului companiei Microsoft încă nu pot folosi tot timpul telefoanele mobile, scrie Up Worthy.

"Stabilim de multe ori o oră de la care nu mai există timp de ecran, iar în cazul lor asta îi ajută să adoarmă la o oră rezonabilă", a spus Bill Gates pentru The Mirror. Totodată, copiii săi nu au voie să vină cu telefoanele la masă, dar li se permite să le folosească pentru a studia și a-și face temele.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"Trebuie să te uiți mereu la modul în care poate fi folosit într-un mod excelent – ​​temele pentru acasă și păstrarea contactului cu prietenii – și, de asemenea, unde e folosit în exces", a spus miliardarul.

Vârsta optimă la care copiii lui Bill Gates pot avea un telefon mobil este cu mult mai mare decât cea indicată de tendința la nivel global. Potrivit raportului "Kids & Tech: The Evolution of Today's Digital Natives" din 2016, vârsta medie la care un copil primește primul său smartphone este acum de 10,3 ani și tinde să scadă.

Conform Centrului de Cercetare Pew, 95% dintre adolescenții americani între 13 și 17 ani spun că au acces la un smartphone.

ADVERTISING

"Cred că această vârstă va scădea și mai mult, pentru că părinții se satură să le tot dea telefoanele lor copiilor", a spus Stacy DeBroff, director executiv al grupului de consultanță Influence Central, pentru New York Times.

James P. Steyer, directorul executiv al Common Sense Media, o organizație nonprofit care analizează conținutul și produsele digitale dedicate familiilor, a spus pentru cotidianul american că și el are o regulă strictă pentru copiii săi în privința folosirii telefoanelor mobile: aceștia au primit unul la începerea liceului și numai dacă au dovedit că îl pot folosi cu măsură. "Nu există doi copii la fel și nu există un număr magic. Vârsta unui copil nu este la fel de importantă precum propria responsabilitate sau nivelul de maturitate", a spus el.

Întrebările la care trebuie să răspundă părinții

Potrivit PBS Parents, părinții ar trebui să-și pună următoarele întrebări și, în funcție de răspunsurile cât mai obiective cu putință, să decidă dacă este momentul să-i ofere primul smartphone copilului:

  • Cât de independent este copilul tău?
  • Copilul are nevoie de telefon pentru a fi contactat din motive de siguranță sau doar pentru accesul la rețelele de socializare?
  • Cât de responsabil este copilul?
  • Poate să respecte o limită de minute de vorbit la telefon și de aplicații folosite?
  • Poți să ai încredere în el că nu va folosi telefonul în timpul orelor, că nu-i va deranja pe ceilalți și că va folosi responsabil funcțiile de text, foto și video, fără a-i deranja sau hărțui pe alții?
  • Chiar are nevoie de un smartphone care să fie folosit și ca dispozitiv muzical, player portabil pentru filme și jocuri și pentru accesul la Internet sau mai poate aștepta?
  • Chiar are nevoie de ceva care transmite locul în care el se află prietenilor săi și, posibil, unor străini?
  • Ești dispus să suporți toate costurile pe care le va genera telefonul oferit copilului, ținând cont că la costurile de utilizare se pot adăuga și cel al reparațiilor sau chiar pierderea telefonului?

Ce ar trebui să facă părinții înainte de a cumpăra un telefon pentru copil

Primul pas pentru un părinte e să decidă dacă cel mic este pregătit să aibă un telefon. Înainte de a-l cumpăra, părintele și copilul trebuie să fie amândoi gata pentru ceea ce va urma. Iată ce trebuie făcut înainte de achiziție, potrivit experților citați de Washington Post:

  • stabilirea unui interval de timp pentru folosirea telefonului;
  • stabilirea unor moduri de control parental și a aplicațiilor ce vor fi instalate;
  • discuția despre ceea ce este permis să vadă copilul pe telefon;
  • stabilirea unor reguli de comportament online și de siguranță;
  • notarea regulilor de bază acceptate.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇