Bilete de avion - Ponturi pentru călătorii ieftine. Cum să faci călătoria cu avionul accesibilă

Bilete de avion - Ponturi pentru călătorii ieftine. Cum să faci călătoria cu avionul accesibilă

Fie că le faci de nevoie sau ca formă de relaxare, călătoriile sunt o activitate tot mai des întâlnită în viața fiecăruia dintre noi.

Există călătorii în interes de serviciu sau de afaceri și călătorii pentru relaxare sau distracție. Avionul reprezintă o modalitate rapidă, extrem de eficientă și foarte sigură prin care te poți deplasa atât în țară, cât și în străinătate. 

Costul unui bilet de avion este un factor care te poate face să-ți regândești planurile.

Toate avantajele pe care le oferă această formă de călătorie vin la pachet și cu un cost care poate fi destul de mare.

Din fericire, există modalități prin care poți să realizezi excursii ieftine în țară, precum și excursii exotice ieftine. Cu ajutorul informațiilor din acest articol, vei descoperi când sunt cele mai ieftine bilete de avion disponibile și cum poți să te bucuri de excursii ieftine în Europa și nu numai! 

1. Călătoria cu avionul - De ce este atât de populară

Avionul este una dintre cele mai populare forme de a călători. Există și opinii sceptice, conform cărora deplasările cu avionul sunt foarte costisitoare sau extrem de riscante. Atât statisticile, cât și simplele verificări pe site-urile de bilete pentru diverse tipuri de călătorii dovedesc că temerile enunțate prin aceste opinii nu sunt justificate. 

De altfel, un argument în favoarea călătoriilor efectuate cu avionul este reprezentat și de popularitatea acestora la nivel global. Motivele principale pentru care foarte mulți oameni aleg să călătorească folosind avionul, în locul altor mijloace de călătorie, sunt următoarele:

ADVERTISING
  • Este rapid - avionul oferă, cu certitudine, cea mai rapidă modalitate de a călători. Spre deosebire de drumurile cu mașina ori cu trenul, cele efectuate cu avionul nu presupun opriri sau blocaje și nu au aceleași limitări de viteză. Avioanele de pasageri zboară, în medie, cu viteze de 800 de km/h. Prin comparație, viteza maximă legală cu care poți circula în România cu o mașină este de 130 km/h și doar pe autostrăzi. Atât pentru deplasări interne, cât mai ales pentru curse internaționale, foarte mulți oameni aleg avionul. 
avion în zbor
Foto: Pexels
  • Oferă siguranță - teama de necunoscut îi face pe mulți să aibă rețineri în privința călătoriilor pe cale aeriană. Conform statisticilor, numărul deceselor cauzate anual de incidente aviatice e de numai aproximativ 1% din numărul deceselor rezultate ca urmare a accidentelor rutiere! Chiar și în cazul unor condiții meteo dificile, avioanele moderne sunt foarte sigure. 
  • Oferă confort - unele companii aeriene oferă acces la ecrane pe care sunt difuzate filme, muzică și chiar posturi TV live. Alternativ, te poți baza pe cărți sau pe propriul smartphone ori laptop. Primești, totodată, mâncare și băutură din partea companiei sau contra cost. 
interiorul avionului, monitoare
Foto: Omar Prestwich, Unsplash
  • Este accesibilă din punct de vedere financiar - din fericire, e posibil să găsești excursii în străinătate ieftine, dar și variante de zbor intern, atunci când vrei să petreci timp liber în locuri ieșite din comun. Mai jos vei afla cum poți beneficia de costuri foarte mici, raportat la avantajele pe care ți le oferă această formă de deplasare.
  • Este permisă și călătoria cu avionul cu bebeluși - este foarte important să te informezi în prealabil despre ce presupune călătoria cu avionul în timpul sarcinii, inclusiv călătoria cu avionul în primul trimestru de sarcină. Aceste lucruri trebuie discutate cu medicul ginecolog. În general, există posibilitatea de a călători în timpul sarcinii, precum și după nașterea copilului. O altă recomandare importantă de care să ții cont este să afli ce conține lista de acte necesare pentru călătoria unui minor cu avionul.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

2. Când sunt cele mai ieftine bilete de avion? Călătorii ieftine în Europa și nu numai

Prima lecție importantă care te va învăța cum să călătorești ieftin cu avionul este cea care face referire la timing, adică la momentul în care alegi să cumperi biletul. Chiar dacă iubești confortul și poți să plătești sume importante pentru a te bucura de cele mai eficiente și sigure condiții de călătorie cu avionul, o economie nu are cum să nu-ți surâdă, iar cel mai bun mod de a o obține este să alegi foarte bine momentul achiziției biletelor. 

Mulți spun că secretul pentru a găsi cele mai ieftine oferte de vacanță este să cumperi biletele cât mai din timp, pentru că operatorii aerieni cresc prețurile pe măsură ce se apropie data în care are loc zborul. Tocmai de aceea, cei care zboară frecvent recomandă să achiziționezi biletele cu aproximativ două luni înainte de a zbura, dacă vrei să ai parte de excursii ieftine în străinătate, mai ales pe alte continente. 

Câteva recomandări pentru a găsi bilete de avion la cele mai bune prețuri:

  • stabilește perioada în care vrei să călătorești cu 3-4 luni înainte de călătoria în sine;
  • când mai sunt 6 săptămâni până la data aleasă, urmărește site-urile companiilor aeriene sau platformele online care oferă cele mai bune oferte de turism;
  • când observi o scădere radicală a prețului biletelor, cumpără-le. De regulă, scăderea vine cu maximum 3 săptămâni înainte de zbor. 

Momentul achiziționării biletelor nu este singurul pont prețios ca să afli cum să călătorești cu bani puțini. Iată și alte reguli pentru călătoria mai ieftină cu avionul:

bilet de avion
Foto: Pexels
  1. Alege intervale de călătorii - flexibilitatea este secretul unor călătorii convenabile, din punct de vedere financiar. După ce ai stabilit destinația pe care dorești să o vizitezi, ideal este să te orientezi către un interval de zile, nu către o dată fixă de la care să nu fii dispus să faci abateri. Nu-i deloc surprinzător să descoperi că la o zi distanță de plecarea ta, dacă alegi o dată fixă, există bilete mult mai ieftine. Tocmai de aceea, trebuie să accepți un „compromis“ când cauți bilete de avion ieftine. 
  1. Evită călătoriile în sezon - dacă vrei să găsești excursii ieftine all inclusive în destinațiile populare în anumite perioade ale anului, călătorind exact în aceste intervale, misiunea ta va fi dificilă. Este mult mai ieftin să călătorești în zone turistice în afara sezonului. Chiar și câteva zile pot face diferența dintre sezon și extra-sezon, iar diferența de prețuri între aceste perioade poate fi imensă. 
  1. Dus-întors sau bilete separate? - călătoriile dus-întors cu avionul sunt o formă foarte populară de excursie, în rândul turiștilor români. De pildă, dacă vrei să vizitezi Roma, vei fi tentat să achiziționezi bilete Cluj - Roma sau bilete București - Roma și retur, în aceeași sesiune. Uneori, această strategie e avantajoasă, însă alteori poate să fie mai puțin convenabilă decât cumpărarea separată a biletelor. Verifică ambele variante sau, dacă ți se pare că prețul biletului de retur este mult prea scump, cumpără-l doar pe cel „dus“ și urmărește evoluția prețurilor la variantele de retur.
terminal aeroport
Foto: Pexels
  1. Folosește funcția “incognito“ - site-urile agregatoare de oferte de turism sunt printre cele mai bune locuri de unde cumpără bilete de avion ieftine pasionații de călătorii. Companiile urmăresc, însă, activitatea vizitatorilor site-urilor, prin urmele digitale (cookies), iar căutările multiple derulate de același utilizator pentru aceeași rută vor conduce la creșterea prețurilor afișate. O variantă recomandată de experți este utilizarea funcției “incognito“ a browserului pentru a căuta biletele de avion în mai multe sesiuni. 
  1. Verifică direct pe site-urile companiilor aeriene - avantajul pe care ți-l oferă agregatoarele de oferte constă în faptul că îți pun la dispoziție posibilitatea de a căuta soluții într-o manieră confortabilă. Acestea adună ofertele tuturor companiilor aeriene care desfășoară zboruri pe ruta pe care dorești să o vizitezi și ți le selectează rapid, în mod automat. Acest confort vine, deseori, cu un preț - există cazuri în care biletele sunt disponibile la un tarif mai mic dacă le alegi să le cumperi direct de pe site-ul companiei aeriene care asigură zborurile. O variantă inteligentă ar fi să folosești „motoarele de căutare“ pentru a descoperi toate variantele, iar apoi să te îndrepți către site-ul companiilor și să achiziționezi de acolo exact biletele pe care ți le dorești. Firește, această alternativă îți va lua ceva mai mult timp decât dacă ai cumpăra biletele direct de pe site-ul agregator. 
  1. Abonează-te la newslettere - atât companiile de zbor, cât și site-urile care adună ofertele acestora le oferă celor care se abonează la newsletterele lor informații în premieră despre reduceri semnificative. Deseori călătorii s-au bucurat de reduceri de până la 50 - 60% la prețurile biletelor fiindcă au aflat de discount dintr-un newsletter trimis de către compania aeriană. 
ADVERTISING

3. Alte informații despre cum să călătorești cu avionul ieftin

Dacă vrei să călătorești ieftin cu avionul, cea mai bună strategie este să te orientezi către rute incluse în oferta companiilor care asigură zboruri low cost.

Acestea practică prețurile cele mai convenabile dintre cele existente pe piață. E adevărat că și condițiile de călătorie valabile sunt mai puțin atrăgătoare decât cele de care poți beneficia în cazul zborurilor de linie, chiar și la economy. Însă, pentru călătoriile pe distanțe scurte, cursele de tip low cost pot fi foarte eficiente. De menționat că un avion al unei companii low cost nu va face mai mult pe drum decât cele care oferă curse mai scumpe. Diferența este la nivel de condiții de zbor oferite. 

În situația în care călătorești pe distanțe mai lungi, poate exista posibilitatea unei escale, adică să ajungi din punctul A în punctul B cu o oprire într-un punct A1, de legătură. Zborurile cu escală sunt, de obicei, mai ieftine decât cele fără.

Comparația poate fi făcută doar în cazul în care ai la dispoziție ambele variante. Dacă vrei să călătorești în Statele Unite, de pildă, este imposibil să o faci fără escală, cel puțin deocamdată. În prezent, zborul spre SUA e posibil doar cu escală la Londra, Paris, Amsterdam sau Istanbul. Și nu există curse low cost. Așadar, opțiunile sunt destul de limitate. 

Dacă vrei să călătorești în alte destinații, unde o poți face atât direct, cât și cu escală, trebuie să analizezi ambele posibilități și să o alegi pe cea mai convenabilă.

Atenție! Există și posibilitatea ca escala să fie foarte lungă, caz în care ar putea să nu fie atât de convenabil să apelezi la această variantă, în ciuda prețului mai mic. Mai ales dacă locul de escală nu este unul pe care să vrei neapărat să-l vizitezi preț de câteva ore. 

bagaje bilet de avion si pasaport
Foto: Pexels

Și bagajele pot face o diferență mare la nivelul costului biletului de avion. Dacă alegi să călătorești fără bagaje de cală, scapi din start de o cheltuială semnificativă. În situația în care vrei doar să vizitezi anumite orașe sau zone pentru câteva zile, cu siguranță vei reuși să iei strictul necesar într-un rucsac sau un troller mic, care să poată fi acceptat în cabină. 

Bagajul de cabină este inclus în prețul biletului. Dacă alegi să ai bagaj de cală, asigură-te că respecți regulile prevăzute de către companie. Depășirea greutății maxime admise va fi taxată suplimentar, de cele mai multe ori costul fiind ridicat. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇