Lăcomie după pandemie? Prețurile biletelor de avion au explodat, mult peste logica inflației

Lăcomie după pandemie? Prețurile biletelor de avion au explodat, mult peste logica inflației

Creșterea cererii a dus la o scumpire consistentă a biletelor de avion, iar companiile aeriene profită pentru a-și acoperi pierderile provocate de Covid-19. În multe cazuri, prețurile sunt mai mari acum înainte de pandemie.

Tarifele zborurilor au crescut de peste două ori față de rata inflației. Prețurile medii ale biletelor pentru mai bine de 600 din cele mai populare rute regulate din lume au crescut cu 27,4% în februarie, ultima lună pentru care sunt date disponibile, marcând a 15-a lună consecutivă de scumpiri de două cifre, potrivit datelor companiei aviatice Cirium.

Prin comparație, rata inflației din Statele Unite, un factor care influențează inflația din economiile dezvoltate, a crescut cu mai puțin de jumătate din această valoare în aceeași perioadă, relatează Financial Times.

ADVERTISING

Scumpiri record pe multe rute

Datele au vizat prețurile biletelor pentru călătoriile simple, doar dus, la clasa economică, pe rute populare din întreaga lume, excluzând taxele și costurile suplimentare, și au arătat scumpiri semnificative pentru multe destinații în acest an în comparație cu nivelurile de dinaintea pandemiei. Câteva exemple:

  • prețul mediu al unui zbor transatlantic dus la clasa economică de pe aeroportul Heathrow din Londra către aeroportul JFK din New York a fost 343 de dolari în februarie anul acesta, cu 23% mai mult decât în aceeași lună din 2019.
  • biletele de la New York spre Singapore au fost cu 45% mai scumpe, adică 887 de dolari.
  • zborul de la Dubai la Frankfurt a fost chiar cu 51% mai costisitor, 360 de dolari.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

60 de rute cu cel puțin o etapă în America de Nord dintr-un total de peste 300 de destinații au atins noi tarife maxime în ultimele 12 luni analizate, iar șapte dintre acestea au ajuns la un cost maxim în februarie. Aici intră și recordul absolut: zborurile de la Miami la Bridgetown, Barbados, s-au scumpit cu 126% în februarie. Iar biletele pentru ruta Los Angeles - Mexico City International aproape s-au dublat la preţ.

Disponibilitatea pasagerilor de a plăti tarife mari reflectă revenirea furibundă a cererii de zboruri în ultimul an și modul în care companiile aeriene se bucură de o schimbare bruscă a veniturilor după criza provocată de pandemie.

ADVERTISING

American Airlines a raportat un venit record în primul trimestru al anului, în timp ce Lufthansa se așteaptă ca profitul ajustat din această primăvară să depășească nivelul din 2019. IAG, proprietara British Airways, și Air France au anticipat, săptămâna trecută, o vară profitabilă.

De ce cresc tarifele

Cererea mare de transport survine într-o perioadă în care operatorii aerieni mută în contul pasagerilor costurile ridicate, printre care scumpirea combustibilului, a forței de muncă și întărirea dolarului pentru clienții din afara SUA.

Tarifele au crescut și pentru că mulți operatori și-au reluat într-un ritm mai lent activitatea din perioada pre-pandemică, parțial din cauza unei penurii de avioane la nivel global.

Analiștii sunt de părere că și restricționarea numărului disponibil de locuri într-o perioadă cu cerere foarte mare a contribuit la aceste scumpiri, blocând cererea de noi locuri și scăderea tarifelor.

Companiile aeriene evaluează cu o "precizie incredibilă" cererea de transport și știu cu un an înainte ce zboruri vor fi mai solicitate, astfel că pot impune prețuri mai mari atunci când scot biletele la vânzare. Însă pandemia a complicat acest model de lucru, astfel că operatorii aplică de multe ori un model brut de creștere a prețurilor, raportat la vânzări, și scumpesc biletele pentru cererea last minute, a explicat Oliver Ranson, director general de consultanță la Airline Revenue Economics.

Transportul aerian s-a numărat printre cele mai afectate sectoare din timpul pandemiei și își reface situația financiară după ce a cumulat o pierdere de aproape 200 de miliarde de dolari între 2020 și 2022, conform datelor organizației Iata.

Scumpirile au determinat și o înmulțire a verificărilor efectuate de către organismele de control asupra companiilor aeriene care folosesc inflația ridicată ca justificare pentru a crește tarifele într-o manieră oportunistă, fenomen catalogat de mulți experți drept "lăcomie".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇