Atenţie, turişti! La munte e risc mare de avalanșă în Bucegi și Făgăraș

Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Meteorologii avertizează că este risc mare de avalansă în Bucegi și în Făgăraș.

În Făgăraș este risc 3 de avalanșă. Administrația Națională de Meteorologie anunță că în ultimele ore a nins moderat, iar ninsorile vor continua, la intensitate mai redusă.

"În partea superioară a stratului regăsim un strat de zăpadă proaspătă ce depășește local 10-15 cm, în special pe versanții sudici și care va mai crește ușor. Stratul vechi este consolidat, iar la peste 1.800 m înghețat.

ADVERTISING

La peste 1.800 m, la supraîncărcări, dar izolat și spontan pe pantele suficient de înclinate, se pot declanșa curgeri și avalanșe de dimensiuni mici și izolat medii, riscul fiind amplificat la supraîncărcări mari în zonele adăpostite cu depozite mai importante", arată ANM.

Sub 1.800 m altitudine, stratul de zăpadă are dimensiuni mai reduse, iar în partea superioară sunt 10-15 cm depuși peste cruste de gheață, îndeosebi pe versanții sudici. La supraîncărcări, pe pantele mai înclinate, există riscul declanșării unor avalanșe de dimensiuni mici și izolat chiar medii pe
versanții sudici unde sunt formate acumulări mai importante, conform meteorologilor.

ADVERTISING

Și în Bucegi este tot risc 3 de avalanșă. ANM informează că s-au depus 10-15 cm de zăpadă proaspătă, atât peste cât și sub 1.800 m, îndeosebi pe
versanții sudici.

"Stratul nou s-a depus peste zăpada veche, stabilizată, dar acoperită cu cruste de gheață și peste care poate aluneca cu ușurință. La peste 1.800 se întâlnesc zone cu plăci de vânt recente, de grosimi variabile.

La supraîncărcări oricât de mici, se pot declanşa avalanşe de dimensiuni mici sau medii, care pot aluneca până la altitudini de sub 1.800 m", avertizează meteorologii.

ADVERTISING

Aceștia precizează că sub 1.800 m altitudine, stratul de zăpadă are dimensiuni mai reduse, fiind stabil la bază.

"În partea superioară a stratului regăsim un strat de zăpadă recentă care pe alocuri depășește 10-15 cm, îndeosebi pe versanții sudici, strat depus peste cruste de gheață, peste care poate aluneca în condiții de supraîncărcare. Pe pantele suficient de înclinate, la supraîncărcări se pot declanșa avalanșe de dimensiuni mici și izolat chiar medii în zonele cu depozite mai mari", punctează meteorologii.

În munții Rodnei, Calimani, Bistriței și Ceahlău și Parâng Șureanu riscul de avalansă este de risc 2, iar în Țarcu Godeanu și Vlădeasa de nivel 1.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:

A.G.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇