Amenajări living: Idei și sfaturi de amenajare pentru sufrageria perfectă

Amenajări living: Idei și sfaturi de amenajare pentru sufrageria perfectă

Livingul este încăperea care reprezintă sufletul casei. Acest spațiu este dedicat relaxării și petrecerii timpului liber cu familia și prietenii, așa că trebuie amenajat cu atenție pentru crearea unei ambianțe plăcute.

Designul interior necesită răbdare și atenție la detalii, prin urmare ai nevoie de cele mai bune decizii privind materialele, mobila, paleta de culori și decorațiunile.

Indiferent dacă urmează să renovezi livingul sau să-l amenajezi într-o nouă locuință, este esențial să cunoști câteva sfaturi utile din acest domeniu și să te inspiri din diverse surse. Citește mai departe și descoperă idei și sfaturi pentru amenajarea unui living primitor și cu bun gust.

1. Amenajare living – Ce presupune acest proces?

living măsuță de cafea tablouri

Amenajarea unui living reprezintă un proces complex, care necesită timp. Indiferent cum îți dorești să arate, mai întâi trebuie să-ți faci un plan, etapă cu etapă.

ADVERTISING

Pentru început, este indicat să faci o evaluare realistă a spațiului de care dispui pentru a vedea către ce opțiuni de mobilă și obiecte de decor te poți orienta, în așa fel încât acestea să se integreze perfect și să nu creeze un efect vizual neplăcut. În acest sens este recomandat să acorzi atenție următoarelor aspecte:

Alegerea stilului de amenajare pentru living

Având în vedere că există foarte multe stiluri de amenajare pe care le poți aborda pentru a amenaja livingul, trebuie să-ți stabilești obiectivele și preferințele în materie de design. Pentru a face o alegere potrivită stilului tău de viață, trebuie să ții cont de personalitatea ta și mai apoi să iei în calcul detaliile.

Printre cele mai populare stiluri de amenajare ale livingurilor se numără cel scandinav, minimalist, modern, luxuriant, contemporan, clasic, industrial, retro vintage, chic și boem. Totuși, cel mai des întâlnit pare să fie stilul minimalist, care se caracterizează prin simplitate și lucruri puține, spațiul fiind unul aerisit și curat din punct de vedere vizual.

În funcție de stilul cu care rezonezi cel mai tare, te poți inspira din amenajări cate te atrag și crezi că te reprezintă. De asemenea, ține cont că stilul de amenajare din living ar trebui să se regăsească și în restul încăperilor pentru a păstra o coerență a designului.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Alegerea paletei de culori pentru living

După ce te decizi asupra stilului de amenajare care va fi abordat, te poți ocupa de alegerea paletei de culori. De cele mai multe ori, această etapă e ușoară dacă te documentezi asupra caracteristicilor unui anumit stil, în funcție de ceea ce îți place și crezi că s-ar potrivi locuinței tale.

În majoritatea cazurilor, sunt preferate culori neutre, însă acest lucru nu înseamnă că nuanțele vii și intense trebuie ignorate - dacă ai o culoare preferată, o poți folosi.

Astfel, mai târziu nu te vei mai întreba cum ar fi fost dacă ai fi făcut alegerea pe care o aveai în minte de multă vreme.

Alegerea pieselor de mobilier pentru living

O etapă puțin mai complicată este alegerea pieselor de mobilier, întrucât pe piață există foarte multe variante din care poți să alegi. Ținând cont de stilul de amenajare și de paleta de culori dorită, trebuie să alegi acele elemente care, alăturate într-un spațiu comun, să creeze un echilibru vizual. Dincolo de estetică, este important ca toate elementele dintr-o încăpere să contribuie la o ambianță plăcută și relaxantă.

Piesa de rezistență în orice living este canapeaua. Dacă celelalte piese de mobilier au aceeași nuanță, canapeaua este de obicei de o altă culoare și iese în evidență. Desigur și în acest context totul depinde de preferințe - unii aleg o canapea gri, exact așa există și persoane care aleg canapele în nuanțe precum roșu, albastru, verde, mov sau galben.

ADVERTISING

Alegerea decorațiunilor pentru living

Un alt pas important în ceea ce privește amenajarea livingului este reprezentat de alegerea decorațiunilor. Decorațiunile din living trebuie să se potrivească perfect în decor și să nu încarce vizual spațiul, ci să-l armonizeze.

Cele mai frecvente decorațiuni întâlnite în zona de living sunt tablourile, vazele, lămpile, dar și alte obiecte care au o semnificație aparte pentru proprietari.

2. Idei de amenajare pentru un living la casă și apartament

living canapea tablouri

Atunci când urmează să amenajezi un living, este esențial să ții cont de tipul locuinței. Astfel, dacă locuiești la apartament sau la casă, trebuie să știi că în cazul ambelor variante există limitări și oportunități, iar creativitatea îți va fi de mare ajutor în acest proces.

O casă oferă de obicei mai mult spațiu față de un apartament, motiv pentru care numărul de elemente din încăpere diferă.

În plus, dacă în cazul unui apartament este posibil să ai ieșire la un balcon, în cazul unei case poți să ai o terasă și grădină. Acest aspect este important întrucât trebuie să ții cont și de aceste zone pentru a crea o atmosferă frumoasă.

Indiferent de situație, poți să te inspiri din diverse surse. În acest sens, ți-am pregătit câteva idei de amenajare, precum și sfaturi în ceea ce privește amenajarea unui living la casă în comparație cu amenajarea unui living la apartament.

2.1. Idei de amenajare pentru un living la casă

În cazul unei locuințe cu curte și terasă, sufrageriile tind să fie mult mai spațioase și aerisite față de cele din apartament. În funcție de planul arhitectural, acestea pot fi separate sau unite cu o altă încăpere, care conform ultimelor tendințe este de tip open space.

living canapea scări masuță de cafea

Astfel, dacă stai la casă și îți dorești un living cu bucătărie open space, este necesar să faci o delimitare exactă a spațiului privind zona de relaxare și cea de gătit și servit masa.

Acest lucru este posibil, dacă alegi piesele de mobilă potrivite și le poziționezi strategic astfel încât să existe o trecere plăcută vizual dintre cele două zone.

Dacă ți se pare că distanța dintre bucătărie și canapea creează un dezechilibru, poți încerca să plasezi o masă cu scaune între acestea, creând astfel un spațiu de servire a mesei între bucătărie și sufragerie.

living motiv albastru deschis
living canapea corpuri de iluminat
living perete de geam masă
living scări fereastră mare

2.2. Idei de amenajare pentru un living la apartament

Cum în majoritatea cazurilor spațiul dintr-un apartament este mult mai redus față de cel dintr-o casă, o opțiune des întâlnită este alegerea unui mobilier multifuncțional, astfel încât acesta să poată îndeplini mai multe roluri la nevoie.

Când te apuci de amenajarea unei sufragerii în apartament trebuie să ai în vedere, înainte de toate, dimensiunea și compartimentarea acestuia, astfel încât să creezi un plan care poate fi dus la bun sfârșit fără probleme.

living canapea măsuță de cafea
living canapea perdele albe
living masă canapea televizor

În cazul în care te numeri printre norocoșii care dispun de un balcon deschis care este unit cu sufrageria, atunci poți utiliza și acel spațiu pentru a extinde zona de relaxare. Păstrând aceleași caracteristici de decor, zona respectivă se va integra perfect în continuarea încăperii, făcând livingul să pară mult mai mare decât este de fapt.

De asemenea, în situația în care sufrageria e o cameră de trecere între alte spații din apartament, atunci trebuie să gândești întreg planul de amenajare, astfel încât să existe loc de mișcare, iar căile de acces să nu fie aglomerate cu decorațiuni sau elemente de mobilier.

living canapea oglindă
living pe albastru

Indiferent de spațiul de care dispui, cu puțină planificare și răbdare vei reuși să amenajezi un living de poveste, exact așa cum ți-ai dorit mereu.

Dacă simți că nu reușești să faci o amenajare funcțională și care să arate și bine în același timp, atunci cel mai bine este să apelezi la un specialist în design interior, care te va ghida spre cele mai bune opțiuni pe care le ai în funcție de spațiul disponibil și de restul preferințelor.

mobilier living
perne pe canapea
living canapea

3. Ce greșeli trebuie să eviți când amenajezi livingul?

Amenajarea și decorarea livingului implică mai multe etape care trebuie parcurse pas cu pas, însă în tot acest proces se strecoară de multe ori și greșeli care pot strica întregul design.

Din acest motiv, e important să cunoști care sunt cele mai frecvente greșeli făcute în timpul amenajării livingurilor și să încerci să le eviți pe cât de mult posibil.

Decorarea în exces a spațiului

Multe persoane aleg să achiziționeze o mulțime de decorațiuni pentru living, deoarece consideră că acestea s-ar integra perfect în spațiu. Totuși, chiar dacă elementele de decor sunt frumoase și se potrivesc cu stilul de amenajare, prea multe s-ar putea să creeze un efect vizual mai puțin plăcut prin aglomerarea spațiului. 

living cu televizor

Ignorarea amprentei personale

Chiar dacă îți dorești să amenajezi sufrageria într-un fel anume inspirându-te din reviste sau alte surse, este greșit să nu-ți asculți propriile dorințe și, prin urmare, să nu-ți lași amprenta personală asupra spațiului.

Un living în care este adăugată o notă personală e mult mai atractiv, deoarece reprezintă o parte din personalitatea proprietarului. Așadar, încearcă să dai o notă personală acestui spațiu cu anumite elemente de decor sau chiar prin paleta de culori, astfel încât să simți căldura și pacea din căminul tău.

Dezechilibrarea paletei de culori

Alegerea paletei de culori poate părea un pas ușor pentru unii, dar poate fi unul greu pentru alții, așa că pot fi făcute și greșeli.

De exemplu, este de preferat să eviți utilizarea unei anumite nuanțe în exces, precum ar fi albul. Dacă alegi ca pereții să fie albi, atunci e preferat ca în restul încăperii să existe elemente contrastante pentru a crea un echilibru.

Foarte multe persoane aleg să se concentreze pe o nuanță tocmai cu gândul de nu face o greșeală, dar acest lucru poate implica anumite riscuri, deoarece rezultatul final s-ar putea să nu fie unul prea reușit. Cel mai bine este să cauți inspirație și chiar să ceri părerea cuiva care se pricepe la design interior. În acest fel, vei evita să faci achiziții pe care mai târziu să trebuiască să le schimbi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇