Amenajarea unui birou poate părea o misiune simplă, însă lucrurile nu stau chiar așa atunci când îți dorești un spațiu de lucru unde să te simți confortabil, productiv și creativ. Orice amenajare de birou necesită conturarea unui plan foarte bine pus la punct, indiferent dacă vorbim despre biroul de acasă sau cel de la locul de muncă.
De asemenea, nu contează cât timp petreci lucrând la birou, dar este important ca de fiecare dată să folosești acel timp în mod util și să duci la îndeplinire ceea ce ți-ai propus. O amenajare necorespunzătoare poate fi o sursă de distragere a atenției asupra ceea ce ai de făcut, așadar încearcă să afli cum poți să amenajezi un birou care să se plieze perfect pe nevoile tale.
Citește mai departe și descoperă idei și sfaturi pentru amenajarea unui birou în funcție de spațiul disponibil și de localizare. Aceste două criterii stau la baza alegerilor pe care urmează să le faci.
Cuprins
1. Idei și sfaturi de amenajare ale biroului în funcție de spațiu
Spațiul pe care îl ai la dispoziție pentru amenajarea biroului joacă un rol important, însă indiferent de suprafață, există soluții ingenioase. Astfel, chiar dacă dispui de un spațiu mic sau înghesuit, amenajarea unui birou frumos este posibilă prin opțiuni inteligente.
În majoritatea cazurilor, cele mai des întâlnite birouri se află fie în spații mici, fie în spații mari sau la fereastră. Așadar, în fiecare situație vei căuta să profiți la maxim de spațiu pentru a amenaja un birou ideal.
1.1. Amenajarea unui birou în spațiu mic
Deși amenajarea unui birou într-un spațiu mic poate părea o provocare, rezultatul final poate fi peste așteptări. Această situație este cel mai frecvent întâlnită în apartamentele mici, unde nu mai există loc pentru un birou cu sertare sau etajere, plus scaunul necesar.
În acest caz, este recomandat să te orientezi către colțurile și zonele din casă care sunt mai libere. Cu un plus de imaginație, poți crea un birou chiar și într-o debara micuță sau poți investi într-un birou încorporabil. Astfel, vei putea să-l desfaci atunci când ai nevoie de el, după care să-l ascunzi la loc.
Un truc util este că mobila de culoare albă va mări vizual spațiul și vei avea impresia că ai loc să îți desfășori toate activitățile. Pentru spațiu redus, scaunul poate fi mai mic și eventual fără spătar, deoarece un astfel de model nu necesită mult loc. Dacă petreci mult timp stând la birou, este recomandat să ai grijă la postură, astfel că este indicată utilizarea unui scaun special care să ofere confort.
De asemenea, când lucrezi la birou ai nevoie de lumină naturală, cu excepția cazului în care acesta este amenajat în debara - în acest caz este indicat să instalezi unul sau mai multe becuri cu LED, plus o lampă pentru a ajusta lumina în funcție de nevoi.
1.2. Amenajarea unui birou în spațiu mare
Dacă dispui de un spațiu mare pentru amenajarea biroului, atunci te numeri printre norocoșii care își pot amenaja o încăpere separată ca birou. În acest caz, poți investi într-un birou de calitate pe care să ai spațiu suficient pentru laptop, documente și orice alte lucruri necesare.
Alegerea scaunului de birou trebuie făcută punând pe primul loc sănătatea ta și alegând unul în care să te simți confortabil și să-ți poți menține corect postura. Alege unul ergonomic, care să se integreze perfect în peisaj cu restul elementelor.
În plus, într-o încăpere spațioasă poți include și alte piese de mobilier precum fotoliile, o mică canapea, un dulap, etajere și diverse decorațiuni care să însuflețească atmosfera. Dacă în cazul unui spațiu mic nu ai neapărat șansa de a te juca cu stilul de amenajare, într-un spațiu mare și separat, ai toată libertatea din lume de a transforma camera exact așa cum îți dorești. Desigur și în cazul birourilor mici este de preferat să ții cont de stilul de amenajare din zona în care alegi să-l amplasezi, dar în acest caz vei avea mai puține decizii de luat.
1.3. Amenajarea unui birou la geam
O altă variantă de birou foarte populară este așezarea la fereastră. În general, într-o încăpere mare, biroul nu este situat la geam, ci la o distanță rezonabilă de acesta. Totuși, un astfel de birou are și avantaje - lumină naturală din plin și posibilitatea de a vedea tot timpul ce se întâmplă afară.
În funcție de încăperea în care ai loc pentru a-ți amenaja un birou la geam, poți apela la un birou sau la o masă de dimensiuni mai mici pe care să o utilizezi în acest scop atunci când ai nevoie. Dacă îți amenajezi biroul la fereastra din living sau dormitor, atunci poți avea în vedere utilizarea unui scaun de living confortabil.
În cazul în care spațiul de la fereastră ți se pare prea îngust, poți implementa diverse soluții cu ajutorul unor etajere sau panouri de lemn care să te ajute să creezi o suprafață de lucru cât mai eficientă.
Cum fiecare spațiu diferă la un caz la altul, este esențial să iei în calcul particularitățile acestuia și să gândești cât mai creativ și ingenios pentru a-ți asigura condițiile optime.
2. Idei și sfaturi de amenajare a biroului la serviciu
Amenajarea biroului de la serviciu este la fel de importantă, deoarece acesta este unul dintre spațiile în care petreci foarte mult timp în fiecare zi.
Dacă ai un birou doar al tău, atunci o idee foarte bună de amenajare este să te axezi pe un stil minimalist, iar dacă lucrezi într-un sector care îți permite să fii creativ, poți opta pentru stilul pe care ți-l dorești - important e să te simți în largul tău și să ai energie la locul de muncă.
Dacă ai loc suficient, poți integra și o măsuță cu două scaune sau fotolii pentru a face întâlnirile mult mai plăcute și confortabile.
3. Idei și sfaturi de amenajare a biroului acasă
Având în vedere că spațiile diferă de la o locuință la alta, uneori amenajarea unui birou implică utilizarea unei încăperi precum este livingul, balconul, mansarda sau altă zonă din casă.
Indiferent de spațiul disponibil și de locul ales, amenajarea unui birou este posibilă.
3.1. Amenajarea unui birou în living
Livingul este în general cea mai spațioasă încăpere din locuință și, de aceea, reprezintă o soluție ideală pentru amenajarea unui birou. Totuși, având în vedere importanța acestei camere, este esențial să ai grijă ca zona de birou să se integreze cu restul stilului de amenajare pentru a nu crea o nepotrivire vizuală.
Așadar, trebuie ca biroul să fie asemănător cu restul elementelor de mobilier, iar în ceea ce privește scaunul e de preferat să alegi unul din zona de dining pentru momentele în care ai nevoie să lucrezi. Utilizarea unui scaun ergonomic poate produce un dezechilibru în cameră, dar dacă cele din casă nu sunt potrivite, alege unul în nuanțe apropiate de restul mobilei pentru ca acesta să nu iasă prea mult în evidență.
În living, biroul poate fi amenajat fie în prelungirea bibliotecii, dacă ai una, fie în fața acesteia sau lângă canapea. În cazul în care bucătăria este open space, acesta poate să fie amenajat și în spatele canapelei, însă toate aceste detalii depind de particularitățile locuinței.
3.2. Amenajarea unui birou în balcon
Un spațiu de care poți profita pentru a amenaja un birou este balconul, dacă acesta este închis. Tot ce trebuie să faci este să aduci piesele de mobilier de care ai nevoie și să le integrezi astfel încât să te bucuri de spațiu și să ai loc să-ți așezi toate materialele.
Amenajarea unui birou în balcon e o idee foarte creativă, deoarece decorarea acestuia nu depinde neapărat de păstrarea stilului de amenajare din celelalte încăperi, așa că poți da frâu liber imaginației și să creezi un spațiu de lucru exact așa cum ai visat mereu.
Dacă ai suficient spațiu, poți utiliza și un scaun ergonomic cu role sau unul mai mic care să-ți ofere totuși confortul de care ai nevoie.
3.3. Amenajarea unui birou în mansardă
Dacă ai o mansardă liberă, atunci aceasta poate fi unul dintre cele mai potrivite locuri pentru amenajarea biroului. La fel ca în cazul balconului, în această zonă poți aduce piesele de mobilier pe care ți le dorești și să decorezi așa cum vrei, fără constrângeri.
Cum mansardele sunt în general destul de spațioase, poți achiziționa un birou mai mare care să-ți asigure o suprafață de lucru optimă pentru activitățile pe care le desfășori. De asemenea, poți opta pentru un scaun de birou de calitate care să-ți permită să te miști în voie, dar și să te simți confortabil, păstrând o postură corectă.
În ceea ce privește iluminatul, ai posibilitatea de a pune lămpi, becuri, precum și benzi cu led care să contribuie la crearea unei atmosfere relaxante, în special seara, dacă obișnuiești să petreci timp stând la birou și făcând planuri sau alte activități care nu necesită un efort prea mare.
Așadar, dă viață ideilor pe care le ai și transformă-ți mansarda într-un birou perfect din toate punctele de vedere.
În concluzie, amenajarea biroului e un proces care necesită atenție la detalii, dar și la nevoile personale, deoarece este important să creezi un mediu în care să te simți bine și să reușești să fii productiv.