Cum să îţi alegi corect scaunul de birou pentru confort maxim

Cum să îţi alegi corect scaunul de birou pentru confort maxim

Activitatea de birou presupune câteva ore petrecute zilnic aşezat pe scaun. Dacă naveta până la serviciu este cu maşina personală, se adaugă alte câteva zeci de minute în aceeaşi postură. Atunci când lucrezi de acasă, tendinţa naturală este de a petrece şi mai mult timp în faţa calculatorului. De calitatea scaunului de birou depinde poziţia coloanei vertebrale, care atunci când suportă o presiune prea mare poate provoca probleme grave de sănătate. Iată de ce trebuie să ţii cont atunci când alegi un scaun de birou:

Ce înseamnă scaun ergonomic?

Ergonomia este o disciplină preocupată de studierea optimizării condiţiilor de muncă pentru oameni. Când vine vorba de mobilier, criteriul ergonomiei se referă la adaptarea obiectelor pentru siguranţa şi confortul utilizatorilor. Prin urmare, un scaun ergonomic oferă soluţii pentru susţinerea corpului în poziţia şezut. Postura corectă, sprijinul pentru spate, distribuirea greutăţii, confortul şi capacitatea de mişcare sunt câteva dintre aspectele luate în calcul pentru realizarea unui astfel de scaun. Pentru a acoperi o gamă cât mai diversă de utilizatori, scaunele ergonomice au mai multe părţi reglabile. Se asigură astfel confortul fiecăruia în funcţie de propria fizionomie.

ADVERTISING

La ce să fii atent atunci când cumperi

Simpla menţiune a conceptului ergonomic pe ambalaj, etichetă sau în descrierea produsului nu este suficientă. Pentru a te bucura de toate avantajele unui scaun de calitate, urmăreşte criteriile de mai jos:

Înălţimea

Primul criteriu pentru dobândirea unei posturi corecte în timpul lucrului este alegerea înălţimii corecte pentru birouri şi scaune de birou. Din acest motiv, reglarea înălţimii scaunului reprezintă o caracteristică specială. Specialiştii recomandă ca atunci când te aşezi şi tălpile ating în întregime podeaua să poţi crea un unghi de 90 de grade în dreptul genunchilor. Aceea este înălţimea optimă, care reduce presiunea de pe genunchi şi din zona lombară.

ADVERTISING

Lăţimea

Poziţia confortabilă pe un scaun de birou este atunci când ai cel puţin 2.5 centimetri liberi în fiecare parte a şoldurilor. Limita maximă este atunci când braţele ating în mod natural cotierele, fără a se întinde.

Adâncimea

Adâncimea corectă a scaunului permite ca trei sferturi din lungimea coapselor să fie tot timpul susţinute de partea de şezut. Spatele trebuie să fie lipit de spătar, iar între capătul scaunului şi genunchii utilizatorului trebuie să fie loc de două până la patru degete.

Suportul lombar

Suportul lombar este una dintre cele mai mari descoperiri ale tehnicii de confecţionare a mobilierului ergonomic. Curba concavă a spătarului în zona lombară asigură o distribuire uniformă a greutăţii, reducând presiunea resimţită de coloana vertebrală. Astfel, coloana poate stabiliza partea superioară a corpului: umeri, gât şi cap. Un scaun fără suport lombar aplatizează curba naturală a coloanei vertebrale, favorizând apariţia durerilor de spate, umeri şi gât.

ADVERTISING

Spătarul

Spătarul trebuie să susţină întreaga lungime a coloanei vertebrale, fără sincope. Poziţia de şezut într-un scaun ergonomic este mai degrabă dinamică decât statică, favorizând creşterea fluxului sangvin. Posibilitatea de reglare a înclinaţiei este importantă deoarece permite fiecărui utilizator să aleagă unghiul potrivit propriei fizionomii, undeva între 110 şi 130 de grade.

Materialele

Materialele din care este confecţionat un scaun influenţează semnificativ confortul în timpul utilizării. Spătarele din material decupat, de tip plasă, asigură ventilaţia necesară pentru a permite corpului să respire atunci când eşti aşezat. Evită materialele sintetice şi bureţii care în timp se deformează, producând acelaşi efect asupra coloanei tale vertebrale.

Alegerea scaunului de birou potrivit depăşeşte cu mult criteriile estetice ale camerei în care va fi instalat. Cele mai important aspect pe care trebuie să le ai în vedere sunt confortul şi sănătatea personală. Indiferent că vorbim de biroul de acasă sau cel de la sediu, scaunul ergonomic îmbunătăţeşte randamentul în timpul lucrului.