Tensiuni la Jocurile Olimpice: China cere testarea intensă anti-doping a atleților americani

Tensiuni la Jocurile Olimpice: China cere testarea intensă anti-doping a atleților americani

Agenţia antidoping a Chinei (CHINADA) a cerut joi Agenţiei Internaţionale de Testare (ITA) să intensifice testarea atleţilor din Statele Unite, după ce sprinterul american Erriyon Knighton a fost testat pozitiv pentru substanţa interzisă trenbolon, informează Reuters.

CHINADA a acuzat la începutul acestei săptămâni Agenţia antidoping din Statele Unite (USADA) de standarde duble, declarând că omologii americani au făcut „tot posibilul” pentru a-i exonera pe sportivii din SUA, în timp ce acuză CHINADA şi Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA) de muşamalizări.

ADVERTISING

Knighton a fost testat pozitiv la trenbolon anul acesta, dar nu a fost suspendat pentru Jocurile Olimpice de la Paris, după ce un arbitraj a constatat că rezultatul a fost cauzat probabil de carne contaminată.

Preşedintele USADA a vorbit deschis despre 23 de înotători chinezi care au fost testaţi pozitiv înaintea Jocurilor Olimpice de la Tokyo din 2021, dar au fost lăsaţi să concureze.

CHINADA a declarat joi că trenbolonul este un contaminant comun în Statele Unite, iar sportivii de pretutindeni, inclusiv cei din SUA, ar trebui să acorde o atenţie deosebită contaminării cărnii. Citând un comunicat recent al AMA/WADA, aceasta a spus că 31% dintre sportivii americani au fost testaţi inadecvat în cele 12 luni dinaintea Jocurilor de la Tokyo.

ADVERTISING

"În lumina celor de mai sus, solicităm cu tărie Agenţiei Internaţionale de Testare (ITA) să intensifice testarea atleţilor din SUA", a precizat CHINADA într-un comunicat postat pe contul său WeChat.

"De asemenea, recomandăm cu tărie ca Unitatea de Integritate a Atletismului (AIU) să consolideze supravegherea antidoping a atletismului din SUA, să prevină riscurile de dopaj şi să investigheze cu stricteţe cazurile relevante, într-un efort de a proteja cu adevărat drepturile şi interesele legitime ale sportivilor curaţi din întreaga lume şi pentru a reconstrui încrederea sportivilor globali în fair play", a adăugat Agenţia chineză antidoping.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇