TAS a făcut anunțul final în cazul Simonei Halep

TAS a făcut anunțul final în cazul Simonei Halep

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne a făcut anunțul final în cazul de dopaj în care a fost implicată Simona Halep.

TAS a publicat motivarea deciziei prin care a redus suspendarea Simonei la 9 luni, ceea ce pune punct acestui caz.

În motivarea deciziei, TAS arată că Simona a demonstrat că substanța interzisă găsită în organismul său a provenit de la un produs contaminat, astfel că nu s-a făcut vinovată de o eroare sau o neglijență semnificativă. Ea a intrat astfel sub incidența unei suspendări de 0-24 luni.

ADVERTISING

De asemenea, experții angajați de Simona Halep au demonstrat că proba de sânge cu numărul 48 din pașaportul biologic nu a fost transportată corespunzător. Data logger-ul a demonstrat că proba a atins și 0 grade în timpul transportului. Temperatura admisă era între 4 și 15 grade Celsius. Acest lucru a exclus complet microdopingul invocat de ITIA prin transfuzie de sânge.

Ulterior, s-a luat în vedere și o probă de sânge privată, de pe 9 septembrie 2022. Ea a demonstrat că „utilizarea unei substanțe dopante devine puțin probabilă pentru că nu este în logica cronologiei competiționale a sportivei.”

ADVERTISING

Pe de altă parte, în cazul suplimentului Keto MCT, Simona a căzut sub incidența articolului WADA 10.6.1.2, care arată că sportivul ia suplimente nutriționale nereglementate de WADA pe propriul risc. Sportiva noastră a invocat că suplimentul era nou, îl procurase în scurt timp și nu avea substanțe ce apăreau pe lista interzisă.

În cele din urmă, TAS a decis o pedeapsă de 9 luni, iar Simona a putut reveni în circuit.

ADVERTISING

Urmărește-ne pe Facebook 👇 și află cele mai tari știri despre Simona Halep!