Sir Mo Farah a fost adus ilegal în Marea Britanie și forțat să lucreze ca servitor: "Mă închideam în baie și plângeam"

Sir Mo Farah a fost adus ilegal în Marea Britanie și forțat să lucreze ca servitor: "Mă închideam în baie și plângeam"

Sir Mo Farah a dezvăluit că a fost adus ilegal în Marea Britanie în copilărie și forțat să lucreze ca servitor.

Starul olimpic a declarat pentru BBC că numele Mohamed Farah i-a fost dat de către cei care l-au adus din Djibouti. Numele său este de fapt Hussein Abdi Kahin.

El a fost transportat cu avionul din țara din Africa de Est, la vârsta de nouă ani, de o femeie pe care nu o întâlnise niciodată, apoi a fost pus să aibă grijă de copiii unei alte familii.

"De ani de zile am tot blocat această poveste. Dar n-o poți ascunde la nesfârșit", spune sportivul britanic.

ADVERTISING

Alergătorul de fond a spus anterior că a venit în Marea Britanie din Somalia împreună cu părinții săi ca refugiat.

Acum, însă, în documentarul difuzat de BBC, el dezvăluie că părinții lui nu au fost niciodată în Marea Britanie - mama și cei doi frați ai lui locuiesc la ferma familiei lor, în statul separatist Somaliland.

Tatăl său, Abdi, a fost ucis când Sir Mo avea patru ani, în Somalia. Somaliland și-a declarat independența în 1991, dar nu este recunoscut la nivel internațional.

"Am știut că voi avea probleme în momentul în care femeia cu care am venit în Marea Britanie a luat o bucată de hârtie pe care avea scrise numerele de contact ale rudelor mele și a rupt-o", a povestit Mo.

"Mă închideam în baie și plângeam"

Sir Mo spune că trebuia să facă treburile casnice și să se ocupe de îngrijirea copiilor "dacă voiam mâncare". El își amintește că femeia i-a spus: "Dacă vrei să-ți mai vezi familia vreodată, nu spune nimic".

ADVERTISING

"Adesea mă închideam în baie și plângeam", mai dezvăluie multiplul campion olimpic.

În primii ani, familia la care lucra nu i-a permis să meargă la școală, dar când avea vreo 12 ani s-a înscris la Feltham Community College. Acolo i-a povestit profesorului de educație fizică, Alan Watkinson, prin ce trece.

Sportul a fost precum un colac de salvare pentru el, deoarece "singurul lucru pe care l-am putut face pentru a scăpa de această (situație de viață) era să ies și să fug".

Sir Mo vrea să-și spună povestea pentru a contesta percepțiile publice despre trafic și sclavie.

ADVERTISING

"Nu aveam idee că sunt atât de mulți oameni care trec prin exact același lucru pe care l-am făcut eu. Arată doar cât de norocos am fost", spune el. "Ceea ce m-a salvat cu adevărat, ceea ce m-a făcut diferit, a fost că am putut alerga”, a adăugat alergătorul.

Femeia care l-a adus pe Sir Mo la Londra a fost abordată de BBC pentru comentarii, dar nu a răspuns.

Mo Farah (39 de ani) este cel mai de succes alergător britanic din istorie. A cucerit patru medalii de aur la Jocurile Olimpice din 2012 și 2016, în probele de 5.000 și 10.000 de metri.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇