Scandal la nivel înalt în șah: Magnus Carlsen îl acuză pe Hans Niemann că a trișat

Scandal la nivel înalt în șah: Magnus Carlsen îl acuză pe Hans Niemann că a trișat

Campionul mondial la șah, Magnus Carlsen, îl acuză pe Hans Niemann că a trișat.

Carlsen consideră că Niemann a „trișat de mai multe ori decât a recunoscut”, fără a oferi însă o dovadă.

Șahistul norvegian a făcut anterior acuzații voalate împotriva lui Niemann, care l-a învins luna aceasta în ceea ce a reprezentat o mare surpriză.

Niemann, în vârstă de 19 ani, a negat că ar fi trișat în șahul profesionist și îl acuză pe Carlsen că vrea să-i distrugă cariera.

Adolescentul a recunoscut că a trișat online de două ori, când avea 12 și 16 ani, dar a negat că a trișat vreodată la șahul pe tablă. Chiar a afirmat că este dispus să joace nud pentru a-și dovedi buna credință.

ADVERTISING

Scandalul a pornit după ce, la începutul acestei luni, Niemann l-a învins pe Carlsen la Sinquefield Cup, punând astfel capăt unui record de 53 de partide fără înfrângere la șahul clasic.

Săptămâna trecută, perechea s-a întâlnit într-un turneu online, dar Carlsen a renunțat după ce a făcut o singură mișcare - un aparent protest față de participarea la turneu a lui Niemann.

Într-o declarație postată pe Twitter, Carlsen a spus: "Sunt frustrat. Vreau să continui să joc șah la cel mai înalt nivel în cele mai bune evenimente. Cred că trișatul în șah este o mare problemă și o amenințare existențială pentru joc".

ADVERTISING

"Cred că Niemann a înșelat mai mult – și mai recent – ​​decât a recunoscut public", a completat nordicul.

Carlsen a spus și că a devenit suspicios față de Niemann deoarece a făcut progrese „neobișnuite” în ultimii ani.

El a mai adăugat că, în timpul jocului lor de la Cupa Sinquefield, a simțit că Niemann "nu era încordat sau chiar concentrat pe deplin" în timp ce l-a întrecut folosind piesele negre "într-un mod în care doar puțini jucători îl poate face".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇