România scrie istorie și organizează prima ediție a Campionatului european de înot în ape înghețate

România scrie istorie și organizează prima ediție a Campionatului european de înot în ape înghețate
Paul Georgescu, in bazin cu apa inghetata

România scrie istorie și va organiza prima ediție a campionatului european de înot în ape înghețate, în perioada 1-4 februarie 2024, o competiție la care s-au înscris nu mai puțin de 322 de sportivi, din 27 de țări.

Concursul, care va avea loc în Bazinul Olimpic în aer liber din parcul Brătianu din Oradea, va cuprinde probe de înot clasic, pornind de la probele scurte, de 50 metri, în cele patru procedee cunoscute (liber, spate, bras, fluture), 100 m în cele patru procedee, 250 m liber, 500 m liber şi 1000 m stil liber. Ineditul concursului constă în faptul că temperatura apei se apropie de 0 grade Celsius.

ADVERTISING

România are un lot format din 34 de înotători profesioniști și amatori, coordonați de Paul Georgescu, campion mondial în acest sport, în proba de 500 de metri, cel care a contribuit decisiv la amploarea pe care a luat-o acest sport în România.

”Este primul campionat european din istoria acestei discipline, iar nominalizarea României ca organizator al acestui eveniment istoric se datorează progresului pe care l-a făcut țara noastră în această disciplină”, a declarat pentru spotmedia.ro Paul Georgescu, care este și președintele Asociației Sportive Ice Swimming and Open Water.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Vizăm câteva medalii în clasamentul general, pentru că avem în componența echipei nume importante din înotul în bazin normal”, a spus Paul Georgescu.

România a reușit să obțină 16 medalii în 2023, în cadrul Campionatului Mondial din Franța (trei medalii de aur, șapte de argint și trei de bronz).

Printre înotătorii români cu greutate ce vor participa la europene se numără Andrei Enache, campion național la înot în ape deschise și Dragoș Ghile, fluturist, fost campion național, ambii antrenați de Adrian Rădulescu, cel care îl pregătește pe David Popovici. Lotul național îl mai are și pe Ovidiu Tirla, fost poloist, în prezent arbitru de înot și polo, care are deja în palmares șapte medalii la mondialele de înot în ape înghețate, trei în Polonia și patru în Franța.

ADVERTISING

”Sportivii noștri s-au antrenat de cel puțin două ori pe săptămână sub supravegherea componenților cu experiență din lotul național”, a mai spus Paul Georgescu.

Europenele din România au atras la start și legende ale înotului în ape înghețate, precum:

  • Petar Stoychev, Bulgaria, cu patru prezențe la Jocurile Olimpice, campion mondial și european în proba de 25 de km, unul dintre cei mai respectați înotători de anduranță de pe glob, cu zeci de competiții câștigate în ape libere și înghețate.
  • Christof Wandratsch, Germania, primul campion mondial din istoria ice swimming-ului și el campion european în proba de 25 de km, unul dintre cei mai rapizi oameni din istorie în traversarea Canalului Mânecii: 7 ore și 3 minute.
  • Rotislav Vitek, Cehia, locul 17 în proba de 10 km de la Jocurile Olimpice Beijing 2008
  • Marcin Szarpak, Polonia și Alissa Fatum, Germania, campionii probelor de 1000 de metri la înot în ape înghețate.

Campionatul european de înot în ape înghețate de la Oradea este organizat de Ice Swimming and Open Water România în parteneriat cu International Ice Swimming Association, Primăria municipiului Oradea, Asociaţia pentru promovarea turismului din Oradea şi regiune şi Clubul sportiv municipal Oradea.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇