Paul Georgescu a traversat înot Canalul Nordului și este aproape de un record inedit

Paul Georgescu a traversat înot Canalul Nordului și este aproape de un record inedit

Paul Georgescu, unul dintre cei mai buni înotători români în ape deschise, a reușit joi, 25 august 2022, să traverseze înot Canalul Nordului, care leagă Irlanda de Nord de Scoția, după 11 ore și șapte minute.

Teoretic, Canalul Nordului are o lățime de 35 km, dar Paul Georgescu a înotat 38,9 km, fiind influențat de curenții puternici și vânt.

Paul Georgescu s-a aflat la a treia încercare de traversare a Canalului Nordului, primele fiind în 2019, când a fost nevoit să abandoneze după 16 km înotați, în aproape patru ore și jumătate, respectiv după șase ore și jumătate.

ADVERTISING

”Am așteptat să se îmbunătățească vremea și deja îmi pierdusem speranța că voi mai prinde o fereastră favorabilă”, a declarat Paul Georgescu pentru spotmedia.ro.

”Nu am fost pregătit mental, eram deja cu gândul la plecare, când ni s-a dat undă verde. Mă gândeam deja că va trebui să revin în septembrie, pentru o nouă încercare”, a spus Paul Georgescu.

Traversarea Canalului Nordului este deosebit de dificilă din cauza condițiilor dure pe care înotătorii trebuie să le înfrunte: înot doar în slip, temperatura apei scăzută (între 10-14 grade Celsius), valuri și vânturi puternice, dar și meduze otrăvitoare (Lion's Mane).

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Am înotat până la ultima picătură de energie, a fost un efort pur și simplu epuizant”, a spus Paul Georgescu.

”Condițiile au fost bune la început, dar în a doua jumătate a cursei s-a pornit un vânt puternic, de 20 de noduri, și am înghițit foarte multă apă din cauza valurilor iscate. Am vomitat de nenumărate ori, atât în timp ce înotam, cât și după ce am ieșit din apă”, a mai spus Paul Georgescu.

Înotătorul român a primit încurajări inclusiv de la David Popovici, cu care este și prieten.

”David mi-a scris în timp ce înotam, iar echipajul care mă însoțea cu barca mi-a arătat mesajul lui”, a spus Paul Georgescu.

ADVERTISING

Recordul actual pentru traversarea canalului este de 9 ore 34 minute.

Prima persoană care a înotat Canalul Nordului a fost Tom Blower, în 1947. Au trebuit să mai treacă 23 de ani până când al doilea înotător a reușit această performanță (Kevin Murphy). În perioada mai recentă, doar 10 oameni au reușit să traverseze Canalul în 2010. Popularitatea acestei încercări a crescut, iar în 2019 au avut succes 18 înotători. În 2020 nu a existat nicio traversare, din cauza pandemiei, iar în 2021 au fost doar 10 înotători.

Traversarea Canalului Nordului face parte din cadrul unei provocări pe care puțini oameni de pe planetă au reușit s-o atingă, Oceans Seven, care presupune șapte traversări temerare:

  • Canalul Nordului, între Irlanda de Nord și Scoția - 35 km
  • Strâmtoarea Cook, ce desparte insula de nord de cea de sud a Noii Zeelande, 26 km
  • Canalul Molokaʻi (cunoscut și sub numele de Kaiwi), între Moloka’i și O’ahu, 44 km
  • Canalul Englez, între Marea Britanie și Franța, 34 km
  • Canalul Catalina, între insula Santa Catalina și Los Angeles, 32 km
  • Strâmtoarea Tsugaru între insulele japoneze Honshu și Hokkaido, 20 km
  • Strâmtoarea Gibraltar, între Spania și Maroc, 16 km

Dintre acestea, Paul Georgescu a bifat patru: Canalul Nordului (2022), Canalul Molokai (2019), Canalul Catalina (2018) și Canalul Englez (2016).

Înotătorul român intenționează ca până în 2023 să ducă la bun sfârșit toate traversările și să devină primul român din istoria natației care reușește să termine Oceans Seven. Până în prezent, doar 21 de înotători din întreaga lume au reușit acest lucru.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇