Astăzi începe Campionatul Mondial de Înot în Ape Înghețate, eveniment ce are loc în perioada 12-15 ianuarie 2023, în localitatea SAMOËNS, în Franța.
Competiția din Franța este a cincea ediție mondială și a atras aproape 500 de înotători din 42 de țări, inclusiv înotători din Africa de Sud, Noua Zeelandă, Mongolia, Israel, Maroc, Islanda, Ucraina, Canada, SUA, Chile, Argentina și, desigur, majoritatea țărilor din Europa.
Romania participă cu un lot de 22 de înotatori, sub coordonarea lui Paul Georgescu, care în 2019 a cucerit titul mondial la proba de 500 metri.
Cursele au loc într-un bazin de 25 de metri, amenajat pe lac, unde apa nu depășește cinci grade Celsius, limita maximă admisă pentru acest sport extrem.
Dintre cei 22 de sportivi, România va fi reprezentată de cinci înotătoare.
Lotul complet al României:
- antrenor PAUL GEORGESCU
- Andreea Pop
- Teodora Stoica
- Iulia Florea
- Beatrice Ologeanu
- Dan Ileana
- Andrei David
- Nicu David
- Sergiu Deznan
- Dragoș Ionescu
- Bogdan Ioniță
- Angela Kalo
- Liviu Magda
- Bogdan Nas
- Ciprian Popa
- Valentin Cinciulescu
- Adrian Stroe
- Ovidiu Tîrlă
- Florin Tomoș
- Cristian Tranulea
- Robert Vasiliu
- Andrei Enache
”Andrei Enache are șanse să devină campion mondial, poate chiar să facă un record mondial la proba de 500 metri”, a declarat Paul Georgescu pentru spotmedia.ro
”Andrei este o adevărată rachetă, înotător profesionist la clubul Steaua București și specializat în probele de 200 și 400 metri. Avem mare încredere în el.”, a mai spus Paul Georgescu.
La ediția precedentă, România a obținut 10 medalii. ”Un obiectiv similar avem și pentru anul acesta”, a spus Paul Georgescu.
În lotul României se află și Teodora Stoica, fiica managerului general de la FCSB, Mihai Stoica.
Programul complet al concursului
Competiția este organizată după regulile IISA (Internatioanl Ice Swiming Asociation), care a fost fondată în 2009 de Ram Barkai, un înotător extrem în ape înghețate. În 2014, IISA a creat regulile și protocoalele pentru a le permite înotătorilor să concureze în siguranță în bazinele cu apă aproape de temperatura înghețului. IISA are aproape 5.000 de membri din 87 de țări din întreaga lume.