Președintele FIFA, despre cum ar trebui pedepsite cluburile din Super Ligă

Preşedintele FIFA, Gianni Infantino, nu este în favoarea aplicării de sancţiuni împotriva celor douăsprezece cluburi care au încercat să lanseze Super Liga europeană, preferând un „dialog” pentru reformarea fotbalului, conform unui interviu acordat miercuri cotidianului L’Equipe.

„Anumite acţiuni trebuie să aibă consecinţe şi fiecare trebuie să îşi asume responsabilităţile sale”, a declarat Infantino, considerând „inacceptabilă” şi „inimaginabilă” crearea unui turneu închis „în afara” instanţelor conducătoare ale fotbalului.

ADVERTISING

"Dar trebuie mereu să fim atenţi atunci când vorbim despre sancţiuni. Se spune prea repede că trebuie să pedepsim. Este chiar popular - sau populist - uneori", a adăugat Infantino, suspectat în mod regulat că a încurajat în secret proiectele cluburilor "rebele".

În opinia oficialului elveţian, sancţiunile ar trebui să vină "în primul rând" de la autorităţile naţionale, apoi de la UEFA şi în cele din urmă de la FIFA, adăugând că, "prin pedepsirea de exemplu a unui club, pedepseşti de asemenea jucători, antrenori, fani care nu au nimic de-a face cu aceasta".

ADVERTISING

"Prefer întotdeauna favorizarea dialogului în locul conflictului, chiar şi în cele mai delicate situaţii'', a explicat el, îndemnând să fie "ascultată toată lumea" pentru a înţelege "de ce am ajuns aici".

Printre mai multe soluţii, el a insistat asupra reformei în curs a pieţei transferurilor, impunerea unei limite comisioanelor agenţilor şi o restabilire a licenţei acestora, pe care FIFA intenţionează să o adopte până în vară.

Însă, pentru a promova "stabilitatea economică'' şi "echilibrul competitiv" în fotbal, Infantino a evocat şi "introducerea plafoanelor salariale, plafoanelor pentru indemnizaţiile de transfer", o limitare a numărului de jucători pe echipă, precum şi obligativitatea de a avea un anumit număr de fotbalişti formaţi la nivel local, precum şi o "o perioadă minimă de odihnă", toate idei care rămân de pus în aplicare şi care întâmpină uneori obstacole legale.

ADVERTISING

În ceea ce priveşte calendarul internaţional, un subiect deosebit de delicat, pentru că jucătorii încheie acest sezon epuizaţi, în timp ce unii dintre ei trebuie să evolueze în continuare la EURO 2020 sau Copa America, preşedintele FIFA a cerut "mai puţine meciuri, dar de o calitate mai bună".

Fără să ia o poziţie clară, Gianni Infantino s-a mulţumit să promită "discuţii interesante" cu privire la recentele propuneri ale francezului Arsene Wenger, director pentru dezvoltarea fotbalului mondial în cadrul FIFA, care susţine organizarea Cupei Mondiale şi a Campionatului European la fiecare doi ani.

Pe de altă parte, şeful FIFA şi-a reafirmat intenţia de a extinde Mondialul Cluburilor la 24 de echipe, fără un termen precis pentru moment, promiţând că acest proiect, contestat de confederaţii, va deveni "cea mai bună competiţie la nivel de club din lume".

Citește și alte articole de pe SpotMedia.ro:

Apasă aici pentru a vedea toate articolele din sport de pe spotmedia.ro


Urmărește-ne pe Facebook 👇 și află cele mai tari știri din fotbal!