Olanda protestează impotriva găzduirii Cupei Mondiale 2022 de către Qatar

Fotbaliştii naţionalei Olandei vor protesta împotriva găzduirii Cupei Mondiale 2022 de către Qatar, înaintea meciului lor de sâmbătă cu Letonia, de la Amsterdam, din preliminariile acestei competiţii, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, fundaşul Matthijs de Ligt, citat de Reuters.

Jucătorul lui Juventus Torino nu a oferit amănunte despre gestul plănuit.

Protestul Olandei va veni după cele ale Norvegiei şi Germaniei. Înaintea meciurilor lor din această săptămână din preliminariile CM, jucătorii acestor două naţionale au purtat tricouri cu mesaje prin care îşi exprimau preocuparea în legătură cu situaţia muncitorilor migranţi din Qatar.

ADVERTISING

Meciul de sâmbătă de pe Amsterdam Arena va avea loc în faţa a 5.000 de spectatori.

Înaintea meciului de joi cu Islanda (3-0), internaţionalii germani au stat unul lângă celălalt, ţinându-se de umăr, fiecare purtând un tricou negru pe care era imprimată câte o literă de culoare albă, toate cele unsprezece litere formând cuvintele "Human Rights" ("drepturile omului", în engleză).

Miercuri, echipa Norvegiei a organizat o acţiune similară înaintea partidei sale de calificare împotriva Gibraltarului (3-0), putând înaintea jocului tricouri pe care scria: "Drepturile omului pe teren şi în afara acestuia".

ADVERTISING

De Ligt a spus că internaţionalii olandezi au decis la rândul lor să-şi exprime îngrijorarea. "Am vorbit de mult timp despre asta, e un subiect sensibil, dar cred că e clar care e părerea noastră", a adăugat fundaşul central.

"Desigur, toată lumea a citit despre situaţia din Qatar, dar am început să discutăm despre asta de când au apărut mai multe relatări în presă. În cele din urmă, am luat cu toţii decizia şi e susţinută de toţi", a spus jucătorul.

Naţionala Olandei a menţionat în premieră acest subiect la conferinţa de presă susţinută marţi de selecţionerul Frank de Boer înaintea meciului cu Turcia (2-4).

ADVERTISING

"Toată lumea ştie că nu este bine ce se întâmplă acolo", a afirmat De Boer, adăugând că respinge ideea unui boicot.

Luna trecută, ziarul britanic The Guardian a publicat un articol ce susţinea că peste 6.500 de muncitori străini au murit lucrând pe stadioanele Cupei Mondiale după ce turneul final a fost atribuit Qatarului.

Joi, un reprezentant al organizatorilor qatarieni ai CM a declarat: "Noi am dat întotdeauna dovadă de transparenţă în ce priveşte sănătatea şi siguranţa muncitorilor".

"De când a început construcţia în 2014, au existat trei decese legate de locul de muncă şi 35 de decese fără legătură cu locul de muncă", a continuat el.

Citește și alte articole de pe SpotMedia.ro:

Apasă aici pentru a vedea toate articolele din sport de pe spotmedia.ro


Urmărește-ne pe Facebook 👇 și află cele mai tari știri din fotbal!