EURO 2024: Elveția, prima echipă calificată în sferturile de finală

EURO 2024: Elveția, prima echipă calificată în sferturile de finală

Elveția a învins Italia, scor 2-0, și s-a calificat în sferturile de finală la EURO 2024. Este prima victorie a elvețienilor împotriva italienilor din ultimii 31 de ani. Elveția nu câștigase niciun meci direct din ultimele 11.

Meciul a început cu adevărat după 15 minute în care cele două echipe s-au „măsurat”, fără să riște.

În minutul 24, Donnarumma a blocat excelent un șut al lui Embolo, după o minge săltată peste apărarea italiană și ajunsă la atacantul elvețian într-o poziție foarte bună. Răspunsul italienilor a venit imediat, prin Chiesa, în minutul 26. După o pătrundere excelentă în careu, șutul său e blocat de Akanji.

ADVERTISING

Freuler a deschis scorul în minutul 37, cu un șut din careu pe lângă Donnarumma, apoi Rieder i-a dat emoții portarului italian cu un șut înșelător din lovitură liberă, în prelungirile primei reprize.

Repriza a doua a început fabulos, cu un gol marcat de Vargas, cu un șut spectaculos din colțul careului de 16 metri. Donnarumma, fără replică. Prima ocazie cu adevărat mare a Italiei a venit în minutul 74, la o bară din apropiere a lui Scamacca.

Au mai fost două șanse de contraatac pentru Elveția, nefructificate de elevii lui Murat Yakin, iar jocul s-a liniștit. S-a terminat 2-0 și, ca atare, campioana europeană en-titre, Italia, a fost eliminată în optimile de finală la Campionatul European.

ADVERTISING

ELVEȚIA - ITALIA 2-0 (Freuler 37, Vargas 46)

Min. 90+2 - Final de meci. Elveția se califică în sferturile Campionatului European.

Min. 88 - Cu puțin înainte de final, jocul s-a liniștit, Italia nu pare capabilă să pună probleme. De victorie sau calificare nu se mai pune problema.

Min. 74 - Ocazie uriașă Italia! Mingea săltată peste apărarea elvețiană, Zaccagni deviază cu capul spre Scamacca. Atacantul italian reia în bară, din apropiere, Elveția scapă cu fața curată.

Min. 73 - Ocazie Italia! Șut de la distanță, Sommer se întinde și reține.

Min. 51 - Ocazie Italia! Fabian Schar, aproape de autogol la o centrare a lui Chiesa. Fundașul elvețian își trimite mingea în propria transversală.

ADVERTISING

Min. 46 - GOL ELVEȚIA! Început fabulos de repriză: Vargas îl învinge cu un șut cu efect, de senzație, din colțul careului de 16 metri pe Donnarumma.

Min. 46 - A început repriza a doua.

Min. 45+4 - Pauză.

Min. 45+1 - Ocazie Elveția! Rieder îi testează vigilența lui Donnarumma cu un șut direct din lovitură liberă, șut înșelător, însă portarul italian e pe fază și respinge.

Min. 37 - GOL ELVEȚIA! Freuler deschide scorul cu un șut cu stângul, din careu, pe lângă Donnarumma, după o pasă în forță din stânga a lui Aebischer și o preluare cu piciorul drept.

Min. 26 - Ocazie Italia! Răspuns rapid al italienilor. Chiesa pătrunde excelent în careu din partea stângă, trage, dar șutul său pe jos e blocat de Akanji din drumul spre poartă.

Min. 24 - Ocazie Elveția! Donnarumma blochează excelent un șut al lui Embolo, care scăpase singur cu portarul italian.

Min. 19 - Ocazie Italia! Di Lorenzo țâșnește de lângă zidul elvețian la o lovitură liberă săltată peste apărare, ratează, însă, șutul spre poarta lui Sommer. S-a fluierat, însă, ofsaid la poziția fundașului italian.

Min. 15 - După primul sfert de oră de joc nu sunt ocazii mari. Cele două echipe s-au tatonat, s-au "măsurat", dar niciuna n-a riscat vreo lovitură decisivă atât de devreme în meci. Atacurile poziționale n-au dus la nimic concret pe tabelă.

Min. 1 - A început meciul.

Echipele de start:

Elveția: Sommer - Schar, Akanji, Rodriguez - Aebischer, Freuler, Xhaka, Rieder - Vargas, Embolo, Ndoye
Rezerve: Mvogo, Kobel - Stergiou,, Elvedi, Zakaria, Okafor, Steffen, Zuber, Zesiger, Sierroo, Duah, Shaqiri, Jashiri, Amdouni
Italia: Donnarumma - Di Lorenzo, Mancini, Bastoni, Darmian - Cristante, Fagioli, Barella - Chiesa, Scamacca, El Shaarawy
Rezerve: Vicario, Meret - Dimarco, Boungiorno, Gatti, Frattesi, Jorginho, Pellegrini, Raspadori, Bellanova, Retegui, Zaccagn, Cambiaso, Folorunsho

Elveția și Italia deschid, sâmbătă, pe Olympistadion din Berlin, drumul optimilor de finală de la EURO 2024.

Echipa care merge mai departe va da, în „sferturi”, peste câștigătoarea dintre Anglia și Slovenia.

Elveția a ieșit din grupa A de la EURO 2024, din care au mai făcut parte Germania, Scoția și Ungaria. De partea cealaltă, campioana europeană en-titre, Italia, a tremurat serios pentru calificarea în optimi. A remizat dramatic în ultima etapă din grupa B, cu Croaţia! Mattia Zaccagni a dat lovitura în prelungiri, în minutul 90+8.

Olympistadion din Berlin va găzdui și finala Campionatului European, pe 14 iulie.

PROGRAM ȘI REZULTATE

FAZA GRUPELOR

14 iunie

15 iunie

16 iunie

17 iunie

18 iunie

19 iunie

20 iunie

21 iunie

22 iunie

23 iunie

24 iunie

25 iunie

26 iunie

OPTIMI DE FINALĂ

29 iunie

30 iunie

1 iulie

2 iulie

  • Meci 43 România – Olanda (Munchen, 19:00)
  • Meci 44 Austria – Turcia (Leipzig, 22:00)

SFERTURI DE FINALĂ

5 iulie

  • Meci 45 Spania – Germania (Stuttgart, 19:00)
  • Meci 46 Franța – Portugalia (Hamburg, 22:00)

6 iulie

  • Meci 48 Anglia – Elveția (Düsseldorf, 19:00)
  • Meci 47 Câștigătoare meci 43 – Câștigătoare meci 44 (Berlin, 22:00)

SEMIFINALE

9 iulie

  • Meci 49 Câștigătoare meci 45 – Câștigătoare meci 46 (Munchen, 22:00)

10 iulie

  • Meci 50 Câștigătoare meci 47 – Câștigătoare meci 48 (Dortmund, 22:00)

Zile de pauză pe 11, 12 și 13 iulie

FINALA EURO 2024

14 iulie

  • Câștigătoare meci 49 – Câștigătoare meci 50 (Berlin, 22:00)

Urmărește-ne pe Facebook 👇 și află cele mai tari știri din fotbal!