Ladislau Boloni sare în apărarea lui Sebastian Colțescu și explică de ce nu este un act de rasism

Ladislau Boloni sare în apărarea lui Sebastian Colțescu și explică de ce nu este un act de rasism

Ladislau Boloni spune că nici nu se pune problema de rasism în cazul lui Sebastian Colțescu.

Antrenorul român în vârstă de 67 de ani explică și de ce arbitrul nu poate fi acuzat de rasism.

"Eu vorbesc româna aproape la fel de bine ca limba mea maternă, maghiară. Franceza o vorbesc, cred că foarte bine. Nu sunt departe nici cu engleza, puţin mai departe cu portugheza. Când ai exprimări rasiste, accentul tău, cuvintele tale, limbajul corpului trădează aceste porniri extrem de urâte, condamnabile. Ori eu n-am sesizat aşa ceva la Colţescu! Şi, repet, am pretenţia că ştiu bine limba română. Faptul că tu spui „ăla negru“, ca să identifici repede un om, păi asta nu poate fi niciodată rasism", a spus Boloni într-un interviu acordat Adevărul.

ADVERTISING

"Exprimarea lui Colţescu n-a avut nicio urmă de dispreţ sau de ură, vizavi de persoana care era pe banca formaţiei turce. O mare problemă în această situaţie, dacă vrei să o înţelegi, e că, în limba română, cuvântul „negru” descrie o culoare. Colţescu nu spune „niggar“, cuvânt în engleză cu cononaţie rasistă, el nu spune „cioară“, care e un cuvânt jignitor în română. Colţescu foloseşte un cuvânt din română, care e interpretat, în mod eronat, de către cei care l-au auzit. Iar ăsta a fost ghinionul brigăzii din România. Că e un cuvânt folosit de ei, care probabil că ar fi fost folosit şi de altă brigadă din România, e similar cu cuvintele jignitoare, cu conotaţii rasiste, din alte limbi. Iar în reacţiile care au curs de aici, am auzit şi o chestie care m-a bulversat", a adăugat tehnicianul român.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Sebastian Colțescu a stârnit un scandal uriaș săptămâna trecută, în timpul meciului din Liga Campionilor dintre Paris Saint Germain și Istanbul Basaksehir, când a folosit remarca „ăla negru” pentru a-l arăta pe antrenorul secund al echipei turce, Pierre Webo.

Imediat, Webo i-a cerut explicații lui Colțescu pentru termenul folosit, considerat rasist, iar Demba Ba a fost cel mai vocal.

În cele din urmă, jucătorii au părăsit terenul, iar meciul a fost amânat.

Arbitrul român riscă acum o suspendare uriașă in partea Comisiei de Control, Etică și Disciplină a UEFA.

ADVERTISING

Iată ce mai poți citi astăzi pe SpotMedia.ro:

Apasă aici pentru a vedea toate articolele din sport de pe spotmedia.ro

Urmărește SpotMedia.ro pe Facebook și pe Instagram pentru a fi la curent cu cele mai importante știri ale zilei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇