Fotbalist din Superliga, suspendat șase luni pentru dopaj: Anunț oficial

Fotbalist din Superliga, suspendat șase luni pentru dopaj: Anunț oficial

Un fotbalist din Superliga României a fost suspendat pentru dopaj, a anunțat, sâmbătă, clubul, printr-un comunicat ofcial.

Cosmin Matei (32 de ani), fotbalistul lui Sepsi Sf. Gheorghe, a fost suspendat șase luni pentru dopaj.

Prin intermediul unui comunicat oficial, Sepsi a anunțat suspendarea de șase luni pentru dopaj primită de Cosmin Matei.

Cosmin Matei a fost depistat pozitiv la finalul meciului Sepsi - Universitatea Craiova 1-3, partidă din 4 februarie 2024.

Conform ANAD (Agenţia Naţională Anti-Doping), în organismul fotbalistului a fost depistată o substanță interzisă, denumită 5-metilhexan-2-amină, care poate fi găsită într-un ulei pe bază de rădăcină de mușcată și care "se traduce printr-un stimulent pe termen scurt, care oferă un plus de viteză, energie și tonus muscular". Produsul se află însă pe lista interzisă publicată pe portalul Agenției la secțiunea de stimulente.

Cosmin Matei: sunt foarte dezamăgit și vom depune recursJucătorul echipei Sepsi OSK, Cosmin Matei, a primit decizia...

Publicată de Sepsi OSK pe Sâmbătă, 3 august 2024

Reacția lui Cosmin Matei

"Sunt foarte dezamăgit de decizie. De la început am cooperat pe deplin cu Agenția Antidoping (ANAD). Cu ajutorul laboratoarelor antidoping acreditate de Agenția Internațională Antidoping (WADA) și în conformitate cu cerințele susținute de acestea, am demonstrat că suplimentul alimentar respectiv a fost contaminat cu substanța interzisă găsită în proba mea. Sunt foarte dezamăgit pentru că am crezut că au înțeles situația mea. Nimic nu a fost neclar în tot cazul meu, dar am primit această suspendare de 6 luni. Nu înțeleg cum am putut fi găsit vinovat când s-au făcut o serie de teste în laboratoare acreditate si au constatat ca unele fiole erau contaminate iar altele nu conțineau substanța interzisă. Toate sunt sigilate, dar provin din diferite loturi. Practic totul depinde de noroc.

ADVERTISING

În fața comisiei m-au întrebat de ce nu am examinat acel supliment alimentar înainte de a-l consuma. Am explicat și membrii comisiei au văzut că ar costa mii de euro dacă ar fi examinate toate materialele de pe listă. Si chiar dacă se confirmă că un supliment alimentar nu conține substanțe de la tilist, data viitoare când faci o nouă achiziție poți afla ca primești un articol contaminat. Poate ar fi trebuit făcut un test de 2000 euro în fiecare caz, când am cumpărat suplimentul alimentar de 150 lei? Este absurd și nu înțeleg cum m-au găsit vinovat. Chiar nu te poți apăra împotriva acestui lucru.

ADVERTISING

Apropo, am demonstrat cu datele de potrivire, că performanța mea fizică nu s-a îmbunătățit atunci când am consumat acel supliment alimentar. Așteptăm justificarea deciziei pentru a înțelege cum s-au judecat lucrurile. Nu am cum să accept această suspendare de șase luni, chiar dacă înseamnă «vinovat, dar foarte puțin». Sunt vinovat că am avut ghinion.

Am văzut alți sportivi în situația mea și marea majoritate dintre noi suferă de același lucru: ghinion.

Avocații mei contestă în acest moment decizia și o vom înainta luni comisiei de apel. Sper că procesul de apel va fi rezolvat mai devreme și sper din suflet că voi avea mai mult noroc de data asta", a declarat Cosmin Matei prin intermediul unui comunicat emis de Sepsi OSK.

ADVERTISING

Urmărește-ne pe Facebook 👇 și află cele mai tari știri din fotbal!