Doliu în gimnastica din România: A murit Sonia Iovan, componentă a primei echipe medaliate la Jocurile Olimpice

Doliu în gimnastica din România: A murit Sonia Iovan, componentă a primei echipe medaliate la Jocurile Olimpice

Gimnastica din România este în doliu după moartea Soniei Iovan.

Federația Română de Gimnastică a anunțat decisul Soniei Iovan, la vârsta de 89 de ani.

Palmaresul Soniei Iovan este impresionant și conține numeroase titluri de campionă națională.

Redăm comunicatul FRG:

"Componentă a primei echipe de gimnastică medaliate la Jocurile Olimpice, bronz la Melbourne în 1956, Sonia Iovan a plecat să facă gimnastică în cer.

Despre Sonia Iovan, Emanuel Fântâneanu scria : “Născută în 1935, la Cluj a început să practice gimnastica la Liceul Financiar din Cluj. A activat la Clubul Știința București, antrenată de Nicolae Băiașu și Iosif Hidi.

ADVERTISING

A fost multiplă campioană națională: 7 titluri cu echipa Știința (1959-1965), 4 la individual compus, 4 la bârnă, câte 2 la paralele și sărituri, unul la sol.

A fost componentă mai mult de 10 ani a loturilor naționale, contribuind la realizarea unor performanțe de prestigiu, unele în premieră.

La loturile naționale s-a pregătit cu antrenorii Maria Simionescu, Petre Dungaciu și Caius Jianu. Campioană internațională a României în 1960 (sol), 1961 (sărituri, paralele și bârnă), 1963 (individual compus, paralele și bârnă), 1964 (sărituri și paralele). A participat la 3 ediții ale JO: 1956 (Melbourne) – prima medalie olimpică de bronz pe echipe și locul 14 la individual compus; 1960 (Roma) – medalie de bronz pe echipe, 2 locuri 5, la individual compus și la sărituri, 2 locuri 6, la sol și paralele; 1964 (Tokyo) – locul 6 cu echipa și 14 la individual compus. La CM din 1958 (Moscova) – medalie de bronz cu echipa (prima medalie obținută la CM), iar la ediția din 1962 (Praga) – locul 9 cu echipa și 20 la individual compus."

ADVERTISING

Participantă la 3 ediții ale Campionatelor Europene (desfășurate la început sub denumirea de Cupa Europei) a obținut următoarele rezultate: 1957 (București) – argint la bârnă, 2 medalii de bronz la individual compus și la sărituri, locul 4 la sol și 5 la paralele; 1959 (Cracovia) – argint la sol, bronz la individual compus, locul 4 la paralele; 1961 (Leipzig) – locul 8 la individual compus.

În anii 1966-1967, a fost antrenor federal. După absolvirea institutului, și-a desfășurat activitatea în învățământ, parcurgând toate treptele didactice până la cea de profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice, unde a fost șefa catedrei de educație fizică.”- “Inscripții pe columna gimnasticii românești”

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇