Bogdan Zurbagiu, românul care a înotat peste 30 km în Marea Neagră

Bogdan Zurbagiu, românul care a înotat peste 30 km în Marea Neagră

Bogdan Zurbagiu (36 ani) nu este sportiv de performanță, dar pasiunea pentru înotul în ape deschise și inițiativele sale pline de succes l-ar putea caracteriza drept unul. Cea mai recentă aventură acvatică a fost un înot de peste 30 de kilometri în Marea Neagră, cu punct de plecare Agigea și punct de oprire Mangalia. El a înotat continuu, la o distanță apreciabilă de țărm, timp de aproape nouă ore și 30 de minute.

Înotătorul a fost însoțit pe mare cu o ambarcațiune pe care se afla o echipă formată din câțiva prieteni și un observator oficial, care a notat toate informațiile relevante pentru ca aventura lui să fie recunoscută de către Marathon Swimmers Federation.

ADVERTISING

”De câțiva ani încerc sa ajung în luna iunie să înot în Marea Mediterană, în cadrul unui eveniment ce presupun un înot de 30 km. Din păcate, anul acesta am aflat din nou că se amână, din cauza diverselor condiții, precum pandemia. Anul trecut am înotat de la Agigea către Eforie Sud, iar anul acesta am decis să înot o distanță mai mare, de la Agigea până la Farul Genovez din Mangalia”, a declarat pentru spotmedia.ro Bogdan Zurbagiu.

Inițiativa sa a venit în sprijinul evenimentului caritabil Swimathon, pentru un proiect care oferă tratamente la domiciliu copiilor bolnavi de cancer.

ADVERTISING

Anul trecut, Bogdan Zurbagiu înota în ape deschise chiar și la câteva grade, în timpul iernii.

”În ianuarie 2021 am făcut însă COVID și am rămas cu o sensibilitate la starea de frig - poate că e mai mult mentală”, spune Bogdan.

Până la înotul de peste 30 km din Marea Neagră, Bogdan Zurbagiu s-a antrenat aproape exclusiv într-un bazin acopperit, cu lungimea de 25 metri, într-o apă cu temperatură de 29 grade. El înoată la antrenamente în jur de 20-30 kilometri pe săptămână, în funcție de contextul în care se află, familie, serviciu, recuperare, stare și nivel de oboseală.

290347861_429425502515657_573194111940018905_n

CV-ul de înotător în ape deschise al lui Bogdan Zurbagiu este impresionant:

ADVERTISING
  • traversarea lacurilor Beliş, Vidraru dus-întors, Bicaz şi Razelm (32km)
  • Lacul Orta - Italia, 27 kilometri
  • Lacul Ijsselmeer - Olanda, 22 kilometri
  • Canalul Rottnest - Australia, Oceanul Indian, 20 kilometri
  • înot în Golful Toroneos, în Marea Egee, 26 kilometri

Cea mai mare distanță pe care Bogdan Zurbagiu a înotat-o în ape deschise a avut loc în august 2021, pe Dunăre, când a parcurs aproape 116 km, în 28 de ore și 46 de minute.

Bogdan a învățat să înoate la vârsta de 4-5 ani. O perioadă de timp a înotat pentru echipa CN Emil Racoviță București/Steaua și ulterior a practicat acest sport în cadrul clubului Dinamo, până la 15 ani. S-a reapucat de înot în anii recenți, când a participat la primul său eveniment de triatlon, Trichallenge Brașov. Atunci a înotat pentru prima dată în ape deschise. A rămas cu un sentiment plăcut despre triatlon și, după mai multe astfel de curse, a descoperit și maratoanele de înot în ape deschise.

Debutul în această ramură sportivă l-a avut la Cupa Hamsia, o competiție de înot între Vama Veche și 2Mai. A urmat apoi un concurs de înot în lacul Beliș, pe o distanță de 10 km, care l-a convins că acest sport i se potrivește cel mai bine.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇