A murit Ivan Patzaichin

A murit Ivan Patzaichin

Unul dintre cei mai mari sportivi ai României, multiplu campion olimpic la kaiac-canoe, Ivan Patzaichin a încetat din viață duminică, la vârsta de 71 de ani.

Imensul sportiv al României care a fost legitimat o viață la Clubul Sportiv Dinamo era internat de peste 3 luni la Spitalul Elias din București, fiind bolnav de cancer.

Patzaichin a fost de patru ori medaliat cu aur la Jocurile Olimpice de vară, acolo unde se poate lăuda cu medalia cea mai strălucitoare la edițiile din 1968, 1972, 1980 și 1984.

IVAN PATZAICHIN | GENIUL CANOIST A MURIT

De asemenea, cel supranumit "Amiralul" are în vastul său palmares și 22 de medalii mondiale la kaiac canoe, dintre care 9 de aur, 4 de argint și 9 de bronz.

ADVERTISING

Începând cu ediția din 1968 a Jocurilor Olimpice, Ivan Patzaichin a participat la 5 ediții ale acestor Jocuri. Rămâne impresionantă acea cursă din 1972 de la Munchen când i s-a rupt pagaia într-o cursă de calificări, cursă pe care a reușit să o ducă până la capăt, reușind calificarea în finală, unde a bifat aurul olimpic.

Ivan a început să practice canoea de performanță la Clubul Sportiv Dinamo București, club la care a fost legitimat timp de 18 ani ca sportiv de mare performanță. A devenit apoi antrenor și se poate lăuda cu un titlu olimpic la JO 2000, când elevii săi Florin Popescu și Mitică Pricop au devenit campioni olimpici la C2 – 1000 m.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

După retragerea din viața sportivă, Ivan Patzaichin a înființat Asociația „Ivan Patzachin – Mila 23” și a dezvoltat proiectul „Rowmania” , prin care încerca promovarea patrimoniului local prin descoperirea României, dar și promovarea sportului și mișcării în aer liber.

A fost maestru emerit al Sportului încă din 1968, apoi Maestru Internațional al Sportului în 1982, dar și antrenor emerit încă din 1991.

În 2010 a fost distins și cu Decorația Regală “Nihil Sine Deo”.

Per total, în cei 17 ani de sport de mare performanță, Patzaichin s-a putut lăuda cu peste 40 de titluri de campion naţional şi peste 30 de titluri de campion balcanic. A fost și campion european în 1969.

ADVERTISING

Citește și alte articole de pe SpotMedia.ro:

Apasă aici pentru a vedea toate articolele din sport de pe spotmedia.ro

Urmărește SpotMedia.ro pe Facebook și pe Instagram pentru a fi la curent cu cele mai importante știri ale zilei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇