Printre nenumăratele vești pe care le primim zi de zi despre evoluția pandemiei, astăzi avem și câteva vești bune. De astăzi putem spune că ”s-a găsit un vaccin”, dar și că suntem pe punctul de a avea o soluție medicală ”de buzunar” care să ne protejeze de COVID-19 timp de 24 de ore.
Desigur, nu doar vaccinul Pfizer este vedeta zilei, ci si vaccinul Sputnik se anunță a fi eficient.
Nu știm încă dacă este doar o afirmație de orgoliu sau o realitate, întrucât studiile rusești nu sunt încă finalizate, cert este că în urma ”bătăliilor orgoliilor” omul de rând are doar de câștigat.
De asemenea, o țară europeană greu încercată de COVID vine cu vești excelente: a depășit valul doi al pandemiei. Să sperăm că ea dă tonul descreșterii pentru întreg continentul!
Vaccinul antiCOVID de la Pfizer este 90% eficient, cu mult peste așteptările specialiștilor
Un vaccin împotriva noului coronavirus dezvoltat de grupul american Pfizer este eficient în proporție de 90%, anunță producătorul după analizarea primelor rezultate ale fazei trei de testare – cea la scară largă.
Vaccinul a fost testat asupra unui număr de 43.500 de oameni în şase ţări şi nu au fost raportate probleme de siguranţă.
Vestea și mai bună este că și Comisia Europeană negociază cu BioNTech-Pfizer un acord pentru doze din vaccinul anti-Covid.
Rusia anunță că și Vaccinul Sputnik V e eficient tot 90%
După anunțul că vaccinul împotriva SARS-CoV2 creat de Pfizer Inc. şi BioNTech este eficient în proporție de 90%, Moscova transmite că aceeași eficiență e dovedită și în cazul vaccinul Sputnik V, dezvoltat de cercetătorii din Rusia.
Precizarea a venit chiar de la un reprezentant al Ministerului Sănătăţii din Rusia.
Un spray nazal ne-ar putea proteja de COVID-19 timp de 24 de ore de la aplicare
Cercetătorii de la Universitatea Columbia au găsit o soluție antivirală sub forma unui spray nazal, care s-a dovedit eficientă în prevenirea infecţiilor cu noul coronavirus. Efectul ar fi unul imediat şi ar dura cel puţin 24 de ore.
Costurile de producţie sunt mici, soluţia are un termen de valabilitate mare şi nu necesită refrigerare, ceea ce o face foarte accesibilă publicului larg.
Prima țară care anunță că a depășit al doilea val
Belgia a înregistrat o scădere cu 40% a numărului mediu de cazuri zilnice.
Deşi această scădere s-ar putea datora faptului că autorităţile belgiene testează în prezent doar persoane care prezintă simptomatologie, spitalizările au scăzut cu 9% în aceeaşi perioadă.
”Este posibil ca vârful celui de-al doilea val al pandemiei de coronavirus să fi fost depăşit în această ţară, întrucât numărul persoanelor din spitalele belgiene scade treptat”, spun cei de la Reuters.
Citește și: