Vești bune: Ajutor pentru cei izolați, benzină tot mai ieftină și noi studii despre mască

Vești bune: Ajutor pentru cei izolați, benzină tot mai ieftină și noi studii despre mască
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Solidaritatea își face din nou loc în viața românilor, pe măsura ce situația la nivel național ne îngrijorează tot mai tare. Astăzi aflăm că mâna de ajutor poate veni și de la o autoritate locală, cum este situația în Sectorul 1 al Capitalei, unde asistenții sociali îi ajută pe cei izolați cu cumpărături.

O altă veste de care putem să ne bucurăm fiecare dintre noi este că benzina și motorina se ieftinesc tot mai tare în România, ca niciodată.

Nu în ultimul rând, avem în sfârșit un studiu care să-i convingă pe cei mai sceptici că purtarea măștii nu reduce nivelul de oxigen.

ADVERTISING

Asistenţii sociali fac cumpărături pentru cei izolați la domiciliu din cauza Covid. Dacă nu au bani, primesc alimente gratis

Persoanele izolate la domiciliu sau plasate în carantină din cauza Covid pot apela la asistenții sociali pentru cumpărături de strictă necesitate, anunță autoritățile din sectorul 1 al Capitalei.

Autoritatea locală menţionează că cei aflaţi în izolare sau carantină din cauza noului coronavirus, singuri sau cu întreaga familie, cărora nu are cine să le facă cumpărăturile (alimente, medicamente sau alte produse urgente), pot suna la numărul de telefon 0734.45.45.43, de luni până vineri, între orele 8:00 şi 16:30 să le spună asistenţilor sociali ce solicitări au.

ADVERTISING

Dacă trec printr-o perioadă mai dificilă din punct de vedere financiar, autoritatea locală menţionează că poate să-i ajute cu un pachet de alimente de bază, timp de trei luni.

Benzina și motorina, tot mai ieftine în România

Prețul carburantului în România scade considerabil: după ce la sfârșitul lunii octombrie un litru de benzină costa în medie 0,934 euro, acesta costa la începutul lui noiembrie 0,923 euro.

ADVERTISING

Scăderea s-a resimțit și la motorină, de la valoarea de 0,906 euro pe litru la sfârșitul lui octombrie, la 0,895 euro pe litru.

Aceste valori plasează prețurile din România la o valoare mai mică cu 25% față de media europeană.

Mit distrus: Purtarea măştii de protecţie nu reduce nivelurile de oxigen

Un studiu realizat de cercetătorii din Canada arată că masca de protecţie nu reduce cantitatea necesară de oxigen, contrar temerilor multora dintre oamenii nevoiți în ziua de astăzi să poarte zilnic masca.

Pentru acest studiu, fiecare participant (un număr de douăzeci şi cinci de adulţi – cu vârsta medie de 76,5 ani) a primit măşti de protecţie, de unică folosinţă, în trei straturi, non-medicale.

Voluntarii le-au purtat în timpul activităţilor zilnice de rutină sau în repaus şi au utilizat pulsioximetrul pentru a-şi monitoriza nivelul de oxigen timp de o oră înainte de a purta masca, în timp ce o purtau o oră şi o oră după aceea.

Nu au existat reduceri ale saturaţiei de oxigen din sânge. În medie, saturaţia de oxigen a fost de 96,1% înainte ca participanţii să poarte masca, apoi uşor mai ridicată în timp ce purtau masca şi ulterior – 96,5%, respectiv, 96,3%.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇