Să ne păstrăm optimismul într-o perioadă ca aceasta este o adevărată provocare, însă merită efortul. În cele ce urmează am adunat câteva dintre veștile bune pe care le-am aflat la începutul săptămânii și care ne redau speranța că se întâmplă și lucruri pozitive în lume.
În primul rând, avem vestea unui nou vaccin care și-a dovedit eficiența în teste, apoi vorbim despre mame care sprijină alte mame în și după momentul dificil al nașterii. Nu în ultimul rând, mai avem vestea că un nou târg se deschide pentru locuitorii Capitalei.
Încă un vaccin de succes
Vaccinul experimental al companiei CureVac împotriva COVID-19 a generat un răspuns imun la subiecţi umani, a anunţat compania germană de biotehnologie care se apropie astfel de debutul testării pe scară largă în acest an, în contextul în care cursa pentru stoparea pandemiei se încinge, relatează Reuters, citat de Agerpres.
"Suntem foarte încurajaţi de datele intermediare de faza I", a declarat directorul executiv Franz-Werner Haas, citat într-un comunicat.
Firma de biotehnologie se bazează pe tehnica aşa-numitului ARN messenger (ARNm), la fel ca Moderna, precum şi BioNTech şi partenerul Pfizer, deşi aceştia au început testele clinice pe scară largă pe subiecţi umani la sfârşitul lunii iulie.
CureVac a indicat că potenţialul său vaccin, cunoscut sub numele de CVnCoV, a fost în general bine tolerat, iar rezultatele au susţinut cu fermitate planurile companiei de a lansa ultima etapă de testare pe subiecţi umani înainte de sfârşitul anului.
Compania CureVac, susţinută de investitorul german în biotehnologie Dietmar Hopp, Fundaţia Gates şi GlaxoSmithKline, a declarat că voluntarii au dezvoltat un nivel de anticorpi neutralizanţi egal cu cel al persoanelor care s-au vindecat după un caz grav de COVID-19.
Mamele ajută mame
Asociația LaPrimulBebe a creat și a lansat în acest an Sistemul Național de Sprijin pentru Mame BebeBunVenit (www.bebebunvenit.ro), o premieră pentru țara noastră, cu scopul de a contura un cadru de sprijin la nivel național pentru proaspetele mame, așa cum există în toate țările europene.
Primul pilon este constituit din Programul video BebeBunVenit (www.bebebunvenit.ro/programul-video), cu 210 episoade scurte și prietenoase, din care o gravidă sau mamă care a născut recent poate afla de la experți tot ce are nevoie să știe despre naștere, alăptare, îngrijirea bebelușului, viața mamei după naștere, urgențe pediatrice și prim ajutor, somn și diversificare, fără să mai fie nevoie să își caute singure toate aceste informații din sute de surse, ci să le aibă la îndemână deja selectate, din surse sigure, spuse pe înțelesul și nevoile lor cele mai arzătoare.
Al doilea pilon este Caravana BebeBunVenit, care asigură proiecții video educative pentru mamele din zonele cu cea mai mare rată a mortalității infantile din țară și pachete cu haine de iarnă și produse de igienă pentru bebelușii lor.
Al treilea pilon îl constituie Campania de conștientizare #VizibilitatePentruNevoileMamelor
Moșii de Arhangheli: Târg cu meșteri și anticari la MȚR
Muzeul Țăranului marchează sfârșitul toamnei și ultimele zile de dulce înainte de intrarea în postul Crăciunului invitându-și publicul la Târgul cu meșteri și anticari, Moșii de Arhangheli, unde, timp de trei zile, de vineri, 6 până duminică, 8 noiembrie 2020, de la orele 10 de dimineață până la 6 seara, 50 de meșteri, anticari și artiști vin din toată țara cu tot ce au realizat ei mai minunat peste an.
Vor fi de târguit: obiecte din ceramică, țesături, icoane, podoabe, obiecte din lemn.
De-ale gurii puteți găsi: miere, prăjituri, turtă dulce, plante de leac, țuică, sucuri naturale, fructe și legume.
Citește și: