Vârsta de pensionare rămâne 65 de ani. Angajaţii din sistemul public pot munci până la 70 de ani, fără a cumula pensia cu salariul. Se aplică și la judecătorii CCR

Vârsta de pensionare rămâne 65 de ani. Angajaţii din sistemul public pot munci până la 70 de ani, fără a cumula pensia cu salariul. Se aplică și la judecătorii CCR

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunţat duminică, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV, că vârsta de pensionare rămâne la 65 de ani, dar angajaţii din sistemul public pot opta ca după această vârstă să mai muncească până la 70 de ani, dar în această perioadă pensia nu va fi cumulată cu salariul de la stat.

Raluca Turcan a fost întrebată duminică, în emisiunea Insider Politic de la Prima Tv, dacă va fi mărită vârsta de pensionare.  

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

“Nu. Vârsta de pensionare rămâne 65 de ani. Guvernul pregăteşte un proiect prin care angajaţi în sistemul public care îşi doresc să muncească mai mult să aibă opţiunea de a se pensiona la 70 de ani. Vârsta standard de pensionare rămâne însă 65 de ani. (…) Aceasta este o oportunitate pe care o acordăm în sistemul public ca după vârsta standard de pensionare, care este 65 de ani, să poată să muncească până la 70 de ani”, a afirmat ministrul Muncii.

Raluca Turcan a precizat că pensia nu va fi cumulată cu salariul. 

“Dacă până acum puteai să faci acest lucru de la an la an cu acordul şefului de instituţie, în ceea ce era o sursă de abuz într-o formă sau alta, prin proiectul nostru de lege, în momentul în care ajungi la vârsta de pensionare şi optezi să te pensionezi la 70 de ani, contractul tău de muncă merge mai departe. Nu intri şi în pensie”, a explicat ministrul. 

Întrebată ce vor face în acest caz magistraţii Curţii Constituţioale, care primesc şi pensie şi salariu, Raluca Turcan a răspuns: “Nu intenţionăm să facem excepţie. (…) Avem nişte constrângeri constituţionale şi anume sunt mandate definite prin Constituţie şi magistraţii propriu-zis ai Curţii Constituţionale, având mandat definit prin Constituţie, îşi vor păstra mandatul chiar şi după vârsta de pensionare, însă sistemul din instituţia Curţii Constituţionale se supune acestei legi”.

Raluca Turcan a menţionat că acest proiect de lege ar putea fi prezentat în viitoarea şedinţă de Guvern în primă lectură şi ar putea fi aprobat până la finalul actualei sesiuni parlamentare.

În aceeași emisiune, Raluca Turcan a criticat propunerea PSD de creștere cu 40% a pensiilor și a promis că toate dosarele de pensii vor ajunge în format electronic în doi ani.

Citește și:

Pensiile cresc în 2022, fără vouchere de vacanță și călătorii limitate pentru studenți. Ministerul Finanțelor a publicat proiectul de OUG anunțat de Cîțu

PSD pregătește amendamente la bugetul pe 2021: De la creșterea pensiilor cu 40% și dublarea alocațiilor, la bani pentru termoficarea Bucureștiului

De ce nu vom avea niciodată bani pentru pensii sau alocații