Valabilitatea permiselor auto crește la 15 ani, dar pentru vârstnici scade la 5 sau chiar 2 ani - proiect adoptat de Senat

Valabilitatea permiselor auto crește la 15 ani, dar pentru vârstnici scade la 5 sau chiar 2 ani - proiect adoptat de Senat

Aproximativ trei milioane de români ar putea beneficia de creşterea perioadei de valabilitate a permiselor de conducere de la 10 la 15 ani.

Proiectul iniţiat de Guvern a fost adoptat marţi de Senat şi are ca scop reducerea costurilor şi a timpului alocat pentru reînnoirea permiselor. Se referă la permisele pentru categoriile AM, Al, A2, A, B, Bl şi BE.

Proiectul mai prevede creşterea siguranţei rutiere prin scăderea valabilităţii administrative de la 10 la cinci ani a permiselor de conducere eliberate pentru vehiculele din categoriile AM, Al, A2, A, B, Bl şi BE, deţinute de persoane cu vârsta de 70 de ani şi peste.

Potrivit unui amendament admis la proiectul de lege, scade la doar doi ani valabilitatea permiselor eliberate pentru toate categoriile, deţinute de persoane de 80 de ani şi peste.

O altă modificare la proiect însuşită de plenul Senatului stipulează că permisele auto eliberate anterior publicării legii îşi păstrează valabilitatea înscrisă pe ele.

"Scopul acestei propuneri este de a aduce beneficii cetăţenilor care au permis de conducere prin reducerea costurilor şi a timpului alocat pentru reînnoirea permiselor, de a reduce numărul de şoferi care nu sunt apţi medical să conducă şi implicit de creştere a siguranţei rutiere", subliniază iniţiatorul în expunerea de motive.

Senatul este prima Cameră legislativă sesizată în acest caz, iar legea merge la Camera Deputaţilor.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇