Un bilet cu un mesaj emoționant al unui deținut politic, găsit în zidurile Cazinoului din Constanța

Un bilet cu un mesaj emoționant al unui deținut politic, găsit în zidurile Cazinoului din Constanța

Un bilet scris în limba germană de un deţinut politic care a lucrat în anii 1950 la renovarea Cazinoului din Constanţa a fost găsit în zidurile acestuia, după mai bine de 70 de ani, de restauratorii clădirii monument istoric.

Descoperirea a fost anunţată, marţi, de primarul Constanţei, Vergil Chiţac.

"Un nou mesaj cu mare încărcătură istorică şi emoţională a fost descoperit zilele acestea în zidurile Cazinoului. Este vorba despre biletul redactat în limba germană al unui deţinut politic din Sibiu. Cazinoul Constanţa a fost renovat la începutul anilor 1950 cu ajutorul deţinuţilor politici. De aici şi aceste mărturii cutremurătoare ascunse în zidurile clădirii", a scris primarul Vergil Chiţac.

ADVERTISING

El a prezentat şi traducerea mesajului transmis de deţinutul politic, un zidar şi dulgher din Sibiu.

"Iubite prieten ce vei găsi aceste rânduri, Dumnezeu să te binecuvânteze. Sunt aici ca deţinut politic din 1951, 16 Vll (iulie), până (acum) 1952, V (mai), fiind zidar şi dulgher la muncă. Am fost condamnat la 9 ani şi de la 10 a l-a (ianuarie) 1949 viaţa mea este în mâinile Domnului, căci liber nu voi fi prea curând.

Dar Dumnezeu este milostiv. Cu salutări, Marton Iulius, domiciliat la Heltau-Cisnădie, lângă Hermannstadt-Sibiu", este traducerea biletului.

ADVERTISING

"În faţa unor astfel de momente, nu-şi au rostul foarte multe cuvinte. Data viitoare când trecem prin faţa Cazinoului, să nu uităm de Marton Iulius şi de fraţii lui de suferinţă", a mai scris primarul Constanţei pe pagina de socializare.

Un nou mesaj cu mare încărcătură istorică și emoțională a fost descoperit zilele acestea în zidurile Cazinoului. Este...

Publicată de Vergil Chițac pe Luni, 6 martie 2023

În anul 2020, un alt mesaj pe o bucată de hârtie ruptă dintr-un sac de ciment, scris de unii dintre deţinuţii politici care au lucrat în anii 1950 la renovarea Cazinoului din Constanţa, a fost găsit în tencuială de restauratorii clădirii, în timpul decopertării unei ferestre tip scoică, a informat administraţia locală.

ADVERTISING

Compania Naţională de Investiţii a anunţat la începutul anului 2020 demararea lucrărilor de execuţie pentru consolidarea şi reabilitarea clădirii Cazinoului din Constanţa, proiect de peste 56,6 milioane de lei, cu termen de finalizare de 27 de luni conform contractului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇