Grinzile construite de Anghel Saligny la Cazinoul din Constanța arată ca noi după mai bine de 100 de ani. Ce planuri sunt după restaurare (Video)

Grinzile construite de Anghel Saligny la Cazinoul din Constanța arată ca noi după mai bine de 100 de ani. Ce planuri sunt după restaurare (Video)

Grinzile construite de Anghel Saligny la Cazinoul din Constanţa arată ca noi după mai bine de 100 de ani, a transmis Primăria Constanţa. După finalizarea lucrărilor, ele vor putea fi admirate de către vizitatori.

Primăria Constanţa a arătat, într-un comunicat de presă, că grinzile construite de Anghel Saligny vor sta la baza structurii planşeelor de peste subsol ale Cazinoului.  

“Mărturie a istoriei de mai bine un secol a simbolului oraşului nostru, aceste grinzi arată şi acum ca noi, chiar dacă au o vechime de peste 113 ani. Au fost sablate şi vopsite cu substanţe de ultimă generaţie, iar publicul le va putea admira, odată cu finalizarea lucrărilor, în cadrul spaţiilor muzeale ce vor fi create special în locurile în care măiestria inginerului Anghel Saligny se vede şi acum”, se arată în comunicat.     

ADVERTISING

Grinzile lui Saligny sunt singurele rămase intacte

Arhitectul Radu Cornescu, desemnat să reprezinte din partea municipalităţii comisia care colaborează cu proiectanţii si constructorii pe toată perioada lucrărilor de restaurare, a afirmat că grinzile construite de Anghel Saligny sunt singurele rămase intacte.   

“Grinzile principale, cele construite de Anghel Saligny, sunt singurele care au rămas intacte. O parte din grinzile secundare, care sprijineau pe acestea, erau foarte corodate şi nu mai puteau fi folosite aşa că au fost înlăturate.

ADVERTISING

Grinzile lui Saligny fost sablate şi vopsite. Sablarea presupune împroşcarea cu un jet de nisip cu aer comprimat pentru curăţarea lor. Urmează etapa vopsirii cu substanţe anticorozive de ultimă generaţie. Aceste grinzi au mai bine de 113 ani, ele au fost puse în anul 1907, cu 3 ani înainte de inaugurarea Cazinoului”, a povestit arhitectul Radu Cornescu. 

https://www.facebook.com/cazinoconstanta/videos/778549096248285/?__xts__[0]=68.ARBJby_7EekZAG0-oJer8medNxLB2gMTLQp8dmOdSV8MA15jYm6eCICf3nfz1VqVzvg5IIGKMdn_KfZoz82hFaRZrLSSYlCt-9Gu5pG9IaSSsh_cFHT0CgGN3F9-6EaHuUe5fXGDXjPPBuFROOww5FO8GU3sXFAqELJyayGus-hhpfyrwY7UJWhjPWsD0hlKnJZ_qXIYvThJxYFqEFTMS8NQBxThqTZSdv7SBtsxc6Zz_MIUs-ZddQWSSPVfknOYn77U9TqlAP9-k2rmOZYjM8B4KDK9YHDJ2Z2WnOLXl73dVG30Dam-xjGl7Bp_LbcKXN5rMNACEbU_1P9SO4TzpaSQUEYOxFlaALVTSg&__tn__=-R
ADVERTISING

Istoria construirii cazinoului  

El a precizat că aceste grinzi vor suţine şi acum grinzile secundare, care le înlocuiesc pe cele corodate.   

“Dacă facem apel la istorie, Daniel Renard a început lucrările în anul 1903 însă în anul 1905 a fost schimbat cu Petre Antonescu, schimbat din nou în anul 1907 cu Daniel Renard. Atunci s-a decis exact cum va fi construit Cazinoul pentru că între timp se schimbaseră mai multe lucruri, unele fundaţii şi elevaţii, iar în momentul în care Daniel Renard a revenit, a înlăturat ceea ce se construise pentru Petre Antonescu (care gândise Cazinoul ca un teatru, într-un stil neo-românesc).

Atunci s-au ridicat zidurile şi s-au pus aceste grinzi de către Anghel Saligny. Aceste grinzi care au peste 113 ani vor susţine si acum grinzile secundare, cele care le înlocuiesc pe cele corodate”, a explicat arhitectul constănţean.    

El a menţionat că locul în care sunt grinzile va fi transformat în săli muzeale pentru ca publicul să le poată admira.   

“Grinzile construite de Anghel Saligny arată ca noi după procedeul de sablare şi vopsire, este extraordinar. Niturile, toate elementele sunt originale.

Spaţiile în care există aceste grinzi vor fi transformate în săli muzeale, tocmai pentru ca publicul larg să poată admira aceste grinzi magnifice ale lui Anghel Saligny. Şi pereţii vor fi aranjaţi, rămânând aparenţi, pentru ca toţi cei care vor vizita Cazinoul să poată vedea aceste mărturii ale istoriei”, a mai afirmat arhitectul Radu Cornescu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇