Tinerii din ONG-uri spun că au nevoie de experiență și abilități practice, dar și de o comunitate căreia să-i aparțină

Tinerii din ONG-uri spun că au nevoie de experiență și abilități practice, dar și de o comunitate căreia să-i aparțină

Tinerii din ONG-uri simt nevoia de a aparține unei comunități adevărate, au dificultăți în a-și găsi domeniul de interes și consideră că nu au suficientă experiență practică, mai ales în ceea ce privește aspecte precum bugetarea sau abilitățile de comunicare, arată rezultatele unui sondaj online realizat în rândul absolvenților din Programul3 #trillenials, program de pregătire de lungă durată, unic în România, destinat formării următoarei generații de ONG-iști. Pe lângă deficitul de cunoștințe de specialitate, tinerii spun că sunt înclinați să muncească până la epuizare și să își subaprecieze propria muncă, inclusiv sub aspect salarial.

Domeniul de interes, o altă necunoscută

O temă recurentă în răspunsurile la întrebările din sondajul realizat în lunile august- septembrie 2023 a fost lipsa sentimentului de apartenență la o comunitate. Mulți respondenți participanți la acest program s-au declarat entuziasmați că au descoperit prin intermediul acestuia că nu sunt singuri, că au alături o comunitate de colegi și mentori gata să îi ajute.

„Alături de ceilalți #trillenials, simt că fac parte dintr-o comunitate faină de oameni pasionați să facă chestii faine pentru diferite comunități (in a real way!), față de care suntem foarte diferiți și în același timp foarte asemănători”, a declarat un #trillenial. Lucrul în echipă, simulând proiecte comune, a fost unul dintre elementele des menționate de către participanți ca fiind de un real ajutor.

ADVERTISING

Unii #trilleniali au mai menționat dificultatea de a-și găsi domeniul de interes: „Aruncă-te prin medii despre care nu știi prea multe sau față de care ai un anumit scepticism. Ideea e să-ți ții mintea deschisă la lucruri care poate că erau mereu în interiorul tău, dar pe care nu știai cum să le încorporezi în ceea ce ești & simți & faci.”

Experiența practică din Programul3, o ofertă extrem de atractivă

Mulți #trillenials au subliniat faptul că au avut ocazia să experimenteze metode și procese noi de lucru – „U theory și facilitare grafică”, „analiză organizațională”, design de programe și proiecte –, dar și aspectele practice precum diversitatea de ateliere de învățare. De asemenea, au fost foarte apreciate schimburile de experiență din cadrul întâlnirilor care au avut loc în București, Cluj, Timișoara și Norvegia.

Peste 92% dintre cei 150 de #trillenials care au finalizat Programul3 și au devenit alumni, afirmă că acesta a fost relevant pentru atingerea obiectivelor personale sau profesionale proprii.

Întins pe durata unui an de zile, Programul3 constă în cursuri structurate pe două semestre, care acoperă un spectru foarte larg de teme, de la fundraising la networking, design de programe și proiecte, management de proiect, managementul voluntarilor, analiză organizațională, scrierea de proiecte, management de eveniment, comunicare, leadership, gândire critică și multe altele.

ADVERTISING

În luna septembrie a debutat cel de-al cincilea an al programului, cu o nouă serie de 30 de cursanți selectați în urma unui apel competitiv de selecție.

Sub hashtagul #trillenials, Programul3 reunește toți tinerii care vor să se conecteze, să participe la o comunitate de oameni implicați și să contribuie la dezvoltarea societății civile – din România și nu numai.

Cunoașterea de sine și autoaprecierea

Tinerii ONG-iști au apreciat faptul că în cursuri au fost abordate componente de natură psihologică legate de auto-cunoaștere și grija de sine: „Am învățat să mă uit la mine prima dată într-un mod onest, la valori, motivație, obiceiuri, emoții. Să știu foarte bine cine sunt ca să pot face orice îmi doresc personal și profesional”.

Aproape toți respondenții (o pondere de 98,5%) au afirmat că în cursul programului au dobândit noi competențe utile pentru o carieră în sectorul ONG. De asemenea, peste 92% au afirmat că participarea lor la aceste cursuri le-a oferit prilejul de a-și îmbunătăți cunoștințele și abilitățile utile în munca lor în organizațiile neguvernamentale, în timp ce 69% au declarat că prin intermediul acestui program au învățat mult sau foarte mult despre modalitățile practice de implementare a proiectelor. Pe lângă conținuturile foarte diverse, programa cuprinde și componente de achiziție de soft skills precum lucrul în echipă, capacitatea de a empatiza sau conștientizarea propriilor nevoi.

ADVERTISING

Tematicile abordate în cadrul programului sunt foarte diverse, acoperind un spectru larg de activități ale organizațiilor neguvernamentale: drepturi civile, drepturile femeilor, incluziune socială, acces la educație, protecția mediului, sustenabilitate, feminism și egalitate de gen, discriminare, intersecționalitate, implicarea tinerilor (inclusiv la nivel local, în mediul rural și urban mic), sănătate mintală, etc.

„Dincolo de dimensiunea sa educațională, Programul3 formează, ediție cu ediție, o adevărată comunitate pentru profesionalizarea persoanelor care vor să lucreze în ONG, cu rol de suport și cadru instituțional pentru transferul de cunoștințe, schimbul de idei și de bune practici din mediul neguvernamental din România. Generația #trillenials va trebui să facă față provocărilor unei lumi foarte diferite de cea de astăzi - una marcată de migrație, schimbări climatice, tranziția energetică și multe alte tendințe pe care le putem 

sau nu anticipa acum. Este esențial ca persoanele tinere să aibă acces la o comunitate a lor, la sprijinul și cunoștințele unor oameni cu experiență în mediul ONG din România, precum și să fie expuse dialogului cu organizații neguvernamentale din alte țări. Programul3 le oferă această oportunitate”, explică Vlad Dumitrescu, creatorul și coordonatorul Programului3, Director de Programe FDSC.

97% dintre aplicanți au venit din proprie inițiativă

Interesul aplicanților față de program continuă să fie unul foarte ridicat: 97% din cei care s-au înscris până acum au făcut-o din proprie inițiativă, aproape 80% dintre respondenți declarându-se interesați sau foarte interesați de o carieră în mediul ONG încă de dinainte de a se înscrie în program.

„Avem deja peste 100 de #trillenials activ implicați în societatea civilă din România, care afirmă că Programul3 le-a oferit nu doar instrumente de lucru, ci și suport și îndrumare în drumul spre o carieră în ONG, oportunități de networking și expunere directă la alte medii neguvernamentale, de exemplu prin intermediul vizitelor de lucru la ONG-uri din Norvegia. Văzând entuziasmul persoanelor care au participat în program privim viitorul cu optimism. Iar celor care se gândesc să lupte cu nedreptățile din lume le-aș spune, parafrazând o glumă, «nu te enerva. Intră într-un ONG.»”, spune Alexandra Dragomir, Community Manager Program3.

Despre Programul3

Programul3 este un produs dezvoltat în cadrul proiectului „Developing Youth NGO Leadership”, finanțat prin programul Active Citizens Fund România, parte a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021 și implementat de consorțiul alcătuit din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi și Frivillighet Norge.

Lansat în 2019, Programul3 este destinat persoanelor care fie sunt angajate, fie colaborează deja cu organizații neguvernamentale. Este singura inițiativă educațională din țara noastră ce vizează specific formarea de persoane tinere implicate în sectorul neguvernamental.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇