Țările din Europa în care nu te descurci cu engleza: Cum stă România

Țările din Europa în care nu te descurci cu engleza: Cum stă România

Engleza e a doua limbă vorbită în multe țări de pe continent, însă în unele dintre cele mai căutate destinații turistice europene nu este de mare ajutor.

În fiecare an, Education First (EF), o companie internațională de educație specializată în instruire lingvistică, fondată în orașul universitar suedez Lund, publică Indicele de cunoaștere a limbii engleze (EPI). Clasamentul din 2023 a fost realizat pe baza rezultatelor teste standard de engleză pe care le-au făcut 2,2 milioane de adulți.

Ca și în 2022, Olanda se află din nou pe primul loc, cu 647 de puncte, în clasamentul mondial care include 113 țări, relatează Euronews.

ADVERTISING

Grupul țărilor în care se vorbește o engleză "cu competență foarte mare" include Austria (locul 3 mondial) și țările nordice (Danemarca, Norvegia și Suedia), urmate de Belgia, Portugalia, Germania, Croația și Grecia.

Din al doilea grup, cel al țărilor cu "competență mare" la engleză, face parte și România (locul 14, cu 596 puncte), aflată doar în spatele Poloniei și Finlandei. Urmează Bulgaria (locul 16) și Ungaria (locul 17). În urma României se mai situează Slovacia, Lituania, Luxemburg, Estonia, Serbia, Cehia și Elveția, ultima țară din acest grup.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

România stă mult mai bine la engleză decât unele dintre țările foarte căutate de turiști - Franța, Spania și Italia, aflate în grupa a treia, rezervată competențelor medii la engleză.

Franța a ieșit din zona competenței ridicate, unde se afla în 2021, iar în 2023 ocupă locul 43 mondial și locul 34 în Europa.

Spania și Italia sunt puțin mai sus, pe locul 35, la egalitate cu Republica Moldova.

Totuși, în ciuda rezultatelor slabe înregistrate de Franța, Spania și Italia, în capitalele acestor țări competența la engleză este foarte mare, notează Education First.

ADVERTISING

Turcia (locul 66) se află în penultimul grup, al țărilor cu competență scăzută. Surprinzător, Japonia ocupă o poziție mult mai joasă (locul 87), fiind depășită și de Siria (locul 80).

Studiul a mai descoperit că, în general, competența la limba engleză este în scădere, din 2020, în rândul tinerilor de 18-20 de ani din toată lumea, pe fondul perturbărilor în educație provocate de pandemia de Covid-19.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇