Care sunt cele mai rasiste țări din Europa - raport

Care sunt cele mai rasiste țări din Europa - raport
UE PENTRU TINE  • • • • • • • •
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER-UL SPOT
Afli tot ce s-a întâmplat important în UE
Încotro merge UE, ce probleme sunt și ce oportunități
Fonduri nerambursabile pe care ai putea să le accesezi
Îl primești în fiecare lună, în ultima zi a lunii
Mă abonez!

Discriminarea rasială este încă prezentă în multe domenii, de la piața muncii până la sănătate, în Europa. Un raport al Uniunii Europene a identificat care sunt țările cu cel mai ridicat nivel al discriminării rasiale.

Persoanele cu descendenți din Africa se confruntă în mod repetat cu discriminarea rasială, hărțuirea și toate formele de violență, indiferent de locul în care trăiesc pe continent, arată Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA).

"Imaginați-vă că aplicați pentru un job, dar nu sunteți niciodată sunat înapoi. Imaginați-vă că sunteți în căutarea unei case, dar nu reușiți niciodată să o găsiți. Imaginați-vă că sunteți supus hărțuirii sau violenței care vă lasă profund traumatizați. Aceasta este astăzi realitatea pentru mulți oameni din UE", subliniază în raport Michael O’Flaherty, șeful FRA, potrivit Euronews.

ADVERTISING

FRA a descoperit că aproape jumătate din persoanele de culoare din UE au fost victimele discriminării, în creștere față de raportul din 2018. Mare parte a rasismului nu este vizibilă și rămâne nedepistată, arată agenția.

Raportul se bazează pe chestionarea a aproximativ 6.750 de persoane de culoare din 13 state membre UE, printre care Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Spania și Suedia.

Cele mai slabe rezultate le-au înregistrat Austria și Germania, țări în care partidele de extremă-dreapta au crescut în sondaje, deși rasismul este "omniprezent și necontenit" pe tot continentul, menționează documentul.

ADVERTISING

Aproximativ două treimi din persoanele de culoare din Austria (67%) și Germania (65%) au spus că s-au confruntat cu discriminarea în ultimele 12 luni.

În schimb, Portugalia și Polonia sunt țările cu cele mai mici niveluri de rasism - 17%, respectiv 19% din subiecții chestionați au spus că au fost discriminați pe baza etniei.

Nivelul de rasism în ultimele 12 luni

discriminare-rasiala
Sursa: Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene / Euronews

Potrivit FRA, rasismul a crescut în cele mai multe țări europene între 2016 și 2022. Austria și Germania au înregistrat cele mai mari salturi, de la 42% la 64%, respectiv de la 33% la 64%. În Germania rasismul aproape s-a dublat.

ADVERTISING

În schimb, în același interval de timp, în Franța, Luxemburg și Portugalia nivelul de rasism a scăzut.

evolutie-rasism
Sursa: Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene / Euronews

Rasismul are un impact omniprezent asupra vieții cotidiene a oamenilor. Unul din patru (23%) subiecți a spus că a întâmpinat piedici în închirierea unei proprietăți imobiliare din cauza rasei sau a originii etnice.

Iar un sfert (23%) din subiecți s-au plâns că au existat comentarii rasiale sau amenințări la adresa copiilor lor, din cauza trecutului lor etnic sau a statutului de imigranți. 39% din părinții din Irlanda (39%), 38% din Germania și Finlanda și 37% din cei din Austria au trecut prin așa ceva.

Raportul acuză și practicile poliției din statele UE, unde una din patru persoane a fost legitimată de agenți în ultimii cinci ani, în timp ce jumătate din subiecți au simțit că au fost opriți din cauza profilului rasial.

În privința educației, tinerii cu ascendență africană au un risc de trei ori mai mare de a renunța la studii în comparație cu populația generală a țării lor.

Pe piața muncii aproape o treime din persoanele de culoare au "ocupații de bază" (32%) și contracte cu durată temporară (30%), valori de trei ori mai mari decât în cazul populației generale. Potrivit FRA, persoanele de culoare sunt supracalificate pentru slujba lor.

Peste o treime (35%) din subiecți cu studii superioare lucrează în sectoare cu nivel de pregătire minim sau mediu, comparativ cu 21% din populația generală.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇