Sute de tone de alimente au fost retrase de pe piaţă în acest an: carne, ouă, înghețată, tobă, legume și fructe contaminate cu bacterii periculoase

Sute de tone de alimente au fost retrase de pe piaţă în acest an: carne, ouă, înghețată, tobă, legume și fructe contaminate cu bacterii periculoase

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a retras şi distrus de pe piaţă, în ultimele luni, sute de tone de alimente contaminate, anul acesta înregistrându-se o creştere cu 30-40% a alertelor alimentare.

„Anul acesta am avut o creştere cu 30-40% a alertelor alimentare, pe anumite segmente, şi sute de tone de produse alimentare contaminate retrase de pe piaţă. Îngrijorarea numărul 1 a serviciilor veterinare din România este contaminarea cu salmonella şi în special cu cele două serotipuri: salmonella enteritidis şi salmonella typhimorium. (…)  

Începând cu luna octombrie am demarat un plan naţional care să vizeze controlul cărnii de pasăre în special provenienţă Polonia, unde creşterea alertelor a fost de peste 40%, dar au mai fost şi din alte state membre, precum Ungaria. Din luna octombrie constatăm zilnic apariţia de probe neconforme de salmonella, care se retrag automat de pe piaţă", a declarat vicepreşedintele ANSVSA, Mihai Ponea.

Lista produselor retrase în 2021 poate fi consultată aici.

Acesta a subliniat că în ceea ce priveşte produsele provenite din Polonia, acestea nu se vor mai pune pe piaţă, deşi e liber schimb, până când laboratorul nu certifică siguranţa acelui produs pentru consumatori.

ADVERTISING

Numai în ultima perioadă au fost retrase de pe piaţă 100 de tone de carne de pasăre contaminată cu salmonella.

"Suntem extrem, extrem de îngrijoraţi, o îngrijorare care nu a mai fost de câţiva ani pe ceea ce înseamnă carnea de pasăre. (...) Ne ducem la 100 de tone de carne de pasăre retrase de pe piaţă şi îngrijorarea noastră este că sute de kilograme au ajuns în frigiderele şi congelatoarele românilor. Am dispus imediat măsuri de retragere şi rechemare de la consumatori.

Încercăm să informăm consumatorul despre tipul produsului, lotul, elementele de indentificare, astfel încât aceştia să îl poată returna magazinului, dar cel mai important sfat către consumatori atunci când gătesc carnea de pui este să fie tratat termic la peste 70 grade câteva minute, pentru că această bacterie se distruge. Este important să achiziţionăm carnea de pasăre din locuri autorizate sau de la producătorii locali pe care îi cunoaştem", a explicat oficialul ANSVSA.

El a cerut public lanţurilor de supermarket-uri din România să îşi selecteze atent furnizorii şi să se asigure că pun pe piaţă produse sigure, pentru că altfel riscă sancţiuni drastice inclusiv suspendarea activităţii pe o perioadă de şase luni dacă tergiversează anunţarea consumatorilor.

ADVERTISING

Listeria monocytigenes este îngrijorarea mondială nr.1, după Covid

Vicepreşedintele Autorităţii, responsabil pe zona de siguranţă alimentară, a mai spus că pe parcursul acestui an au fost opt notificări de produse contaminate cu Listeria monocytigenes, una dintre cele mai periculoase bacterii, fiind retrase de pe piaţă şapte tone de astfel de produse.

"Avem opt notificări pe Listeria monocytigenes, este îngrijorarea mondială nr.1, după Covid, fiind una dintre cele mai periculoase bacterii. Aceasta afectează toate categoriile de vârstă şi în special persoanele cu sistem imunitar scăzut. Este o provocare pentru toate serviciile veterinare din lume. În aceste sens, controalele noastre merg către produsele alimentare "ready-to-eat", dar şi către zona de legume-fructe, unde igiena este foarte importantă.

Avem şapte tone de produse contaminate cu listeria în ultimele luni, de la îngheţată, la peşte şi carne de porc.

În septembrie, am găsit un lot de îngheţată, iar săptămâna aceasta tobă contaminată cu listeria. Este extrem de periculos, mai ales că este vorba de un produs tradiţional pentru care care creşte consumul şi cu 200% în această perioadă. Produsul a ajuns din păcate şi la consumator, noi am informat, am pus poze cu lotul, am închis fabrica şi facem ancheta. Nu mai pornim producţia de tobă până nu identificăm cauza contaminării. Din păcate, această bacterie nu se distruge prin fierbere ca salmonella, aici depinde doar de sistemul imunitar al consumatorului", a explicat oficialul ANSVSA.

ADVERTISING

Legume și fructe din Turcia, contaminate cu pesticide

O altă mare problemă a serviciilor veterinare din România o reprezintă importurile de legume şi fructe din Turcia, de unde vin cele mai multe produse contaminate cu pesticide.

"Am avut o mare provocare anul acesta şi pe zona de legume şi fructe contaminate cu pesticide, provenite din Turcia. 90% din ceea ce intră în România şi ce merge spre Europa pe legume şi fructe vine din această zonă. Vorbim de citrice, portocale, rodii, lămâi, pere, pătrunjel. Turcia este o îngrijorare şi de aceea am propus Comisiei Europene modificarea Regulamentului 1793 pentru creşterea procentului de recoltare şi de interzicere a punerii pe piaţă a transporturilor de legume-fructe până nu ne asigurăm că acestea nu sunt contaminate cu pesticide", a transmis Ponea.

Acesta a susţinut că s-au confruntat cu situaţii deosebite şi pe acest segment, în sensul în care unii operatori întârzie să anunţe autorităţile despre probele contaminate pentru a-şi putea vinde marfa, existând suspiciunea că acest lucru este făcut cu intenţie.

"Credem că uneori se întâmplă cu intenţie. De exemplu, operatorul a făcut proba pe autocontrol pe data de 1, i-a venit buletinul pe 7 şi informează autorităţile pe 14, dar el vinde toată marfa în această perioadă. Eu zic ca asta e crimă împotriva copiilor noştri", a afirmat Mihai Ponea.

Rețea de fraudă cu ouă

Ponea a reamintit și de controalele efectuate pe sectorul de ouă, unde recent a fost depistată o reţea de fraudă, care colecta ouă din ţări din afara spaţiului comunitar, le eticheta în Grecia, iar ulterior le vindea pe piaţa din România.

"Împreună cu autorităţile din Grecia am depistat că ouăle veneau de la o fermă care nu putea produce 30.000 de ouă pe zi, dar vindea un milion de ouă. Corelând datele şi văzând că nu corespunde capacitatea fermelor am depistat reţeaua de fraudă. Doi retaileri din România au vândut o jumătate de an ouă falsificate şi le-am atras atenţia să-şi verifice atent furnizorii", a menţionat vicepreşedintele Autorităţii.

În opinia sa, o altă mare problemă este cea a produselor în care s-a depistat prezenţa oxidului de etilenă, un dezinfectat extrem de periculos care se utilizează în dezinfectarea aparaturii medicale şi a echipamentelor.

"Vorbim de peste 250 de tone de produse contaminate cu oxid de etilenă. În acest an am retras de pe piaţă milioane de produse: îngheţata, biscuiţi, suplimente alimentare, băuturi energizante. Am avut 76 de alerte, iar ultimul caz este cel de suplimente alimentare într-un lanţ de magazine cu articole sportive, care nu avea autorizare sanitar-veterinară pentru alimente. Mai mult, ei ne-au ascuns această informaţie, că au produse neconforme şi fără să anunţe autorităţile au retras "pe şestache" fără să informeze public consumatorul. Am aplicat sancţiuni către fiecare magazin din România, de ordinul a 100.000 de lei. Ne-a deranjat că au pus afişul de rechemare la sfârşitul unui catalog în care aveau nişte informări. Când se vând aceste produse, ele îţi sar în ochi, se urcă pe tine, şi când trebuie să îl informezi pe consumator că ai greşit, este sub masă. Nu este corect. Acesta nu s-a regăsit în produs ci într-un aditiv, în guma de guar.

Deocamdată nu se cunoaşte care este limita gradului de toxicitate pentru sănătatea umană, câte îngheţate trebuie să mănânci ca să provoace cancer peste 10 ani, de aceea, cel mai bine este să eliminăm riscurile şi să retragem produsele de pe piaţă", a concluzionat vicepreşedintele ANSVSA.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇