Suma uriașă adusă Clujului de festivalul Untold

Suma uriașă adusă Clujului de festivalul Untold

Festivalul Untold a adus în Cluj-Napoca peste 360.000 de oameni din întreaga lume, o sumă uriașă rămânând orașului.

citizen

Organizatorii spun că peste 60 de milioane de euro rămân în Cluj-Napoca după festivalul muzical, menţionând că vor fi făcute investiţii în oraș.

„Organizatorii estimează că, din totalul participanţilor, 25% sunt din judeţul Cluj, 15% din străinătate, iar restul de 60% venind din toată România. Şi anul acesta, au fost prezenţi participanţi din peste 100 de ţări ca Germania, Franţa, Marea Britanie, Polonia, Ungaria, Italia, Israel şi SUA. până la ţări exotice cum ar fi Argentina, Japonia sau Brazilia.

citizen

La un prim calcul realizat în baza cifrelor estimate şi de către partenerii comerciali ai festivalului, hotelieri locali, proprietari de restaurante, centre comerciale, etc, cei 270.000 participanţi veniți din afara județului Cluj au cheltuit, în medie, în cele 4 zile de festival, cel puţin 225 euro.

Aceşti bani au mers către cazare, transport, mâncare, plimbări şi cumpărături în oraş. Astfel, la un calcul simplu, acest lucru înseamnă o infuzie de capital în comunitatea locală de peste 60 milioane euro”, au transmis organizatorii.

citizen

Ei au precizat că banii cheltuiţi de cei care au venit la festivalul Untold se vor regăsi în impozitele şi taxele locale, încasări pentru afacerile locale sau proprietari de apartamente şi case care şi-au pus la închiriat proprietăţile. 

„Festivalul a adus şi un capital de imagine uriaş pentru Cluj-Napoca, Transilvania şi întreaga Românie. Artiştii şi echipele lor, oamenii din producţie, jurnaliştii internaţionali, precum şi fanii străini vorbesc acum în toată lumea despre Untold, unul dintre cele mai mari festivaluri de pe planetă. În 2022, Untold a fost situat pe locul 5 în topul mondial al festivalurilor, potrivit companiei Viberate”, a mai precizat sursa citată, precizând că bugetul festivalului s-a ridicat în acest an la 17 milioane de euro. 

Investiții pentru oraș

Organizatorii au anunţat investiţii de aproape un milion de lei în Cluj Arena si Parcul Central. 

„Atenţia organizatorilor Untold asupra comunităţii, dar şi a investiţiilor în oraş continuă şi după festival. Ca în fiecare an, organizatorii, alături de peisagişti şi specialişti în întreţinere şi amenajări de spaţii, au pus rapid în practică un plan de acţiuni, menit să pună în valoare zona din centrul oraşului unde îşi desfăşoară activitatea festivalul. Astfel, organizatorii fac o investiţie de 1.000.000 de lei în amenajarea spaţiilor folosite în timpul festivalului”, au mai anunţat aceştia.

Astfel, pe Cluj Arena, gazonul care a fost afectat de cele patru zile de festival, cât şi gazonul care era afectat în urma exploatării uzuale de peste an a stadionului va fi înlocuit de către organizatorii Untold. Restul suprafeţei de gazon va fi fertilizată şi supraînsămânţată, iar în total, investiţiile pe stadion se ridică la peste 300.000 de lei.

Pe lângă lucrările la gazon care au început încă de luni dimineaţă, odată cu eliberarea suprafeţei de joc, organizatorii vor evalua, alături de managementul Cluj Arena, şi eventualele deteriorări survenite în afara terenului de joc, urmând ca toate cheltuielile rezultate să fie acoperite integral de către Untold, la fel ca şi în anii precedenţi.

În Parcul Central, aceste lucrări constau în schimbarea unor porţiuni de gazon, supraînsămânţare, recondiţionare alei, podeţe, rigole, bănci, toaletare vegetaţie şi până la amenajări peisagistice. Pentru a reda clujenilor parcul în cel mai scurt timp, au fost contractate, în paralel, mai multe firme specializate care se ocupă deja de lucrări. Totalul lucrărilor ce se vor realiza în Parcul Central se ridică la peste 700.000 de lei şi urmează a fi finalizate până la sfârşitul lunii august.

UNTOLD 2022 - Thank you movie

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇