Nicușor Dan nu exclude posibilitatea concesionării Parcului Izvor către organizatori ai Untold și Neversea. Societatea civilă dă în clocot

Nicușor Dan nu exclude posibilitatea concesionării Parcului Izvor către organizatori ai  Untold și Neversea. Societatea civilă dă în clocot

Societatea civilă reacționează dur după ce primarul general Nicușor Dan a declarat că „e de discutat” dacă merită să concesioneze Parcul Izvor unei societăți din grupul Untold, care să amenajeze acolo un soi de târg la care să aibă loc evenimente de proporții.

Încă de pe 22 iulie, Primăria Municipiului București a înregistrat o solicitare formulată de societatea Wunderpark SRL din Cluj către Consiliul General al Municipiului București.

În acea solicitare, consultată de Spotmedia.ro, firma – administrată de Sebastian Dorel Ferenț, administrator al mai multor firme care se ocupă de festivalurile Untold și Neversea – își exprimă intenția fermă de a lua în concesiune Parcul Izvor, din preajma Palatului Parlamentului și a Centrului Vechi al Capitalei.

Ce propune firma din Cluj?

„Dorim să adunăm într-un singur Ioc o multitudine de activități de exprimare artistică, ce se vor combina cu elemente de food & beverages, shops sau hub de dezvoltare a ONG–urilor. (....)

Chiar dacă acest proiect reprezintă un întreg nemaivăzut în țară, prin experiențele Untold, Neversea, gestionarea Neversea Beach, creatorii acestora au luat contact separat în funcție de proiect cu gestionarea tuturor activităților propuse în cadrul parcului, existând astfel expertiză anterioară, relații existente cu furnizori, experiențele de lucru anterioare și feedback–uri deja primite sau extrase din relațiile cu clienții avuți”, se arată în scrisoarea remisă consilierilor generali de Wunderpark SRL.

ADVERTISING

Mai exact, organizatorii Untold vor să organizeze, în Parcul Izvor: concerte cu până la 25.000 de participanți, expoziții de artă, evenimente culturale diverse, workshop-uri, seminarii etc.

Ar urma să fie amenajate reastaurante și magazine pop-up (amenajate temporar – n.red.), dar și un hub pentru ONG-uri.

Wunderpark SRL spune că investiția pe care o va face nu va afecta mediul. Ba, dimpotrivă, parcul este neîngrijit acum - când îl administrează PMB prin intermediul ALPAB - și ar fi mult mai bine îngrijit dacă va fi concesionat.

În plus, societatea susține că ar urma să respecte limitele legale cu privire la zgomot. Cum ar organiza un concert cu 25.000 de participanți la care să nu fie gălăgie care să se audă din locuințele din Centrul Vechi sau cele cu vedere la Piața Unirii, nu e foarte clar.

Poziționarea surprinzătoare a lui Nicușor Dan: Parcul Izvor nu are o identitate foarte clară. Să discutăm cu proiectul în față!

Primarul general Nicușor Dan a declarat pentru G4Media că nu exclude, din principiu, concesionarea acestui parc și că „discuția trebuie avută cu proiectul în față”.

Tot Nicușor Dan a spus, tot pentru jurnaliștii G4Media, că „în momentul de față Parcul Izvor nu are o identitate foarte clară, nu este definit din punctul de vedere al amenajării peisagistice. Un proiect prost îi poate face mult rău, un proiect bun îl poate ridica”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Nicușor Dan a mai spus și că PMB dorește să renunțe la politica păguboasă a Gabrielei Firea de a organiza concerte plătite scump din bani publici și că, din acest punct de vedere, „e un susținător al oricărui operator privat care vrea să organizeze concerte în București (fără să ceară bani de la primărie – n.red.)”.

Ulterior, PMB a revenit cu un comunicat prin care Nicușor Dan transmite că nu a luat decizia de a concesiona parcul. Dar că există posibilitatea să se întâmple așa ceva, pe viitor.

„Doresc să-i asigur pe bucureșteni și pe reprezentanții ONG-urilor de mediu că Parcul Izvor nu va fi închis/distrus/desființat, ci este vorba despre o propunere de valorificare a parcului din partea unei companii private, propunere care urmează să fie discutată.

Decizia însă este departe de a fi luată. Mai mult, în cazul în care se va merge pe această variantă, a concesionării, vom solicita într-un cadru transparent mai multe proiecte din partea mediului privat.

În anii precedenți Primăria Capitalei organiza, pe bani foarte mulți, târguri, festivaluri sau concerte, însă eu susțin că municipalitatea trebuie să-și canalizeze fondurile către alte obiective de investiții. Aceste evenimente publice trebuie organizate de operatori privați, eventual în parteneriat cu administrația locală.

ADVERTISING

Referitor la Parcul Izvor trebuie să analizăm cu foarte mare atenție toate posibilitățile de dezvoltare ale acestui spațiu: vorbim de un parc relativ nou unde un proiect eficient de modernizare și administrare poate avea efecte benefice. Repet, suntem departe de a lua o decizie. Deocamdată, această propunere este în analiză.

De asemenea, bucureștenii trebuie să știe că avem în lucru, la direcțiile de specialitate din PMB, un regulament clar referitor la închirierea spațiilor și modul de utilizare a spațiilor folosite pentru astfel de evenimente”, a transmis Nicușor Dan, prin intermediul comunicatului de presă.

Irina Zamfirescu, Active Watch: Nu concesionați parcul! Nu e vorba despre bani, ci despre dreptul oamenilor la orașul lor

După ce Parcul Izvor a fost afectat de organizarea festivalului Nostalgia, mai multe ONG-uri și grupuri civice s-au reunit și au format Grupului de Inițiativă Parcul Izvor. Scopul acestui grup este acela de a proteja parcul și de a stimula dezvoltarea lui.

Irina Zamfirescu, activist pentru drepturile omului la Active Watch și corealizator al podcastului Citizen, a contribuit la crearea acestui grup de inițiativă. Și spune că există o serie de motive pentru care Nicușor Dan și Consiliul General n-ar trebui să ia în calcul concesionarea parcului.

„Un principiul este cel al liberului aces în parc. Dacă e concesionat, accesul este la cheremul celui care îl administrează. Ne putem trezi că joia va fi nevoie să plătim bilet ca să intrăm în parc, din cauză că se organizează acolo nu știu ce.

Apoi, când tu te plângi că e plouare, că n-avem suficient spațiu verde în București și când te uiți la cum e toaletat fiecare copac, pentru a împiedica abuzurile, ce faci cu spațiul verde pe care-l ai la Izvor? Îl concesionezi?

Acea firmă propune concerte cu 25.000 de participanți. Tocmai s-a vorbit despre un regulament pentru concertele care se vor organiza în oraș. Evenimente cu un număr atât de mare de participanți nu se pot organiza decât cu titlu excepțional.

Îți mai trebuie, totuși, și niște locuri pentru copii sau pentru vârstnici care vor doar să stea liniștiți. Nu trebuie să ascultăm muzică oriunde ne ducem și să găsim de mâncare în fiecare colț. Oricum Primăria are puține parcuri. Măcar pe alea să le lase în pace!

Nu avem suficiente spații verzi și ne confruntăm cu problemele cauzate de infringement cauzat de poluare ... Nu există nicăieri dreptul constituțional la organizare de festivaluri. Dar există dreptul constituțional la aer curat.

Nici nu vreau să fac referire la banii pe care i-ar putea încasa PMB pentru concesionarea parcului. Pentru că nu contează. E o chestiune de principiu”, a precizat Irina Zamfirescu pentru Spotmedia.ro.

21 de ONG-uri și grupuri civice: solicităm consilierilor generali să se opună ferm. E vorba despre dreptul oamenilor la orașul lor

21 de ONG-uri și grupuri civice au semnat o scrisoare deschisă prin care le cer primarului general Nicușor Dan și consilierilor generali să nu concesioneze parcul Izvor.

„Concesionarea unui parc echivalează cu restricționarea accesului în parc, în condițiile în care, în mod evident, prioritatea va fi profitul economic, nicidecum interesul public și asigurarea că toți cetățenii vor avea acces neîngrădit într-un parc public.

Vă reamintim că festivalul Nostalgia a ținut captiv jumătate de parc pentru mai bine de trei săptămâni și a lăsat în urmă un spațiu dezolant, care încă nu și-a revenit.

Rolul autorității publice este să protejeze puținele spații verzi pe care acest oraș le are, nu să le pună la dispoziția unor companii private pentru profit, în schimbul unor sume ridicol de mici care se întorc la municipalitate.

(...) Ceea ce ni se propune pentru Parcul Izvor este un spațiu de consum, departe de menirea pe care un parc public o are. Este cinică preocuparea firmei de a include un «hub de dezvoltare a ONGurilor» - ideea că un astfel de hub ar utiliza spațiul public al bucureștenilor contravine principiilor fundamentale ale grupurilor de inițiativă și a organizațiilor semnatare.

Bucureștiul este un oraș care are de suferit de pe urma congestiilor urbane, cu un nivel de poluare care depășește deseori limitele admise și cu spații verzi sub limita necesară pe cap de locuitor. Toate eforturile autorităților publice trebuie să fie îndreptate spre creșterea calității acestor spații și spre extinderea lor.

Deși primarul general a promis comunității în campania electorală o centură verde sau finalizarea Registrului Verde iată, ne-am coborât standardele într-atât încât suntem în situația de a-i cere să nu transforme un parc public într-un spațiu privat, destinat unui mall în aer liber.

De asemenea, știm că primarul general este într-o constantă căutare de fonduri pentru a suplimenta bugetul capitalei. În opinia noastră, există limite evidente în ceea ce privește modul în care municipalitatea poate să facă asta. Iar concesionarea unui parc este dincolo de ce poate fi tolerabil”, se arată în scrisoarea celor 21 de ONG-uri și grupuri civice.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇