Șeful ANPC pregătește un ordin cu obligații pentru magazinele online: Mulți vor dispărea

Șeful ANPC pregătește un ordin cu obligații pentru magazinele online: Mulți vor dispărea

Numărul magazinelor online din zona curieratului cu alimente se va reduce semnificativ, după ce va intra în vigoare propunerea de ordin privind obligarea proprietarilor de a face publice documentele în baza cărora funcţionează, estimează preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu.

El a menţionat că propunerea de ordin aflată pe site-ul instituţiei are ca obiectiv protejarea consumatorilor şi că va elimina, totodată, diferenţele care se fac între operatorii economici legali şi cei neautorizaţi.

„Dacă un local de alimentaţie publică e obligat prin actele normative să afişeze datele legate de desfăşurarea şi autorizarea desfăşurării activităţii, nu acelaşi lucru se întâmplă, din păcate, azi în mediul online, încurajând economia gri în cel mai fericit caz, dacă nu cea neagră, şi anume afacerile de apartament, neautorizate, neverificate şi cu o încălcare flagrantă a tuturor actelor normative în vigoare, plecând de la fiscalitate până la siguranţa consumatorilor”, a precizat preşedintele ANPC, miercuri, în timpul unei întâlniri organizate de Prefectura Tulcea pe tema problemelor din turism.

În timpul şedinţei, interpelat de operatorii economici din turism, Constantinescu a estimat că, după intrarea în vigoare a ordinului, jumătate vor dispărea.

„Credeţi-mă că peste jumătate, în opinia noastră, din cei care astăzi activează în zona curieratului cu alimente vor dispărea, pentru că de fapt nu sunt locaţii autorizate. Pe noi, ca autoritate, ne interesează siguranţa consumatorilor”, a precizat preşedintele Horia Constantinescu.

Preşedintele ANPC a mai anunţat că anul acesta toate echipele care vor participa la Comandamentul de control Delta Dunării vor avea bodycam-uri, astfel încât verificările să nu poată fi considerate un abuz sau o exagerare, comandamentul urmând să-şi înceapă activitatea în luna iunie.

În timpul şedinţei, operatorii economici din Deltă au cerut lămuriri cu privire la modul în care poate să funcţioneze un punct de gastronomie locală, dar şi cu privire la condiţiile în care pot fi păstrate unele produse tradiţionale, în contextul în care la controalele de până acum operatorii ar fi fost sancţionaţi nejustificat, în opinia lor.

Potrivit deciziei luate la finele şedinţei, problemele punctuale vor fi discutate de autorităţi şi operatorii economici în cadrul unor grupuri de lucru care vor funcţiona începând de luna viitoare.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇